«Skinny Joey» blant 46 tiltalte i storaksjon mot mafiaen i USA

<p>MAFIABOSS: Joseph Merlino, også kjent under kallenavnet «Skinny Joey», fotografert utenfor den føderale domstolen i Philadelphia i 2014. Han har unnsluppet en rekke alvorlige tiltaler før, men nå må han i retten på ny.</p>
MAFIABOSS: Joseph Merlino, også kjent under kallenavnet «Skinny Joey», fotografert utenfor den føderale domstolen i Philadelphia i 2014. Han har unnsluppet en rekke alvorlige tiltaler før, men nå må han i retten på ny.
Arkivfoto: Yong Kim/Philadelphia Daily News via AP


De fem største mafiafamiliene på USAs østkyst er i flere tiår blitt etterforsket og spanet på av FBI og amerikansk politi. Denne uken ble det tatt ut tiltale mot 46 mafiamedlemmer.

Det organiserte kriminelle nettverket, som statsadvokaten i New York har tatt ut tiltale mot, inkluderer 46 personer i alderen 24 til 80 år fra de kjente mafiafamiliene Genovese, Gambino, Lucchese og Bonanno, i tillegg til mafiaen i Philadelphia - alle del av «La Cosa Nostra». De har operert fra Massachusetts i Nord til Florida i sør.


Blant de pågrepne er blant annet Joseph Merlino (54), også kjent som «Skinny Joey».
Den antatte lederen for mafiaen i Philadelphia har flere ganger sluppet unna å bli dømt for drap, men har tilbragt nesten 12 år i fengsel for gangstervirksomhet


Les bakgrunn: Politiet slo til mot mafianettverk på USAs østkyst

Klassiske mafiaforbrytelser

Sjefen for FBI-kontoret i New York, Diego Rodriguez, sammenligner den ferske tiltalen med en gammeldags mafiaroman, ifølge New York Times. Den omfatter nemlig en rekke klassiske mafiaforbrytelser som blant annet utpressing, brannstiftelse, trygdesvindel, ulovlig gambling, samt salg av ulovlige våpen og sigaretter, i tillegg til mer moderne kriminalitet som skimming av kredittkort. Alle de 46 står tiltalt for forbrytelser som har en strafferamme på 20 års fengsel.


FBI og politiet gikk tidligere denne uken til aksjon mot en rekke adresser på USAs østkyst, og pågrep 39 personer. Storaksjonen kom som et resultat av en årelang etterforskning, utført av både føderale og lokale etterforskere, med en spesialagent som har infiltrert nettverket, i tillegg til samarbeidende vitner.


Under arrestasjonene tok politiet beslag i tre håndvåpen, en hagle, gambling-utstyr og 30.000 dollar i kontanter.

Hemmelig kodespråk

Nettverket har jobbet hardt for å unngå å bli oppdaget ved å møtes på restauranter og gatekjøkken langs motorveier, samt brukt et kodespråk når de kommuniserte, ifølge statsadvokatene. Eksempler på aliasene til noen av de tiltalte er: «Rooster», «Muscles», «Johnny Joe», «Tony the Cripple», «Nicky the Wig», «Musache Pat» og «Tugboat».


En annen som nevnes i tiltalen er Pasquale «Patsy» Parrello, som er medlem av Genovese-familien og eier en italiensk restaurant i New York. 72-åringen erklærte seg ikke skyldig i det amerikanske medier omtaler som «gangsterkonspirasjonen». Han ble likevel varetektsfengslet uten mulighet for å slippe ut mot kausjon fordi påtalemyndigheten mener han er en fare på grunn av hans «appetitt for og kapasitet til å utføre hevn, kontroll og vold». Hans forsvarer har avslått å gi noen kommentarer, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

«Knus knærne hans»

Parrello er blant annet tiltalt for å ha beordret sine underordnede til å banke opp en tigger, som han mente hadde plaget kvinnelige kunder utenfor restauranten hans i 2011.
«Knus knærne hans», skal han ha uttalt, ifølge statsadvokaten. Tiggeren fikk ikke kneskålene knust, men skal ha blitt angrepet med glasskrukker, skarpe gjenstander og sko med ståltupp, slik at han ble påført kroppsskade, ifølge rettsdokumentene.


Etter hendelsen uttalte en av hans «medarbeidere», ifølge et lydopptak som refereres i tiltalen: «Husker dere gamle dager i nabolaget da vi pleide å spille baseball? Et ballspill som det ble gjennomført».


Han er også tiltalt for å ha bestilt et gjengjeldelsesangrep mot en mann som knivstakk en av hans menn utenfor en bar. Etter at en av hans menn gikk med på å smelle til angriperen, skal Parrello ifølge tiltalen ha advart ham om å slå vedkommende i hodet med jernrør: «over her (gestikulerte mot knærne), ikke mot hodet».

Diskuterte tystere

Også Merlino ble varetektsfengslet uten mulighet for å slippe ut mot kausjon, under et fengslingsmøte i West Palm Beach i Florida. Etter at han ble sluppet ut av fengsel sist, skal han ha åpnet en restaurant i Florida, samtidig som han var innblandet i trygdesvindel sammen med Parrello. Påtalemyndigheten argumenterte for fengslingen uten mulighet for å bli kausjonert ut med at det finnes lydopptak hvor han snakker med en gruppe av sine menn, hvor han diskuterer hvorvidt enkelte av hans kompanjonger kan være tystere. Hans mangeårige forsvarer Ed Jacobs har også avslått å gi noen kommentarer til anklagene, ifølge nyhetsbyrået.


Tidligere statsadvokat Edward A. McDonald som var påtaleansvarlig for organisert kriminalitet i Brooklyn på 1980-tallet, sier tiltalepunktene viser at mafiaen har endret seg siden glansdagene, da deres kontroll hadde betydning for prisen for enkelte varer og tjenester i byen.
– Mafiaen er ikke involvert i de betydelige kriminelle aktivitetene som de var tidligere. Jeg sier ikke at krigen er vunnet, men det er veldig nær, sier den tidligere statsadvokaten til New York Times.

Comments

  1. If you're searching for the ultimate Bitcoin exchange company, then you should use Coinbase.

    ReplyDelete
  2. On Take Free Bitcoin you may recieve free bitcoins. Up to 22 satoshis every 5 minutes.

    ReplyDelete

Post a Comment