Rockerkrigen 20 år: Danske overløbere skulle dø

Alle tre var tilknyttet Hells Angels, men faldt i unåde og blev betragtet som forrædere, da de lod sig hverve af ærkefjenderne i Bandidos. Her påtog de sig ovenikøbet drabelige hovedroller, mens rockerkrigen bredte sig til hele Skandinavien.


Den første døde. Dengang 37-årige Jan Krogh 'Fuckface' Jensen blev dræbt af en ukendt pistolmand på en landevej nær Drammen i Norge for 20 år siden - 15. juli 1996.


Den anden er meldt savnet nu på femte år. Ingen har med sikkerhed set Jann 'Clark' Jensen, siden han i december 2011 forsvandt under mystiske omstændigheder.


Og den tredje skal i dag leve et anonymt liv et sted i provinsen. Tidligere dansk HA-præsident med trone i hovedsædet i Titangade i København Michael 'Mike' Lerche Olesen har vendt rockerverdenen ryggen, forlyder det.


Danskeren Jan Krogh Jensen føres i luftambulance til et norsk sygehus efter skudattentatet uden for Drammen 15. juli 1996. Men hans liv stod ikke til at redde. Polfoto 
Danskeren Jan Krogh Jensen føres i luftambulance til et norsk sygehus efter skudattentatet uden for Drammen 15. juli 1996. Men hans liv stod ikke til at redde. PolfotoSÅ DU DET SKE
Var du tæt på nogle af de voldsomme begivenheder under den væbnede konflikt mellem Hells Angels og Bandidos 1996-97?


Har du lyst til at fortælle om dine oplevelser?


Skriv til adressen rockerkrigen@eb.dk - så kontakter vi dig.


Lynskudt efter bombenEn af de hidtil sidste gange, 'Mike' er fotograferet i offentlighed, daterer sig tilbage til lidt i midnat 4. juni 1997, da norske Drammen blev rystet af en kraftig eksplosion, der lagde Bandidos' klubhus og flere naboejendomme i ruiner. På det tidspunkt var HA'eren gået over til fjenden.


'Mike' og hans norske brødre er flygtet ud på gaden kun iført undertøj. Affotograferet fra NRK1 
 'Mike' og hans norske brødre er flygtet ud på gaden kun iført undertøj. Affotograferet fra NRK1  


Kort efter sprængningen blev 'Mike' og et par norske Bandidos-brødre fotograferet foran det smadrede inferno. Forslåede, forstenede og kun iført undertøj og morgenhår står de på åben gade og har næppe helt forstået, at de lige har trukket fribilletter i dødens lotteri.


51-årige Irene Astrid Bækkevold var ikke så heldig. Hun og hendes mand skulle tilfældigt forbi i bil, da den 50 kilo tunge salpeterbombe, garneret med 40-60 liter dieselolie, gik af med et drøn, der kunne høres flere kilometer væk. Irene Astrid Bækkevold blev dræbt på stedet. Hendes mand, Jan Bækkevold, slap med betydelige kvæstelser.


Men sprængningen resulterede også i omfattende materielle ødelæggelser. Skaderne blev opgjort til næsten 300 millioner norske kroner og ramte bl.a. Drammens Teater, hvor genopbygningen kom til at strække sig over to-tre år. Også byens isfabrik, Drammen Is, blev raseret og det så alvorligt, at produktionen måtte indstilles, og det lykkedes aldrig at få gang i forretningen på en ny adresse. Drammen Is er derfor historie i dag.

Et bilvrag i ruinerne efter bombeattentatet, der skabte voldsomme ødelæggelser i den norske by Drammen og kostede en sagesløs kvinde livet. Foto: AP/Morten Holm 
 Et bilvrag i ruinerne efter bombeattentatet, der skabte voldsomme ødelæggelser i den norske by Drammen og kostede en sagesløs kvinde livet. Foto: AP/Morten Holm  

'Rotten' fik 16 årDen daværende præsident for Hells Angels i Oslo, Torkjel 'Rotten' Alsaker, blev efter års efterforskning tiltalt for at have beordret bombeattentatet. Han blev frikendt ved første instans, men idømt 16 års fængsel i hvad der i Danmark svarer til landsretten. 'Rotten' har konsekvent fastholdt sin uskyld, men blev bl.a. dømt på forklaringen fra den tidligere FN-soldat i Eksjugoslavien John Gerhard Berg.


Berg var på gerningstidspunktet medlem af rockergruppen Screwdrivers, der efter sprængningen blev ophøjet til HA'ere. Det var ham, der parkerede bombebilen i en port mellem Bandidos-borgen og isfabrikken. Han erklærede i retten, at det voldsomme skridt skulle ses som en advarsel til Bandidos og tvinge dem til forhandlinger, der kunne afslutte rockerkrigen.


Under retssagerne blev det til gengæld aldrig sandsynliggjort, at Michael 'Mike' Lerche Olesen var det egentlige mål for attentatet, fordi man vidste, at han skulle overnatte i bygningen. Set med HA-øjne var der ellers masser af grunde til at ønske 'Mike' bombet til atomer, og i rockerkredse var det kendt, at hans navn figurerede på Hells Angels' dødsliste.


Redningsfolk i aktion i Drammen efter den enorme bilbombe. Foto: AP/Morten Holm 
Redningsfolk i aktion i Drammen efter den enorme bilbombe. Foto: AP/Morten Holm

Så ham døDramaet i Drammen var da heller ikke 'Mikes' første stævnemøde med døden. Godt et år tidligere havde han set Jan 'Fuckface' Jensen blive likvideret på en landevej nær byen. Danskeren mødte sin skæbne få hundrede meter fra et klubhus tilhørende rockergruppen Moonshiners, der støttede Hells Angels. 'Mike' fik derimod ikke en skramme, men også i forbindelse med dette drab var der forlydender om, at han var målet.


Jan Krogh Jensen sad på denne Harley, da skyttens første skud ramte ham. Polfoto 
 Jan Krogh Jensen sad på denne Harley, da skyttens første skud ramte ham. Polfoto
 
Det er aldrig oplyst, hvad de i alt fire Bandidos'er skulle ved det formelt ubeboede Moonshiner-hus. Men tidligere på dagen havde flere af 'banditterne' haft en konfrontation med HA'ere i det indre Oslo. Den danske eks-HA'er og Jensens nære ven Jann 'Clark' Jensen var formentlig også til stede under sammenstødet, som dog ikke udviklede sig, selv om især 'Fuckface' optrådte provokerende og aggressivt.


Vennerne var også i fælles aktion i svenske Helsingborg godt tre måneder før likvideringen, hvor de kom i skudveksling med Hells Angels-aspiranter fra samme område. Både 'Clark' og hans navnebror Jan Jensen blev ramt, dog ikke alvorligt, men 'Clark' sad varetægtsfængslet, før svensk politi opgav sagen pga. manglende beviser.


'Clark' skulle også have været til stede, da den første Bandidos-præsident i Sverige, den 33-årige Michael Ljunggren, blev dræbt af en snigskytte i Markaryd nær Helsingborg. Drabet skete 17. juli 1995, da Ljunggren og livvagten 'Clark' var på vej mod Helsingborg efter et møde med 'brødre' i Finland. Men 'Clark' fik motorstop undervejs og var derfor ikke i nærheden, da snigskytten åbnede ild mod hans præsident. Skytten er aldrig fundet.
***
'Mike' til højre var med til at bære Jan Krogh Jensens kiste ved begravelsen i Helsingborg. Foto: Johnny Frederiksen
  'Mike' til højre var med til at bære Jan Krogh Jensens kiste ved begravelsen i Helsingborg. Foto: Johnny Frederiksen  

Krigsminister hos fjenden

Set med Hells Angels-øjne begik den nu 60-årige Michael 'Mike' Lerche Olesen det optimale forræderi, da han søgte optagelse i Bandidos. HA'ernes vrede blev ikke mindre, da hovedfjenderne modtog den detroniserede HA-præsident med åbne arme.

Godt nok var det HA'erne selv, der efter en magtkamp tog de gyldne kæder fra 'Mike' og derpå smed ham på porten i bad standing, men forræderiet placerede ham alligevel øverst på en intern dødsliste.
I 1982 var han blevet kåret som ny førstemand i Hells Angels i Danmark med hovedsæde i Titangade i København.

Hans status smuldrede dog allerede i 1985. I første omgang søgte man at løse uoverensstemmelserne ved at lade ham stå i spidsen for en ny HA-afdeling i Helsingør. Modellen holdt imidlertid ikke, og allerede året efter blev afdelingen opløst, mens 'Mike' blev bandlyst.

'Mike' rejste senere til Norge, hvor han blev et skattet medlem af Bandidos. Han var krigsminister for broderskabet i hele Europa, da Jan Krogh Jensen blev dræbt ved Drammen i 1996 og stod for at overtage posten som Bandidos-boss i Skandinavien, netop som bomben raserede Drammen-klubhuset i 1997.

Danske 'Mike' blev i samtiden udpeget som muligt mål for den voldsomme bilbombe i Drammen. Ekstra Bladet 6. juni 1997 
Danske 'Mike' blev i samtiden udpeget som muligt mål for den voldsomme bilbombe i Drammen. Ekstra Bladet 6. juni 1997
 
Siden har der stort set været stilhed om manden, der i årevis befandt sig i skudlinjen. På et ukendt tidspunkt forlod han ifølge Ekstra Bladets oplysninger rocker-miljøet.

De seneste år har 'Mike' øjensynligt haft bopæl i en mellemstor dansk provinsby. Ekstra Bladet har til denne artikel forsøgt at få kontakt med ham, men tilbage kom blot en hilsen med besked om, at han ikke ønsker at tale med os.

Fra talsmanden for Bandidos Ken 'Kemo Sørensen lyder meldingen om den tidligere 'krigsminister':
- Jeg kan bekræfte, at han ikke længere er en del af Bandidos MC, men enkelte har fortsat kontakt med ham i ny og næ.

HA'erne har tilsyneladende tilgivet 'Mike'. Jørn 'Jønke' Nielsen mindes i hvert fald i erindringsbogen 'Jeg lever stadig', at fredsforhandlinger mellem parterne i 1997 foregik i en så god atmosfære, at HA'eren 'Blondie' foreslog, at Bandidos' repræsentanter tog 'Mike' med til næste møde:
- Men få ham lige til at tage bukser på, tilføjede 'Blondie' med tanke på billedet af 'Mike', der står uden for den sønderbombede Bandidos-borg i Drammen kun iført underbukser.
'Jønke' skriver også, at 'Mike' aldrig havde været hadet af sine tidlige brødre i Danmark og var 'en fornuftig og flink fyr', ikke 'et røvhul'.
***

'Clark' som medlem af det danske HA's terrorteam. Et billede, som gjorde ham berygtet. Polfoto  

 'Clark' som medlem af det danske HA's terrorteam. Et billede, som gjorde ham berygtet. Polfoto  

Sort får forsvandt

Hvis Jann 'Clark' Jensen fortsat lever, kunne han 18. juni fejre sin 56-årsdag i et liv præget af modsætninger.

Ifølge forfatteren og journalisten Ambro Kraghs bog om rockermiljøet, 'Englenes gerninger', var hans far direktør for Ford i Canada. Familien var velstående og havde en tilværelse langt fra socialt udsatte miljøer.

Som det bogstavelig talt sorte får valgte 'Clark' ikke desto mindre rocker-livet, hvor han blev en del af banden Black Sheep. Dermed blev han også hurtigt optaget som fuldgyldigt HA-medlem i Hells Angels South, der residerede i det senere raket-angrebne Fort Snoldelev ved Roskilde.

Her steg han i graderne og blev både en af HA's nøglefigurer og chef for organisationens såkaldte terrorteam i Danmark - et regulært afstraffelseshold, der blev indsat, når det hele skulle være særlig ondskabsfuldt.

Men måske tog han opgaven lovlig alvorligt? I bogen 'Jeg lever stadig' karakteriserer Jørn 'Jønke' Nielsen sin tidligere våbenbror som en mand, 'der altid har været et dumt svin'.

Sådan så 'Clark' ud i årene kort før sin forsvinden i 2011. Privatfoto 
Sådan så 'Clark' ud i årene kort før sin forsvinden i 2011. Privatfoto  

Bægeret blev for alvor fuldt, da det afsløredes, at 'Clark' var hovedmand bag detaljerede attentatplaner mod en statsadvokat og en retsformand i Østre Landsret. Politisk udgjorde han simpelt hen en trussel mod HA's eksistens i Danmark, mente 'brødrene'.


Det blev ikke bedre af, at 'Clark' var fuldstændig kompromisløs i sit syn på Bandidos, der kom til landet i 1993. Deres uvæsen skulle bekæmpes med hård hånd, syntes han i modsætning til andre, toneangivende HA'ere, der foretrak at  'se tiden an'.


'Clark' røg ud af HA i ydmygende bad standing. Og manden, der frem til nederlaget havde tordnet mod Bandidos, blev nu pludselig selv en del af dette fællesskab. Han fik status som prøvemedlem af Bandidos Helsingborg i Sverige i 1995, men steg også her hurtigt i graderne. I Sverige opbyggede han også et nært venskab til sin næsten navnebror Jan Krogh 'Fuckface' Jensen.

Efter en årrække i Sverige søgte han senere til Sydsjælland, hvor 'brødre' i 2010 fejrede hans 50-årsdag i Bandidos-klubhuset i Brandelev ved Næstved. Da han forsvandt sporløst 7. december året efter, var han angiveligt genstand for politiefterforskning om indsmugling og salg af hash og narkotika.
***

Jan Krogh Jensen på et kornet billede, der kom frem i medierne efter hans død. Polfoto 

Jan Krogh Jensen på et kornet billede, der kom frem i medierne efter hans død. Polfoto  

Hård hund og inkasso-opkræver

Jan Krogh Jensen blev skudt ned bagfra, da han 15. juli 1996 kørte på sin Harley-Davidson i Steinberg nær Drammen. Skuddet fik ham til at styrte, og gerningsmanden gik derpå hen til sit offer og likviderede ham med flere skud i hovedet. Morderen er aldrig fundet. Et medlem af Hells Angels Oslo var i næsten to år varetægtsfængslet, men blev frifundet i retten.

Jan Jensen blev født i Norge. Han voksede op i Danmark og havde ved sin død adresse i Vallåkra ved Helsingborg, hvor han boede ved siden af Bandidos' svenske hovedkvarter.

Formelt flyttede han fra Danmark i 1993, men allerede på det tidspunkt havde han i årevis været en del af det svenske biker-miljø. Først som medlem af White Trash i Skåne, hvor han havde rollen som leder og organisator i samarbejde med Michael Ljunggren, der senere blev den første Bandidos-præsident i Sverige.

Bandidos-relaterede på vej med bårebuketter til Jan Krogh Jensens begravelse i Helsingborg i sommeren 1996. Foto: Jan Unger 
Bandidos-relaterede på vej med bårebuketter til Jan Krogh Jensens begravelse i Helsingborg i sommeren 1996. Foto: Jan Unger  

På det tidspunkt gik White Trash-ambitionerne imidlertid i retning af optagelse i Hells Angels. Men gruppen blev splittet, og både Jensen og Ljunggren gik ind i nydannede Morbids, der blev en del af Bandidos Sverige.

'Fuckface' var kendt som en hård hund, der oftest gik forrest i konfrontationer med ærkefjenderne. Ifølge svensk presse havde han også ry som voldsomt effektiv inkasso-opkræver.

Efter skuddrabet blev han under stor bevågenhed begravet fra Gustav Adolf Kirken i Helsingborg 1. august 1996 og stedt til hvile på Donationskirkegården. 'Mike' var med til at bære kisten. Den faldne rocker hviler side om side med sin tidligere præsident og kammerat Michael Ljunggren.


ROCKERNE ER TAVSE
Denne artikel er led i en serie i Ekstra Bladet i forbindelse med 20 året for den store nordiske rockerkrig.


I februar bad vi HA og Bandidos om at kommentere begivenhederne dengang. Ingen ønskede at udtale sig.
– Konflikternes tid er forbi, og forholdet til Bandidos er fint. Det, I skriver om, ligger 20 år tilbage, og vi ønsker ikke rippe op i gamle sår og nag, siger Thomas Gramstrup, talsmand, HA.
– Samme besked lyder fra Bandidos, siger talsmand Kent Sørensen, kaldet 'Kemo'.
Hvis klubberne ændrer synspunkt, er Ekstra Bladet klar til at lytte.

Comments

  1. I am grateful to you for this great content.I am reading your article and its very nice, useful. Thanks for sharing such valuable information inkassofirma

    ReplyDelete

Post a Comment