Bord, stoler og ølglass haglet. Så ble to skudd avfyrt mot Young Guns-medlem, mener politiet. På mandag starter rettssaken
(Dagbladet): Natt til søndag 10. mai i fjor brøt det ut masseslagsmål og ble løsnet skudd utenfor baren Da Vinci i restauranthuset Mona Lisa i Øvre Slottsgate i Oslo.
Fire menn i 30-åra, som alle var kjente gjengkriminelle, ble siktet etter skuddløsningen. I slagsmålet ble tre personer skadd, to av dem hadde knivskader. To ble siktet for kroppsskade, den tredje for politivold.
Mandag starter straffesaken mot en 32 år gammel mann som er tiltalt for drapsforsøk ved inngangen til baren.
Av tiltalen går det fram at 32-åringen rettet en pistol mot en 33 år gammel mann, som ifølge Dagbladets kilder skal være tilknyttet det kriminelle gjengmiljøet Young Guns. 32-åringen, som tidligere var tilknyttet Young Guns, avfyrte to skudd, med lyktes ikke med å treffe 33-åringen.
32-åringen er er også tiltalt for brudd på våpenloven og for å ha forulempet offentlig tjenestemann. Mannen hadde med seg en pistol med tre skarpe skudd.
- Siktet ute i det tomme rom
- Han erkjenner seg ikke skyldig i drapsforsøk, sier 32-åringens forsvarer, Trygve Staff, til Dagbladet.
- Her ble det skutt ut i det tomme rom, og det ble ikke siktet mot noen. Hvorfor han gjorde det, blir selvfølgelig sentralt. Den umiddelbart forutgående svært alvorlige voldsepisoden, hvor kameraten til min klient ble oppfattet som å være alvorlig skadet, er et sentralt bakteppe, sier Staff, som ikke forstår hvorfor det er tatt ut tiltale på drapsforsøk.
- Det burde ikke vært tatt ut tiltale. Lagmannsretten har to ganger slått fast at det ikke er skjellig grunn til mistanke for drapsforsøk, påpeker Staff.
- Det burde ikke vært tatt ut tiltale. Lagmannsretten har to ganger slått fast at det ikke er skjellig grunn til mistanke for drapsforsøk, påpeker Staff.
Politiet kjempet for fengsling
1. september i fjor ble 32-åringen løslatt fra varetektsfengsling i kjennelse fra Oslo tingrett. Påtalemyndigheten anket til lagmannsretten, som forkastet anken.
Lagmannsretten mente det var skjellig grunn til mistanke for forsøk legemsbeskadigelse, men at det ikke var skjellig grunn til mistanke om forsøk på drap.
Påtalemyndigheten anket til Høyesterett, som opphevet lagmannsrettens kjennelse. Men da saken kom tilbake til lagmannsretten, kom rette igjen til at anken skulle forkastes, og at det ikke forelå skjellig grunn til mistanke om drapsforsøk, og 32-åringen ble løslatt.
Petter Bonde forsvarer 33-åringen som ifølge tiltalen ble forsøkt drept.
- Han ønsker bare å bli ferdig med saken og ønsker derfor ikke fremme erstatnings- eller oppreisningskrav, sier han.
Ruset på kokain
Dagbladet skrev i fjor at i det kaotiske masseslagsmålet, der enkelte involverte skal ha vært ruset på kokain i tillegg til alkohol, haglet det med bord, stoler, ølglass i tillegg til slag og spark. Ifølge vitner trakk 32-åringen pistolen inne på selve utestedet, mens selve skytinga skjedde ute på gata inn mot inngangspartiet.
NRK publiserte en video av slagsmålet.
Under fengslingsmøtet hevdet mannen at han skjøt i nødverge da en straffedømt kamerat han kom til utestedet Mona Lisa sammen med, ble angrepet av en rekke personer. Han nekter straffskyld.
32-åringen er også tiltalt for flere episoder i 2014, blant annet for flere tilfeller av fyllekjøring. Han er også tidligere dømt for kidnapping, vold og ran.
- Aksepteres overhodet ikke
I fjor skrev Dagbladet at 32-åringen meldte seg selv og påviste en pistol etter at politiets klappjakt på ham hadde startet.
Hendelsen var den første skyteepisoden i sentrumsgatene på mange år, og politiets gjengeksperter satt inn alle ressurser på å unngå hevnangrep.
- Nå har de overtrådt en grense som vi over lang tid har gitt helt krystallklar beskjed om, og som de aktuelle mennene er fullstendig klar over hvor går. Skyting i det offentlige rom aksepteres overhodet ikke. Dette vil medføre tiltak som de involverte raskt vil merke, sa politioverbetjent Torstein Holand, leder for avdelingen Spesielle Operasjoner (SO).
- Jeg er redd
32-åringen skal i over ett år har vært regnet som det verste uromomentet i hele gjengmiljøet, og politiet fulgte opp mannen svært tett i denne perioden. 32-åringen er tidligere dømt for blant annet kidnapping, vold og grove ran.
32-åringen brøt for over tre år siden ut av Young Guns, men han fikk nye kriminelle venner og skaffet seg et bittert fiendskap med flere Young Guns-menn.
Dagbladet skrev i fjor at reiste 32-åringen vinteren i fjor til Pakistan og ble værende der i tre måneder. Da skytingen fant sted, var han nylig kommet tilbake til Oslo, der konfliktene rundt ham altså blusset opp med full styrke.
- Jeg er redd for Young Guns, og vil ikke ha noe med dem å gjøre, hevdet 32-åringen da han forklarte seg som voldsoffer i en rettssak dager før skytingen fant sted.
Ble slått med brekkjern
Bakgrunnen for at 32-åringen var i vitneboksen kort tid før nattklubbskytingen, var at han i august i 2014 ble overfalt utenfor sin egen bolig av to maskerte og bevæpnede menn iført skuddsikre vester. Angriperne truet med pistol og slo ham med brekkjern blant annet i hodet.
I retten forklarte den tiltalte Young Guns-mannen seg om deler av konflikten med 32-åringen.
«Tiltalte forklarte videre at han har kjent fornærmede [32-åringen] i noen år, siden 2011. De var i samme vennekrets, men på et tidspunkt begynte det å skjære seg mellom dem. Også en venn av ham hadde kranglet med [32-åringen]. Han var også en gang blitt advart av en venn mot å møte [32-åringen]. Den aktuelle natten hadde han på seg joggebukse, skuddsikker vest, hettejakke og arbeidshansker. Han husket at han til politiet forklarte at han pleide å ha på seg skuddsikker vest når han dro til byen. Dette hadde også sammenheng med den trusselen han følte fra [32-åringen]. Det hadde vært flere episoder mellom dem. Blant annet hadde [32-åringen] snakket ham inn i en ranssak for ca. to år siden», heter det i dommen.
Tiltalte i saken ble i fjor dømt til ett år og seks måneders fengsel (som fellesstraff inkludert en tidligere betinget dom) for forholdet.
Comments
Post a Comment