Feilslått politi-strategi overfor Hells Angels



Politiet og Hells Angels Stavanger (HA) er enige i at det var større utfordringer på 1980-tallet, da klubben het The Shabby Ones. Kripos gir føringer om MC-miljøet. Oslo tingrett kritiserte Kripos for å stigmatisere HA uten å kvalitetssikre sine påstander, samt å legge for mye vekt på forhold i utlandet og gamle hendelser. Stavangerpolitiet refererer til USA, Tyskland og Danmark, og hvordan det var i Norge for 20–30 år siden.

Endring i relasjonen

Representanter for politiet i Stavanger sier de lenge førte en dialog med HA, men at to hendelser var årsak til endring i 2010.


1.I forbindelse med en skjenkebevilling overholdt ikke skjenkebestyrer kravet om å holde seg edru. 2.Dannelsen av Crew 81 Stavanger, som politiet sier klubben benektet planer for.
Det å gi skjenkebevilling er i henhold til politiet legitimering av klubbenes virksomhet, nyrekruttering og muligheter for store inntekter. Politi har senere uttalt at rekruttering skjer via familie og venner.


Økonomi

En representant for Oslo-politiet opplyser at endringen i Stavanger-politiets strategi overfor MC-miljøet skyldes et prosjekt ledet av Kripos som åpnet for store økonomiske tilskudd.
I 2010 kom Samordningsorganet, en økonomisk støtteordning ledet av Kripos for bekjempelse av organisert kriminalitet. Året etter arrangerte Kripos og KS (kommunenes arbeidsgiver-, interesse- og medlemsorganisasjon) et seminar i Danmark. Oslopolitiet sier at Kripos fyrte opp under frykten hos politikere og byråkrater etter overdrivelsene fra danske NEC (tilsvarende Kripos) om MC-miljøet i Danmark. Det ble vedtatt sanksjoner uten noen form for debatt, basert på frykt og følelser, opplyser representanter i politiet.


Sør-Vest politidistrikt (tidl. Rogaland politidistrikt) har hatt en av de største seksjonene for organisert kriminalitet. Politiet sier selv at «denne seksjonen har vært meget lojal og smart når det gjelder å søke nasjonale midler.»

Nå mottas ikke mer støtte fra Samordningsorganet. HA Stavanger uttaler at de ikke lenger stoler på politi etter tillitsbruddet i 2010/2011, da de ikke forstår hvorfor denne endringen kunne forsvares utfra ressurstilgang.


Stor aksjon, null utbytte

I Politiforum 14.10.2015 står det at Rogaland politidistrikts innsparinger først og fremst vil gjelde generelle tiltak som overtidsbruk. Kontroll av en HA-fest tilsa tidligere 10–15 tjenestemenn på åttetimers skift, ifølge Politiet i Stavanger. I august i år feiret HA Stavanger 20-årsjubileum med 500 gjester. Politi hadde da 20 tjenestemenn og hundepatrulje i aksjon. Klubben har ikke hørt fra politi etter festen. Potensiell problematikk ved å ikke ha kontroller er, ifølge Stavangerpolitiet, fri flyt av narkotika, ulovlig skjenking og sammenstøt med andre klubber. KS sier at de aldri har ansett 1 prosent MC-miljøet i Norge som en trussel. Stavangerpolitiet sier at HA Stavanger ikke har utgjort noe stort problem etter at de skiftet klubbnavn for 20 år siden. Spørsmålet er hva slags strategi stavangerpolitiet vil legge seg på i fremtiden.

Comments