Kritiserer politiet etter «skryte-pressemelding»

MC-klubben Turnout på Fauske
Denne helgen feirer motorsykkelklubben Turnout MC sitt 25-årsjubileum på Fauske. Fredag kveld gikk politiet til aksjon mot klubben og pågrep en person for narkotikabesittelse.
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK


Turnout MC

  • Turnout MC er en motorsykkelklubb på Fauske i Nordland
  • Klubben ble stiftet i 1991
  • De ble i 2013 dømt for brudd på alkoholloven
  • Politiet sier klubben ikke er definert som en kriminell enprosent-klubb, men at de følger klubben tett.
MC-klubben fikk i vår tillatelse til å kjøpe en tomt av Fauske kommune. Det fikk det til å rase for politiet. De gikk ut i media og kommenterte at medlemmene er straffet for 70 forhold. Når Turnout MC denne helgen avholder sin 25-årsmarkering, følger politiet nøye med. I går kontrollerte de flere av medlemmene i det de ankom festen.
Regionlensmann Robin Johnsen
– Vi er ikke i nærheten av å bryte noen form for taushetsplikt, hevder regionlennsmann i Fauske, Robin Johnsen.
Foto: Johannes Ødegård / NRK
– Det ble oppfattet mistanke for bruk og besittelse av narkotika blant en av medlemmene i klubben. På bakgrunn av det gjennomførte vi en ransaking hjemme hos medlemmet og fant narkotika til mer enn eget bruk, forteller regionlensmann Robin Johnsen på Fauske.
Etter funnet hjemme hos denne personen valgte politiet å gå til aksjon i Turnout MCs klubblokaler, hvor det befant seg mellom 50 og 60 personer. Ifølge politiet var flere av disse medlemmer fra både Hells Angels, Devils Choice samt andre 1-prosentklubber. Ingen av disse ble pågrepet i aksjonen.
Regionlensmannen forteller at de under aksjonen observerte en pose amfetamin som ble kastet ut av vinduet. Denne ble beslaglagt og opprettet sak på.

– De har sikkert sine grunner

Lørdag morgen sendte politiet på Fauske ut en pressemelding om aksjonen som ble gjengitt i flere norske aviser. Både Avisa Nordland og NTB gjenga store deler av pressemeldingen fra fauskepolitiet. Det får Turnout MCs advokat John Christian Elden til å reagere.
Advokat John Christian Elden i retten
John Christian Elden er advokat for Turnout MC. Han mener politiet fraviker fra vanlig praksis om taushetsplikt.
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
– Jeg noterer at klubben ikke er mistenkt for noe. Dersom gjester har brukt narkotika på stedet må de ta sine bøter for det på samme måte som stortingsrepresentanter må ta sine bøter for narkotikabruk uten at noen av den grunn kritiserer Stortinget. Uvanlig at politiet sender skrytepressemeldinger for bøteforhold, men de har sikkert sine grunner, kommenterer han.
Elden vil ikke legge mer i hva han mener med at de har sine grunner, men påpeker:
– Når de fraviker fra vanlig praksis om taushetsplikt må de etter loven ha en god grunn. Hvilken får de svare for selv.

– Ikke taushetsbelagt

Fauskepolitiet er uenig i kritikken fra Elden. De mener publikum har rett til å få vite om politiets aksjoner på et slikt arrangement.
– Denne klubben har vært omtalt i media og er godt kjent. Vi er ikke i nærheten av å bryte noen form for taushetsplikt ved å gå ut med denne informasjonen, hevder regionlensmann Johnsen.

Comments