Drapsdømt mann pågrepet for drapsforsøk utenfor Egon på Lørenskog

DRAP PÅ TØYEN: Mannen er tidligere dømt for medvirkning til drap på norsk-somaliske Atle Bakke 2009. Lillebroren til den nå siktede mannen skjøt flere skudd inn i denne bilen, hvor Bakke satt. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen / Dagbladet
DRAP PÅ TØYEN: Mannen er tidligere dømt for medvirkning til drap på norsk-somaliske Atle Bakke 2009. Lillebroren til den nå siktede mannen skjøt flere skudd inn i denne bilen, hvor Bakke satt. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen / Dagbladet


(Dagbladet): En mann i slutten av 20-åra er varetektsfengslet i fire uker, siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyteepisoden ved restauranten Egon i Lørenskog 7. juli i år.
Mannen ble pågrepet av politiet i fredag.
- Han erkjenner ikke straffskyld. Utover det kan jeg ikke kommentere saken, sier mannens forsvarer, Inam Ghous Ali til Dagbladet.


Mannen er tidligere dømt for medvirkning til drap på norsk-somaliske Atle Bakke i 2009 (les om drapet nedenfor).
EGON I LØRENSKOG: Politiet sperret av området rundt restauranten Egon etter en skyteepisoden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Tre pågrepet

En annen mann, som ble pågrepet og framstilt for varetektsfengsling i forrige uke, er også siktet for medvirkning til drapsforsøk, etter det Dagbladet erfarer. Politiet holder kortene tett til brystet i saken, og dokumentene i saken er klausulert.


En tredje mann ble pågrepet 15. juli og siktet for medvirkning til drapsforsøk. Mannens forsvarer Ann Helen Aarø, sa til Aftenposten at hennes klient har forklart at han er uskyldig, men at han samtykket til varetektsfengsling i fire uker.
FORSVARER: Inam Ghous Ali  forsvarer mannen som er siktet for drapsforsøk etter skytingen på Egon i Lørenskog. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
- Det er for at politiet skal få tid sjekke ham ut av saken. Han bestrider også at han er en del av et kriminelt gjengmiljø, sa hun til avisa.


Dette innebærer at totalt tre menn er blitt varetektsfengslet etter hendelsen hvor ingen ble skadd da noen begynte å skyte utenfor restauranten ved kjøpesenteret Triaden klokka 21.53. Det ble avfyrt mer enn ett skudd, skriver NTB.
Seksjons for organisert kriminalitet i Oslo bistår Romerike politidistrikt i saken. Bakgrunnen for skytingen skal være en konflikt mellom to kriminelle gjenger fra Oslo.
Totalt ble ni personer pågrepet etter skyteepisoden på Lørenskog. Alle ble løslatt 9. juli, men alle er fortsatt siktet for ulovlig bevæpning på offentlig sted.
38 år gamle Atle Bakke ble drept i 2009.. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Atle Bakke-drapet

Mannen som i dag ble varetektsfengslet er tidligere dømt for medvirkning til forsettlig drap på Atle Bakke (født Mahamed Ahmed) på Tøyen i 2009. Han ble dømt til sju og et halvt års fengsel i 2011 etter å ha anket dommen til lagmannsretten. Nærmere to år gikk i fradrag for utholdt varetektsfengsling.


- Det bekreftes at han er tidligere straffet, uten at jeg kan se at det har noe betydning for foreliggende sak. Av hensyn til etterforskningen har jeg ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Ali.


Norsk somaliske Bakke ble skutt og drept på kloss hold av lillebroren til mannen som nå sitter varetektsfengslet. De to brødrene er sønner av mannen som Bakke ble dømt til ti års fengsel for å ha drept i Skien i 1995. Drapet på Bakke i 2009 ble omtalt som et hevndrap.

- Skyt ham!

Ifølge dommen var brødrene, sammen med en kamerat, ute og kjørte den kvelden Bakke ble drept. De to bilene passerte hverandre, og retten fant det sannsynlig at brødrene da gjenkjente Bakke som mannen som ti år tidligere hadde drept faren deres.


Ifølge dommen skal brødrene deretter ha forlatt sin bil, og stoppet Bakkes bil ved et fotgjengerfelt. Med en pistol lillebroren hadde stappet ned i beltet, skjøt han Bakke gjennom bilvinduet. Passasjeren klarte å flykte fra bilen, og ble funnet på Tøyen T-banestasjon kort tid senere.


Storebroren, som Ali nå forsvarer, ropte til lillebroren: «Skyt ham, skyt på ham!» under eller forut for at lillebroren avfyrte et skudd i Bakkes hjerte og i hovedpulsåren i brystet, som medførte at Bakke døde umiddelbart.


Lagretten mente det var skjerpende at drapet liknet en henrettelse og mente det var nødvendig å signalisere at samfunnet ikke godtar hevndrap. Lillebroren ble dømt til 10 og et halvt års fengsel

Drapet på mannens far

Det var i 13-tiden 20. juli 1994 at en 36 år gammel mann brødrenes far ble knivdrept på Møllehaven is- og kaffebar i Skien.
Foran en rekke vitner ble 36-åringen stukket seks ganger i hals, nakke og bryst med en 20 centimeter lang kniv. Deretter ble han sparket og trampet på hodet. Mannen døde på sykehus samme kveld.
Atle Bakke ble dømt for drapet.

Comments