I går blev en fængselsbetjent brutalt overfaldet, da han var på vej til arbejde i Nyborg Fængsel.
- Lige da han skal til at sætte sin cykel foran fængslet, bliver han passet op af tre maskerede gerningsmænd, der truer ham til at lægge sig ned og skyder ham tre gange i benet, siger Kim Østerbye, der er forbundsformand ved Fængselsforbundet, til Ekstra Bladet og kalder det en ren hævnaktion. Han fortæller, at det er sket mellem klokken 22 og 23, hvor der normalt foregår vagtskifte.
Den seneste episode er på ingen måde et enestående tilfælde. de første fem måneder af 2016 har der været hele 208 volds- og trusselepisoder mod fængselsbetjente landet over. Det viser en opgørelse fra Kriminalforsorgen. Det er 20 procent - eller 34 episoder - mere end i samme periode sidste år.
I januar 2015 bragte EKSTRA et tema om den stigende vold mod fængselsbetjente. Det kan du nu læse eller genlæse herunder.
Det bestod blandt andet af et interview med den tidligere fængselsbetjent Flemming Andersen. Han fortæller, hvordan vold og trusler har givet ham PTSD og tvunget ham til at forlade jobbet. I temaet kan du også læse om fængselsbetjenten Helge Petersen, der i juli 2014 blev overfaldet to gange i Vridsløselille Statsfængsel.
* * *
Truet til afsked af Bandidos-rocker
Siden Flemming Andersen var 23 år, har han trukket i den blå skjorte og sat det massive nøglebundt fast til sine bukser.To tydelige kendetegn for en fængselsbetjent. I 30 år har det været hans job at sørge for, at de indsatte bliver bag tremmer – sidst havde han sin gang i Arresthuset i Frederikssund.
Nu er det slut. Skjorten hænger stadig i klædeskabet, men Flemming skal aldrig nogensinde ind bag murene igen.
Arbejdet har drevet den 53-årige mand ud i depression og PTSD – et stress-syndrom, som man normalt forbinder med krigsveteraner.
- Jeg græder hver dag, siger den næsten to meter høje Flemming, der tidligere er blevet beskrevet af kolleger og sin kone som en følelseskold machomand.
Bliver truet på livetHan gennemgik i 2013 en række episoder, som førte til hans endelige sygemelding.
- Det starter i januar med, at jeg finder en person, som har hængt sig selv i cellen, siger Flemming Andersen til Ekstra Bladet.
Det er tredje gang i løbet af en 30-årig karriere, at Flemming finder en fange, der har hængt sig.
- I marts er der en rocker, som er den toneangivende i fængslet, og som også er pænt på strå i hierarkiet uden for murene, der truer mig på livet, siger han.
Den indsatte, som var fuldgyldigt medlem af Bandidos, bliver idømt tre måneders yderligere afsoning for dødstruslen.
Han er tidligere dømt for grov vold, frihedsberøvelse og afpresning. Dødstruslen kom efter længere tids skærmydsler mellem rockeren og Flemming, der ifølge eget udsagn ikke ville give førerhannen specialbehandling.
- Når jeg kommer ud den 21., så kommer jeg og besøger dig på Falster, og så bliver du simpelt hen slået ihjel, siger rockeren ifølge Flemming.
Lignende trusler har Flemming fået utallige gange gennem sin fængselskarriere, men denne gang var han ikke i tvivl om, at hans liv var i fare. Flemming bliver ved med at gå på arbejde, men han er ikke længere den samme.
Rockere tager det kriminelle vanvid med ind i fængslet
T
urde ikke være der mere- I starten af januar 2014 får jeg en dobbeltsidig lungebetændelse. Det gør så, at jeg går hjemme i en periode og begynder at mærke efter, fortæller Flemming.
Da han igen møder i arresthuset, er alt galt.
- Jeg er næsten ikke til at trække ind på gangen. Jeg sidder nærmest bare inde på kontoret og tænker: Bare der ikke sker noget. Bare der ikke sker noget, siger Flemming og tilføjer:
- Og så trak jeg stikket. Jeg turde simpelt hen ikke være der mere.
Siden slutningen af januar sidste år har Flemming været sygemeldt. Han vender aldrig tilbage til jobbet som fængselsbetjent.
- Det første lange stykke tid sad jeg bare i en morgenkåbe dagen lang, røg smøger, drak kaffe og så fjernsyn. Jeg blev nærmest generet, bare solen skinner ind gennem vinduerne, siger Flemming.
Han har gået til psykolog de sidste par måneder.
- Jeg er langt fra toppen. Jeg er stadig sygemeldt, men jeg har det lidt bedre.
En af de følgevirkninger, som Flemming har, er, at han er blevet lettere at påvirke følelsesmæssigt.
Kunne ikke vise følelserEn tilstand, der af Flemming bliver beskrevet som værende direkte modsat det stenansigt, han kunne være førhen.
- Jeg kan sidde og se noget tilfældigt i fjernsynet, som rører mig dybt. Noget, der godt kan chokere de nærmeste. Før var jeg jo en af de gutter, som sagde, at en rigtig mand aldrig græder, siger Flemming og tilføjer:
- Jeg er jo blevet skudt i skoene af min kone tidligere, at jeg ikke kunne finde ud af at vise følelser, men det er ikke der, jeg er i dag. Nu har jeg nærmest et lommetørklæde i nærheden altid.
EKSTRA har været i kontakt med Flemming Andersen, der fortæller, at det går lidt bedre, men at der stadig er mange situationer, han skal undgå. Det er blandt andet små rum og høje lyde, der giver flashbacks til de oplevelser, der har givet Flemming PTSD.
***
Fangerne bliver som zombier
To gange inden for ti dage blev han og kollegaerne i Vridsløselille Statsfængsel overfaldet af indsatte.
I begge tilfælde blev betjentene nødt til at bruge peberspray, men det er ikke altid nok, fortæller den 58-årige betjent.
- Det er meget uhyggeligt, når folk bliver på den måde. Det er noget andet, når du kan se, at de hyler og sprutter, når de får peber. Det er noget, man kan forholde sig til, men når du kan se, at de fortsætter, så bliver de som zombier, siger Helge Petersen til Ekstra Bladet.
Han har i de seneste ti år arbejdet på fængslets særligt sikrede afdeling.
- Det er en isolationsafdeling for dem, som ikke kan begå sig andre steder, og dem, som vi helt bestemt skal holde inden for 'hjemmets fire vægge', siger fængselsbetjenten.
Armene svinger som møllehjulI daglig tale hedder den afdeling A1. Her huses de fanger, der kan ikke begå sig sammen med andre fanger – blandt andet fordi de slås med de andre fanger og fængselsbetjentene, men det kan også være, fordi de er flugttruede eller har psykiske problemer.
Det var også tilfældet med en fange, som kun havde været på afdelingen i 14 dage, da det gik galt.
- Han levede i et tiltagende syndigt rod og blev slet og ret mere og mere mærkelig, siger Helge Petersen.
Der var madaffald og slikpapir overalt, spyt op og ned ad væggene og tis i hjørnerne, beskriver fængselsbetjenten. På dagen, hvor det går helt galt, kan Helges kolleger høre, at der er larm inde på cellen, og at der er ting, der bliver smadret.
- Da vi får åbnet ind til ham, så står han med skårene fra et askebæger i begge hænder og truer os. Vi prøver at kommunikere med ham, men det eneste han siger, det er: You come in! You come in!, siger Helge Petersen.
Efter flere advarsler uden reaktion anvender betjentene peberspray, da fangen ryger ud mod dem.
- Da vi gør det, så eksploderer han fuldstændig og kommer ud af cellen med 300 km i timen og armene svingende som møllehjul, siger fængselsbetjenten.
Han rammer flere af betjentene. En bliver snittet få centimeter fra det ene øje. En anden får underarmen snittet op.
Vil tæve fængslets første fangeEfter en del tumult får de ham overmandet og lagt i håndjern.
- Hvordan er det at stå over for sådan en person, som slet ikke reagerer på, hvad I siger?
- Det er utroligt ubehageligt, fordi vi ved ikke, hvad der kan ske.
Ti dage senere er den gal igen på afdeling A1.
En fange er røget ned på afdelingen, fordi han er blevet mere og mere aggressiv og har forsøgt at indlede slagsmål med flere andre fanger.
- Han forsøger at tæve fængslets største fange. Det er sådan en kæmpe bodybuilder-type, som heldigvis undgår konfrontationen og lukker sig inde i sin celle, siger Helge.
De næste uger på afdelingen går uden videre tumult, men så begynder fangen at høre stemmer.
- Han mener, at han kan høre, at hans børn er nede i besøgslokalet. Vi prøver at forklare ham, at de ikke er der, siger fængselsbetjenten.
Men tankerne fortsætter, og fangen får også den idé, at der er nogen, der er efter ham – at fængselsbetjentene vil slå ham ihjel.
En dag slår det klik.
Bider efter øre og hals
Han rykker min kollegas nøgler ud af bukserne på ham og giver ham et fur, så han ryger i gulvet, siger Helge Petersen.
Han løber ned ad gangen, hvor han møder en låst dør. Han når ikke at finde den rigtige nøgle i det enorme bundt, før der er fire betjente, der er nået ned til ham. Da han langer ud imod to af dem, bruger fængselsbetjentene deres peberspray, men det standser ikke slagene.
- Vi trækker stavene og prøver at pacificere ham med slag på armene, siger fængselsbetjenten.
På grund af pebersprayen bliver linoleumsgulvet utroligt glat, og klumpen af mennesker ender på gulvet, hvor Helge Petersen får fangen over sig og bliver presset ind mod væggen.
- Jeg kan ikke se ham, men mærke, at han bider efter mit øre og min hals, som er lige ud for hans mund, siger Helge Petersen, der trods sine mange år i miljøet var bange.
- Lige der må jeg indrømme, at jeg ikke var stolt af situationen. Jeg var sgu bange. Jeg vil ikke bides og ligne Evander Holyfield, der mangler en øreflip, siger han ærligt.
Får overnaturlige kræfterEfter det, der for Helge føles som en evighed, kommer der flere fængselsbetjente til. De får trukket fangen væk.
Den erfarne betjent fortæller, at peberspray oftest har en virkning på fangerne, men den er faktisk ikke meget bevendt, når en person er helt oppe og køre.
- Fangen er overbevist om, at der er nogen, der vil slå ham og hans børn ihjel, så han kæmper for sit liv og får derfor nærmest overnaturlige kræfter – samtidig er hans smertetærskel nærmest ikke-eksisterende, siger Helge Petersen.
- Det generelle billede, når man taler med betjente og kigger i statistikken, er, at der bliver mere og mere vold mod betjente, og der er mange, der bliver slidt ned. Er det et billede, du kan genkende?
- Ja. Det er det desværre. Vi har et par stykker, som er langtidssygemeldte lige nu efter en meget voldsom episode tidligere på året, hvor jeg heldigvis havde fri, siger Helge og tilføjer:
- Så jo, det er noget, vi oplever. Vi ser flere og flere, der giver op, fordi de bliver syge og knækker. Der findes desværre mange af dem.
EKSTRA har været i kontakt med Helge Petersen, der stadig arbejder i Vridsløselille Statsfængsel. Han mener, at der er sket en yderligere forråelse i miljøet, hvor fængselsbetjente nu i højere grad også overfaldes, når de ikke er på arbejde. Her hentyder han blandt andet til mandagens skudepisode, men også et knivoverfald i København tilbage i marts.
Comments
Post a Comment