Flere ryger i bad standing

Flere ryger i øjeblikket ud af banderne og rockerklubberne, men selv ex-rockere i god standing skal betale formuer for at få lov at lægge vesten.


Brian Sandberg er en af nyere tids mest kendte ex-rockere i bad standing. han havde noget kørende med en broders ekskæreste, og derfor røg han ud i bad standing fra Bandidos. Foto: jakob Jørgensen
Skud, kølletæsk og knivstik florere i øjeblikket mellem bander - og rockergrupper som Black Jackets, Bandidos, Gremium, LTF og flere andre. Det gør rocker- bandemiljøet mere råt og barskt og flere ryger ud af grupperne i bad standing. Det fortæller talsmand i foreningen Tidligere bandemedlemmer(TBM), Michael Green.


-Når konflikterne blusser op, så bliver miljøet mere råt. Så er der flere, der vil ud, og bliver smidt ud, fordi de ikke kan eller vil deltage i konflikterne. Miljøet er generelt blevet mere råt de senere år, og der er flere opgør udenfor og indenfor grupperne og banderne. Det kan vi også se i vores forening, hvor flere søger ind, fordi de er røget ud, siger han.


26. maj i år blev en fuldgyldig Hells Angels rocker overfaldet i Dyrehaven og banket halvt ihjel, så han lå i koma i ugevis. Et par år tidligere blev to andre fuldgyldige rockere banket næsten til døde i Uganda-skoven på Amager, ligesom en fuldgyldig Bandidos året før blev tæsket med hammer og flere gange kørt over af en bil ved Lyngbyvej i København. De voldsomme 'bad standing'-episoder er kun toppen af isbjerget, fortæller Lisbeth Jessen, der overvåger rockere og bander i Nationalt Efterforskningscenter(NEC).
-  Vi ser jævnligt, at rockere og bandemedlemmer bliver kylet ud. Ligesom vi også tit ser sager med voldsomme afstraffelser, små straffe, dummebøder og andre former for udnyttelse. Det er et hårdt miljø.  Men der er også et stort mørketal i forhold til de her sager, for mange af de her mennesker bliver straffet yderligere, hvis de taler med os om det, fortæller hun.


Rockere, som ryger ud af grupperne i good standing, gemmer også tit på en historie om grov udnyttelse. Deres tidligere 'brødre' kræver ofte store beløb for at et eventuelt medlem kan få lov til at forlade en gruppe i good standing, hvor man ikke konstant kan forvente at blive overfaldet og gennembanket. Det er langt fra usædvanligt at se, at et tidligere medlem skal aflevere sine guldsmykker, sin Harley Davidson-motorcykel og ofte også større beløb for ligesom at købe sig fri.
- Vi kender til eksempler, hvor folk har betalt mange hundrede tusinder for at komme ud i good standing. Det er en forhandling, og det er ikke unormalt at tidligere medlemmer må sælge hus og ejendele for at kunne betale deres afpressere. Alternativet er jo en voldsom bad standing, som de fleste vil undgå for næsten enhver pris, siger Lisbeth Jessen fra NEC.


I TBM fortæller talsmanden Michael Green også, at det ikke kun er et rockerfænomen at straffe afhoppere økonomisk og fysisk. Afstraffelser og dummebøder i de indvandrer-dominerede bander giver mange nye medlemmer i foreningen af tidligere bandemedlemmer.
- Der er eksempler på afstraffelser, der har været lige så voldsomme, som den i Dyrehaven. De kommer bare ikke så ofte frem, fordi bandemiljøet er mere lukket. Men det er også sværere for mange bandemedlemmer at bryde ud, fordi banderne indtil for nylig i hvert fald var meget geografisk bestemte i forhold til, hvor folk kom fra og boede med deres familier.


http://ekstrabladet.dk/112/flere-ryger-i-bad-standing/6222538

Comments