Vi har ikke fått noen savnetmelding, og vet ikke noe mer enn vi gjorde på fredag om hvor den bortførte er eller hvordan det går med ham, sier politiførstebetjent Thor Martin Elton i Oslo politidistrikt til NRK.
En mann skal ha blitt bortført på Ljan på Oslo Øst torsdag i forrige uke. Politiet har pågrepet tre personer i saken, og gikk mandag ut med usladdede overvåkningsbilder av ytterligere to personer de mener kan knyttes til bortføringen.
Bakgrunnen er at et vitne torsdag morgen observerte to menn med finlandshetter som dyttet en person inn i baksetet på en grå Toyota Yaris på Herregårdsveien på Ljan.
Økning i bortføringssaker
Einar Aas er leder for Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt og konstaterer en «viss økning» i antall bortføringssaker.
– Dette er en negativ utvikling vi ikke ønsker, derfor bruker vi ressurser i hver enkelt sak og ser at de aller fleste knyttes opp mot kriminelle miljøer, sier Aas.
Han mener bortføringene er et resultat av det høye konfliktnivået i de kriminelle miljøene, noe som fører til at enkeltpersoner utsettes for represalier. Mørketallene kan være store, frykter Aas.
– Faren for mørketall er ganske stor, siden det ofte er kriminelle personer involvert på begge sider. Kodeksen i disse miljøene er ikke å snakke med politiet.
Kan ha blitt løslatt
De tre som er pågrepet i saken er alle bosatt på Oslo Øst, to av de tre rundt fem minutters kjøring fra området der kidnappingen skjedde. De tre nekter for å ha vært med på en bortføring, og skal ikke ha gitt opplysninger til politiet om hvor det antatte offeret i saken befinner seg.Politiførstebetjent Elton sier han ikke kan utelukke at den bortførte har blitt satt fri, uten å melde seg for politiet.
– Det kommer helt an på miljøet personen kommer fra. Hadde det vært en vanlig mannen i gata, hadde vi fått inn en savnetmelding senest lørdag. Men i visse miljøet er det ulike årsaker til at man ikke tar kontakt med politiet.
Siktet i bortføringssak
Alle de tre som er siktet i saken er domfelt tidligere. Flest dommer har de eldste som er siktet i saken, to 29-åringer. Disse er også siktet i en sak der en iraker i 40-årene ble bortført fra en parkeringsplass på Holmlia i september i fjor.Også i denne saken var offeret savnet i to dager.
– I den innledende fasen hadde man en fornærmet man ikke fant, slik det også er i saken som dukket opp før helgen, sier politiadvokat Jens Johannes Andenæs til NRK.
Andenæs karakteriserer saken som alvorlig, blant annet fordi fornærmede ble påført «en del skader». Willy Saar Pedersen, bistandsadvokat for offeret i 40-årene, ønsker ikke å gå i detalj om saken.
– For det første er det et ønske fra klienten, for det andre er det en sak politiet har brukt mye ressurser på å etterforske. Min klient er meget preget av det han har stått i, og ser ingen grunn til å si så mye mer om det, sier Pedersen.
Vil se etter sammenhenger
Til sammen ti personer har vært siktet i kidnappingssaken fra september. I opprullingen av saken, kalt «Operasjon Remotia», ble det blant annet brukt kommunikasjonskontroll, altså avlytting av samtaler. Dette er en etterforskningsmetode forbeholdt saker med en strafferamme over 10 år.– De fleste av personene fra september-saken har tilknytning til Holmlia. Det er flere av dem som har begått alvorlig kriminalitet tidligere, noe av dette er begått i fellesskap, sier Andenæs, og nevner dommer som gjelder narkotika, vold og frihetsberøvelse.
Politiet er tilbakeholdne med å uttale seg som motiv for bortføringen av irakeren, men tar sikte på at det blir tatt ut tiltale før jul. Andenæs sier det blir naturlig for politiet å se etter en sammenheng i de to sakene der 29-åringene er involvert.
– Det at to personer så langt er siktet for deltakelse i begge saker gjør det naturlig å se etter mulige sammenhenger. Hva som kommer ut av dette vil etterforskningen vise, sier Andenæs.
Comments
Post a Comment