To menn arrestert for å være del av stort, kriminelt dopingnettverk


TATT: Politiet i Bergen ville fredag fengsle en mann i 20-årene, mistenkt for salg av ulovlige dopingmidler i stor stil. Han blir imidlertid løslatt, siden politiet mener nødvendige bevis er sikret. Bildet er fra en større politiaksjon i Sogn og Fjordane for noen år siden.
Politiet (arkiv)

En mann i 30-årene ble pågrepet i saken i Førde torsdag, får BT opplyst. Samme dag ble en mann i 20-årene arrestert et sted i Sogn og Fjordane. Politiet vil ikke bekrefte om det også skjedde i Førde.
Begge mennene er siktet i samme sak: For oppbevaring og salg av store mengder ulovlige dopingmidler. Politiet skal mene at begge mennene har holdt på som ledd i aktiviteten til en organisert kriminell gruppe.
Fredag morgen hadde politiet bestilt fengslingsmøte for mannen i 20-årene, men han ble senere løslatt. Politiet mener nødvendige bevis er sikret.
Politiet vurderte å be om varetekt også for mannen i 30-årene. Sent fredag gikk politiet vekk også fra det, opplyser politiadvokat Kristin Harstad i Vest politidistrikt. Hun jobber ved seksjonen for organisert kriminalitet og holder fullstendig tett om hva saken gjelder.

Taus om kobling

Harstad vil ikke bekrefte om pågripelsene i Sogn og Fjordane har sammenheng med en større dopingsak politiet har jobbet med siden i fjor høst.
I desember i fjor, og på nyåret, ble flere personer pågrepet i bergensområdet. Politiet mener å ha avslørt et organisert miljø som selger ulovlige dopingmidler på nettet.
Det startet med et større beslag i et hus på Fjøsanger. Men politiet har ikke villet si noe som helst om denne etterforskningen.

Fengslet i ni måneder

Etter det BT får opplyst sitter to antatte hovedmenn fortsatt fengslet i den saken. Begge er opprinnelig fra Førde-området.


Og det var nettopp her – i Sogn og Fjordane – at politiet i 2008 rullet opp en av norgeshistoriens største dopingsaker.
«Prosjekt Gullfugl» startet også med et større beslag i Bergen, og endte med at mellom 20 og 30 personer ble domfelt. 63 personer ble pågrepet.
Den antatte hovedmannen ble dømt til fire og et halvt års fengsel.
Politiet anslo i etterkant av prosjektet at det omsettes ulovlige dopingmidler for minst 180 millioner kroner i året i Norge.
De ble overrasket over mye. Blant annet at store deler av det som omsettes blir produsert i Norge.

– På kjøkken og i stuer

– Vi trodde kanskje dette var produsert i noenlunde sterile omgivelser i utlandet, men fant at det ble laget på kjøkken og i stuer i Norge av personer uten noen fagkompetanse. Og dette er noe som folk skal sette med sprøyter rett i kroppen.
Det sa daværende politimester i Sogn og Fjordane, Johan Brekke, da politiet presenterte sin evalueringsrapport fra «Prosjekt Gullfugl».

– Forstår ikke

Forsvarer for mannen i 30-årene, advokat Robert Fonn, var fredag morgen på vei til Bergen for å bistå den dopingsiktede klienten i avhør.
Fonn ønsker ikke å si noe om sakens karakter, men sier dette om klientens syn på straffskyld:
– Han stiller seg uforstående til grunnlaget for pågripelsen. Han forstår rett og slett ikke hva det dreier seg om.
Mannen skal være tidligere straffedømt, men angivelig ikke i tilknytning til ulovlige dopingmidler i større omfang.

Comments