'Villige til det beskidte arbejde': Her er de nye rocker- og banderekrutter

Indvandrer-rockere opretter støttegrupper rundt om i landet.
Indvandrer-rockerne fra Black Army har eksempelvis dannet en afdeling ved navn Black Soldiers, mens rockerklubben Satudarah også har oprettet gruppen Saudarah.


Seneste skud på stammen er klubben No Surrender, der for ganske nylig lavede en støtte-gruppering ved navn No Retreat.
- Det handler om, at de her grupper er rekrutteringsplatform til grupperne. Her kan man se eventuelle personer an, om de har de rigtige værdier og samtidig er villige til at gøre noget af det 'beskidte' arbejde, siger vicepolitiinspektør Lisbeth Jessen fra Nationalt Efterforskningscenter (NEC).
- Og vi kan jo konstatere, at nogle af medlemmerne i støtteklubberne vitterligt også er med til at lave det 'beskidte' arbejde, tilføjer hun.
- Vi har tidligere set samme mønster blandt de ældre og mere etablerede rockerklubber, der jo også har haft undergrupper, hvor man skulle vise sit værd og eksempelvis være med til at udøve forskellige former for kriminalitet, siger Lisbeth Jessen.


Fremtidssikrer klubberne- Er der tale om en oprustning med de støtteklubber?
- Nej, vi ser det mere som en form for fremstidssikring i forhold til klubben og til at bevare styrkeforholdet de forskellige klubber i mellem, svarer Lisbeth Jessen.
- Det handler jo om, at der også forlader medlemmer i den anden ende. Så det gælder om at sørge for nye medlemmer, siger hun.
- Nogle medlemmer i de støtteklubber er særdeles unge. Andre er ældre, tilføjer hun.


Hun fortæller, hvordan grupperne udfører alle mulige former for logistisk arbejde. Fra at køre medlemmer rundt, holde vagt i klubben og andet til at udføre kriminelle opgaver for de fuldgyldige medlemmer.
- Der er klart forventninger fra moderklubberne til de her støttegrupper. Derfor ser vi også, at medlemmerne er massivt belastede af tung kriminalitet, fortæller hun.


Springbræt til medlemsskabStøtteklubbernes funktion som springbræt til et fuldgyldigt medlemsskab og eventuelt rygmærke er også med til at gøre miljøet omkring klubberne mere ustabilt.
-  Vi har set, at grupperne bliver mere ustabile, når der kommer et større netværk af helt unge, kriminelle og voldsparate unge, som vil gå langt for at vise sig over for de  ældre. Det giver mere vold og kriminalitet omkring klubberne, siger vicepolitiinspektøren fra NEC., der overvåger banderne på nationalt plan.


Fyns Politi fortæller, at Black Soldiers er en støttegruppe til Black Army, som minder om Hells Angels AK81.
- De er involveret i en bred palette af kriminalitet som afpresning, vold, narko og andet. Det er typisk yngre medlemmer helt ned til 14-15-års alderen, og det er bekymrende. Gruppen er ikke så stor endnu, men vi ser, at de har en del følgere, som vi arbejder præventivt på ikke skal blive en del af gruppen, siger politiinspektør, Benny Linde Larsen fra Fyns politi.

Kort om Satudarah

Billede fra åbningsfesten af Satudarahs nye klubhus på Laurensvej 34 i Bagsværd. Foto: Mikkel Tariq Khan. Billede fra åbningsfesten af Satudarahs nye klubhus på Laurensvej 34 i Bagsværd. Foto: Mikkel Tariq Khan.

Rockerklubben har rødder i Holland og har en lang række indvandrere blandt medlemmerne.
Klubbens første afdeling i Danmark åbnede i november 2013 - og i år er der kommet yderligere to afdelinger til. Dels i nordsjællanske Allerød og dels i Maribo på Lolland.


En række af klubbens kernemedlemmer var tidligere del af banden VHK, der havde rødder i Værebro-bebyggelsen i Gladsaxe.
Også i Danmark er hovedparten af medlemmerne af anden etnisk baggrund.

Klubbens rygmærke. Satudarah åbnede første danske afdeling i 2013.
Foto: Tariq Mikkel Khan 
Klubbens rygmærke. Satudarah åbnede første danske afdeling i 2013. Foto: Tariq Mikkel Khan


Flere af medlemmerne er sat i forbindelse med forskellige former for kriminalitet. Blandt andet hjemmerøveri, afpresning, narko og lignende.


Rockerklubben blev oprindeligt dannet i Holland i 1990. I dag findes der Satudarah-afdelinger i Belgien, Spanien, Tyskland og Sverige samt en række sydøstasiatiske lande som Thailand, Malaysia og Bali. De sort-gule rockeres symbolunivers er hentet fra den indonesiske stammekultur og øgruppen Molukkerne, som tidligere var en hollandsk koloni. 'Satu' er indonesisk for 'ét', og 'darah' betyder blod: Et blod.

Satudarah: 'Saudarah er en broderklub'

Saudarah er Satudarahs knopsspring. Selv omtaler moderklubben Saudarah som værende en 'broderklub'.
Foto: Privatfoto 
Saudarah er Satudarahs knopsspring. Selv omtaler moderklubben Saudarah som værende en 'broderklub'. Foto: Privatfoto

Saudarah betyder bror på indonesisk. Og det er netop, hvad Saudarah er, har en talsmand fra Satudarah tidligere fortalt til Ekstra Bladet.
- Der er tale om en broderklub, sagde talsmanden fra motorcykelklubben.
Saudarah har ligesom AK 81 og andre støttegrupper til de oprindelige biker-klubber heller ikke krav om, at man skal have en motorcykel.
- De er ikke underlagt samme regler som i Satudarah. De behøver eksempelvis ikke have motorcykler eller lave arbejde i klubben. Det er mere rettet mod gadeplan, sagde talsmanden, der ikke ønskede sit navn frem.
 

Kort om Black Army og Black Soldiers

Her er det Black Soldiers, der poserer. Gruppen er støtteklub til banden Black Army.
Foto: Privatfoto 
Her er det Black Soldiers, der poserer. Gruppen er støtteklub til banden Black Army. Foto: Privatfoto

Black Army viste første gang deres rygmærke med de to korslagte AK47-maskinpistoler Sankt Hans aften i juni 2013, hvor omkring 15 medlemmer mødte op ved Fruens Bøge i Odense.

Siden har de været forbundet til mange typer af kriminalitet lige fra vold, narko og afpresning af byens handlende.

Familiemedlemmer fra den berygtede Daabas-klan i Odense kontrollerer både Black Army, hvor Wassim Daabas er præsident, og den internationale bande United Tribuns Forever, UTF, hvor Houssam Daabas er præsident.  Houssam Daabas blev 27. juni idømt et år og ni måneders fængsel i en sag om 42 kilo hash. En række andre medlemmer af grupperne er hen over sommeren blevet fængslet for handel med hash og kokain, og Fyns politi er ikke i tvivl om, at en stor del af handelen med hash og kokain på Fyn er styret af de to bander. 

United Tribuns Forever var først etableret i Aabenraa, men da en anden kriminel storfamilie i Odense ville åbne en afdeling af den internationale bande i byen, kom det til en række sammenstød med Black Army, fortæller kilder med indsigt i miljøet til Ekstra Bladet. I et af sammenstødene skulle Houssam Daabas eller nogle i hans kreds have erobret nogle UTF-rygmærker. Da medlemmer af den tyske moderklub af UTF kom til byen for at forhandle rygmærkerne tilbage, blev de i stedet enige med Houssam Daabas om, at han skulle være boss for den nye bande i Odense.

Black Army er til stede i Odense, Næstved, Fredericia og Aarhus.
Black Army og deres støtteklub Black Soldiers vil ikke udtale sig. Via deres advokat, Mette Grith Stage, fortæller de, at de ikke ønsker opmærksomhed i medierne.
'Vi ønsker ro om klubben og situationen', lyder det fra klubben.

Kort om No Surrender og de nye No Retreat

No Surrender har støtteklubben, der kalder sig No Retreat.
Foto: Kenneth Meyer 
No Surrender har støtteklubben, der kalder sig No Retreat. Foto: Kenneth Meyer


Klubben No Surrender fik deres første danske afdeling i fjor i Brøndby, hvor klubben har hjemme i industriområdet Lyngager.


No Surrender har rødder i Holland, hvor den grundlæggere tidligere var del af klubben Satudarah. Intern uenighed førte til at medlemmer forlod Satudarah og dannede No Surrender.


Lignende gjorde sig gældende i Danmark, hvor No Surrenders kernemedlemmer tidligere var del af danske Satudarah.


Men også i Danmark førte intern uenighed til, at den ene part tog kontakt til Hollandske No Surrender og blev optaget der.


Pt. er en del af deres medlemmer i fængsel for flere forskellige kriminelle forhold.
For et par uger siden meddelte klubben No Surrender, at de også havde lavet en støtteklub. Den hedder No Retreat.

Klubben har oplyst, at støttegruppen foreløbigt findes Holbæk, Valby og Brøndby, hvor også moderklubben har deres foreløbigt eneste danske afdeling.


Fra Vestegnens Politi lyder der følgende kommentar i forhold til den nye støtteklub:
- Vi er selvfølgelig opmærksomme på det, ligesom vi generelt set følger situationen tæt, lyder det fra Claus Buhr, pressetalsmand, Vestegnens Politi.

Sigtelser: Teenagere bag voldsomme skyderier

Der blev skudt ind gennem et vindue, hvor et barn lå og sov i Næstved - i den sag er to teenagere nu fængslet. Foto: Per Rasmussen. 
Der blev skudt ind gennem et vindue, hvor et barn lå og sov i Næstved - i den sag er to teenagere nu fængslet. Foto: Per Rasmussen.

Under den seneste tids skyderier har ganske unge mænd i følge politiets sigtelser været inddraget eller haft hovedroller i forreste frontlinje.

27. august blev en 19-årig med tilknytning til Black Army sigtet for at have skudt en Hells Angels-rocker i benet på en tankstation i Odense. En episode tidligere samme dag kan have været årsag til skyderiet. Da blev en ung, formentlig arabisk mand passet op og truet med kniv af fem AK81 medlemmer.
- Den pågældende var imidlertid ikke medlem af Black Army. Han henvendte sig efterfølgende til Black Army, hvor han oplyste dem om hændelsen. Dette opfattede Black Army som en trussel rettet mod Black Army', lød det blandt andet i politiets begrundelse for siden at oprette såkaldte visitationszoner i Odense.

En tysk Hells Angels-roker blev beskudt på denne tankstation. Foto: Nicolai Brix 
En tysk Hells Angels-roker blev beskudt på denne tankstation. Foto: Nicolai Brix

Den 19-årige, som blev anholdt for at skyde mod Hells Angels-rockere på tankstationen, blev varetægtsfængslet. Han er løsladt igen, men fortsat sigtet. Black Army har tidligere overfor Ekstra Bladet sagt, at 'Black Army ikke har nogen aktie i skudepisoden'.

Også overfald med kniv har fundet sted i Odense. Blandt andet 11. september, hvor en AK81'er blev forsøgt overfaldet på Skibhusvej i Odense. Her trak han kniv og stak en af angriberne i armen, hvorefter bandefolkene stak af.

Knallertduo spredte frygtI den forløbne weekend blev to unge knægte fængslet efter flere voldsomme skyderier i Næstved.
De to på blot 17 og 18 år har en form for tilknytning til Bandidos uden, at politiet vil fortælle præcis, hvori relationen består. Men det er politiets opfattelse, at de er identiske med den knallert-kørende duo, som de seneste uger har skabt utryghed i Næstved.

De to er fængslet i isolation for drabsforsøg. Det seneste fandt sted på Kildemarksvej i Næstved. Her blev der skudt gennem ruden til et børneværelse, hvor en ni årig pige lå og sov.  De to er også sigtet for at have skudt mod en mand med tilknytning til Satudarah.

De unge nægter sig skyldige, men ville ikke udtale sig under grundlovsforhøret i lørdags.

Comments