24 skyderier på en måned: Er Danmark blevet Det vilde vesten?

En familiefar er blevet ramt af skud i benet og et vindue ind til værelset med et sovende barn er skudt i stykker. Politiet erkender, at det er helt uacceptabelt med den seneste måneds mange skyderier, der hovedsageligt menes at skyldes opgør i rocker- og bandemiljøet.


Fire personer blev ramt af skud i København 7. oktober på Lyngbyvej tæt på Hans Knudsens Plads. En omkom senere af kvæstelserne.
Fire personer blev ramt af skud i København 7. oktober på Lyngbyvej tæt på Hans Knudsens Plads. En omkom senere af kvæstelserne.


Den seneste måned har der været 24 skudepisoder særligt centreret omkring hovedstaden, Næstved og Odense.
Det viser en optælling af skyderier omtalt i medierne, som du kan se en oversigt over på kortet længere nede i artiklen. Rigspolitiet og justitsminister Søren Pind (V) er opmærksomme på problemet.
»Der har været markant flere skyderier i det åbne rum end tidligere. Men vi mangler stadig at finde ud af, om de alle er banderelaterede. Det tyder det på, at rigtig mange af skyderierne i øjeblikket er,« siger Michael Kjeldgaard, leder af Nationalt Efterforskningscenter (NEC) ved Rigspolitiet.


Til sammenligning med den seneste måneds 24 skudepisoder kan det nævnes, at der hele sidste år blev registreret 17 banderelaterede skyderier hos politiet, mens tallet i 2014 var på 16 skyderier. Det skrev Jyllands-Posten fredag.

Politiet frygter for borgeres sikkerhed

Den seneste tid er flere unge mænd, som menes at have relation til rocker- bandemiljøet, blevet ramt af skud, og en enkelt er også blivet dræbt. Samtidig lader det til, at flere almindelige borgere også er endt i skudlinjen.


Natten til 13. oktober blev der således affyret skud mod et hus på Kildemarksvej i Næstved, hvor to kugler gik gennem vinduet til et værelse, hvor et barn lå og sov. Søndag eftermiddag 2. oktober var det en 49-årig familiefar, der sammen med en 21-årig blev ramt af skud ved en kiosk på Emdrupvej i København. Den 21-årige lod til at være målet ifølge politiet, mens den 49-årige angiveligt var på det forkerte sted det forkerte tidspunkt.
»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vores største bekymring er, om udenforstående almindelige borgere ved et uheld bliver ramt. De her konflikter handler om interne forhold i bandemiljøet, men når der skydes i det offentlige rum, er der en bekymring for, om nogen kan blive ramt uforvarende,« siger Michael Kjeldgaard.

Han understreger, at politiet »gør alt hvad vi kan« for at forhindre skyderierne.
»Vi følger det her nøje og er på 24 timer i døgnet. Det er uacceptabelt, at vi ser skyderi i gaderne nærmest på daglig basis,« lyder det.

Der mangler en alfagruppe

Årsagen til de mange skyderier skyldes ifølge politichefen, at der er kommet flere forskellige rockergrupper og bander i Danmark. Mens der traditionelt set har været en konflikt mellem Hells Angels og Bandidos, er billedet i dag mere komplekst. Og der kæmpes både om kriminalitetsmarkeder, om hvem der skal være til stede hvor, og så er der mange personlige konflikter og hævnaktioner.

»Det handler ikke længere om en gruppe mod den anden, og det gør også opgaven sværere for politiet,« påpeger Michael Kjeldgaard.
Skal man finde en forklaring på, at der er kommet flere grupper, skal man tilbage til 2013, hvor den oprindeligt hollandske rockergruppe Satudarah kom til Danmark. Politiet var opmærksomme på, hvad der nu skete med denne nye gruppes ankomst. Svaret var groft sagt igenting. Det kan ifølge politichefen have givet andre anledning til at konkludere, at de også kunne holde deres indtog på det kriminelle marked uden at blive slået hårdt tilbage.
Dertil kommer, at politiet har været gode til at slå ned på de kendte grupper, forklarer politichefen.

»Det har så skabt et rum til nye grupperinger. Det kan lyde mærkeligt, men i og med at politiet har været meget effektive i bekæmpelsen af de mere kendte rocker- og bandegrupper, er der faktisk sket det, at der nu er en ubalance.«
»Der er ikke nogen aktør på markedet lige nu, der er så stærk, at de andre ikke tør udfordre. Det er det, der giver ubalancen,« siger han.

Den eneste farbare vej

Men hvad skal det så hjælpe med den indsats, I laver? Der vil vel blive ved med at være et magttomrum, som nogen vil kæmpe for at fylde ud.
»Vi bliver nødt til at tro på, at vi skal fortsætte den kurs, vi har, og sætte flest muligt i fængsel. Og så kommer vi til at lægge vægt på forebyggelsesdelen. Her mener, jeg, at vi bør styrke no entry og exit-progammer.«
Kan du forstå, at jeg ikke tænker, det lyder som en løsning, hvis roden til det her er et vakuum?
»Altså kriminalitet bliver jo ikke afskaffet i denne verden. Men det kan bringes på et niveau, som er acceptabelt.«
For mig lyder det som om, vi først kommer til at se færre skyderier den dag, en gruppe har fået overtaget. Er du enig i den påstand?
»Nej, det er jeg slet ikke. Jeg mener, de initiativer, vi tager løbende, er den eneste farbare vej frem. Vi skal vise bandemedlemmerne, at det her kan ikke betale sig,« siger Michael Kjeldgaard.

Hvem er imod hvem?

I Odense og på Fyn er det særligt Hells Angels (HA) og Black Army, der kæmper om det kriminelle marked. Hvad der har udløst konflikten, har Fyns Politis politiinspektør, Benny Larsen, svært ved at sætte fingeren på. Men konflikten eskalerede sidst i august, hvor to HA-medlemmer en lørdag aften blev beskudt, da de holdt ind på en Shell-tank i Odense.
»Der strammer det rigtigt til, og der kommer flere gengældelsesaktioner. Det var prikken over i’et, der udløste nogle stærke modreaktioner,« siger han.


For at sætte ind overfor de to grupper, har Fyns Politi for ti dage siden lukket HAs rockerborg og Black Armys klubhus, og dertil er der oprettet en visitationszone.
I Næstved er det Bandidos og Satudarah, der er i konflikt, mens det i hovedstadsområdet er flere grupper, fortæller Michael Kjeldgaard.


Københavns Politis vicepolitiinspektør, Torben Svarrer, uddyber, at det endnu er uvist, hvem der reelt står bag flere skyderier i Købehavnsområdet.
»Lige nu har vi ikke en dokumenteret ny bandekonflikt i København – eller det har vi – et eller andet sted er der jo en konflikt mellem nogle parter, men vi kan bare ikke sige, hvem de to-tre bander er, eller hvor mange der er involveret,« siger Torben Svarrer.

Ny bandepakke på vej

Politiet har den seneste tid oprettet flere visitationszoner i de områder, hvor der har været skyderier. Og så har Rigspolitiet arbejdet med de tiltag, der ligger i bandepakke I fra 2009 og bandepakke II fra 2013. De giver blandt andet mulighed for skærpede straffe, for at sige nej til prøveløsladelse og for at sige nej til udgang. Desuden kan politiet forbyde ophold i et klubhus, som det netop er sket med et klubhus i Odense.


Torsdag aften fortalte justitsminister Søren Pind desuden, at endnu en bandepakke er på vej.
»Det her er jo helt uacceptabelt. Derfor sætter politiet også alle sejl til. Og vil helmer ikke, før det her er stoppet igen (...) Vi er i gang med at lægge nogle grundsten til en ny rocker-bandepakke, samtidig er der lovgivning på vej omkring logning, så vi kan følge med den teknologiske udvikling, der sker, og lige om lidt barsler også rockerborgsudvalget med nogle nye metoder, vi kan tage i brug,« sagde han til TV 2 Nyhederne.


Justitsministeriet afviser fredag at uddybe kommentaren om en ny kommende bandepakke.
I de seneste år siden 2012 er det ifølge politichefen lykkedes at holde over 300 bande- og rockermedlemmer bag tremmer i landets fængsler. I juni måned i år var der 315 fængslede ifølge en nyere pressemeddelelse fra Politiet.


Skudepisoder
Her er et overblik over den seneste måneds skudepisoder, der har været omtalt i medierne.
  • 13. oktober: Natten til denne dato blev en 25-årig ramt af flere skud på Skydebanevej i Aalborg. Politi fastslår, at det ikke er banderelateret.
  • 13. oktober: Natten til denne torsdag blev to skud affyret mod hus i Næstved på Kildemarksvej. To kugler gik gennem vindue til et værelse, hvor et barn lå og sov. Der blev skudt mod samme hus sidste uge 4. oktober. Politi efterlyser gerningsmand.
  • 12. oktober: Sent om aftenen denne onsdag blev der affyret skud ved Bopa Plads på Østerbro. Efterfølgende er en 37-årig mand blevet anholdt.
  • 12. oktober: Sent om aftenen denne onsdag blev 22-årig beskudt, mens han sad i sin bil på Kildebakkegårds Allé i Søborg. Han er ikke banderelateret, men kan være blevet forvekslet med en anden. ”Vi ser meget alvorligt på det her,” siger politiet ifølge TV2.
  • 12. oktober: Natten til denne onsdag klokken 02.00 cirka blev der affyret skud mod hus på Sorøvej i Næstved, hvor en kvinde lå og sov på 1. sal.
  • 9. oktober: Natten til denne søndag klokken 03.00 var der skyderi i Farum på Rugmarken i et industrikvarter. Ingen blev ramt.
  • 8. oktober: Natten til denne lørdag så et vidne en mand i en personbil affyre to-tre skud med en pistol ved Farum Stationstorv i Farum.
  • 7. oktober: Denne fredag aften blev fire personer ramt af skud på Østerbro. Den ene, en 30-årig mand, døde efterfølgende. De tre andre er uden for livsfare. Skyderiet fandt sted på Lyngbyvej tæt på Hans Knudsens Plads. Det er uvist, om det er banderelateret, men det er nærliggende at tro, lyder det fra politiet.
  • 6. oktober: Sent denne torsdag aften blev en 32-årig skudt i låret af to ukendte gerningsmænd ved Claus Petersens Allé i Hvidovre.
  • 6. oktober: Natten til denne dato lige efter midnat blev der anmeldt skyderi. Der blev affyret omkring 10 skud foran boligkompleks på Ågården i Ishøj.
  • 5. oktober: Sent denne onsdag aften blev en 52-årig mand skudt i benet i en havekoloni ved navn Søndergårds Haver i det sydøstlige Odense. Politiet tror ikke, det har noget med bandekonflikt at gøre.
  • 4. oktober: Natten til denne dato blev flere skud affyret mod et hus i Næstved på Kildemarksvej om natten.
  • 2. oktober: Denne søndag blev to mænd på 19 og 20 år ramt af skud i Næstved på Kildemarksvej 30. Begge mænd har ifølge politiet relation til rocker/bandemiljøet.
  • 2. oktober: Denne søndag eftermiddag blev en 21-årig samt en 49-årig familiefar ramt af skud ved kiosk på Emdrupvej i København. Det lader til, at den 21-årige var målet, oplyser politiet.
  • 1. oktober: Denne lørdag aften var der to skyderier på Magistervej i København NV, hvor en 22-årig blev ramt i begge ben. Han sørgede selv for at transportere sig til Bispebjerg Hospital.
  • 1. oktober: Denne lørdag aften blev en 21-årig skudt i benet, da en større gruppe var forsamlet i Albertslund. Betjente blev mødt af stenkast, da de ankom til stedet.
  • 1. oktober: Denne lørdag blev en 16-årig ramt af to skud i benene på Bellahøj ved København. Offeret sørgede selv for at transportere sig selv til Bispebjerg Hospital.
  • 29. september: Flere vidner beretter om en skudepisode sent denne torsdag aften, hvor en person på bagsædet knallert skulle have skudt mod en bil ved Rosengårdscentret i Odense. Politiet kunne dog ikke finde hverken skudhuller eller patronhylstre.
  • 27. september: Natten til denne tirsdag blev en 28-årig mand ramt i hoften af skud ved Rundhøjtorvet i Højbjerg ved Aarhus. Politiet mener, der er tale om sammenstød mellem grupperinger fra Rundhøj og Rosenhøj.
  • 27. september: Natten til denne tirsdag var der skyderi i Kongensgade i Fredericia. Siden foretog politiet anholdelser i Kolding.
  • 26. september: Denne mandag blev en 59-årig mand dræbt af skud fra et haglgevær i en ejendom på Tårnvej i Hørdum i Thy. Mistænkt 54-årig har sagt, det var et uheld.
  • 23. september natten til denne dato blev en 30-årig ramt af skud på Parkvej ved Rema 1000 i Næstved.
  • 20. september: Denne tirsdag blev der anmeldt skyderi fra området omkring Black Armys klubhus på Nyborgvej i Odense. Politiet fandt dog ikke spor efter skud.
  • 16. september: Denne fredag eftermiddag blev der affyret skud på Ejbygade ved Sandhusvej og Kochsgade i Odense.

Comments