Hells Angels medlemmer stilte på debatt om MC-vester

MC-folk deltar i Dagsnytt 18
Også medlemmer i Hells Angels stilte opp på studenthuset Driv.
Foto: TOVE JENSEN / NRK


Et av temaene i sendingen var saken om et medlem av en motorsykkelklubb som ble kastet ut av et utested i Tromsø for noen uker siden. Begrunnelsen var at han hadde på seg vest med klubbmerke på. Ingen fra utestedet deltok på debatten, med blant annet politiet og en representant fra MC-miljøet.
Om lag 40 personer med MC-vester stilte som publikum på studenthuset Driv torsdag ettermiddag. Noen av dem hadde vester som viste at de er medlemmer av Hells Angels.

Støtter adgangsnekt

Dagsnytt 18 fra Tromsø
Det var stor interesse for direktesendingen til Dagsnytt 18 i Tromsø.
Foto: TOVE JENSEN / NRK
– Politiet i Tromsø og Tromsø kommune ønsker å vise en kald skulder til 1 prosentklubber. Det er miljø der det foregår kriminalitet, og det begås alvorlig kriminalitet. Vi har et slikt miljø i Tromsø, og det betyr at noen utesteder har tatt standpunkt om å nekte folk med MC-vester, sier Einar Sparboe Lysnes, fungerende politimester i Troms politidistrikt til Dagsnytt 18.

Han sier politiet ikke pålegger utesteder å nekte folk med MC-vester, men støtter de som tar den avgjørelsen.
– Man ønsker ikke å forby MC-folk å gå på byen, men man ønsker ikke uniformering inn på utesteder fordi det skaper frykt, redsel og det kan provosere.

– MC er en livsstil

Siv Anita Sole, leder for MC-rådet i Tromsø
Siv Anita Sole, leder for MC-rådet i Tromsø.
Foto: NRK
Motdebattant under Dagsnytt 18 var Siv Anita Sole, leder for MC-rådet i Tromsø. Hun stilte som representant for alle motorsykkelklubbene i Tromsø.

– Vi har jo like mye rett til å vise vår tilhørighet. Jeg forstår ikke at det at vi har klasket et merke på en skinnvest fører til at vi ikke skal være velkommen på en uteplass, sier Sole og viser merket på sin egen vest der det står Safir MC. Det er en motorsykkelklubb, kun for jenter.
– For oss er ikke motorsykler en hobby, det er en livsstil.
Sole mener at utelivsbransjen generelt vil si at det lite bråk på utesteder der det vanker motorsykkelfolk. Sole liker ikke at politiet håndterer saken på en måte som gjør at alle som kjører motorsykkel blir koblet mot Hells Angels.
– Det er klart vi kunne tatt av oss vesten, men det kan man jo spørre dem som går med AUF-skjorter, eller dem som går med T-skjorte der det står Tromsø svingklubb om å gjøre også? Hvorfor skal vi som kjører motorsykkel skjæres over en kam, sier Siv Anita Sole.

Kritisk til holdningene

Også Egon Holstad, journalist og kommentator i avisa iTromsø deltok i debatten. Han har tidligere uttalt seg kritisk til både politiet og utestedet som nektet en person med skinnvest med en motorsykkelklubbs emblem adgang.
– Politiet vil ikke pålegge noen utesteder å gjøre dette, men samtidig roser de utestedene som gjør det. Da legitimerer de en holdning hvor utelivsbransjen definerer folk ut fra hva de har på seg, og det er jeg prinsipielt imot, sier Holstad.
De andre temaene under Dagsnytt 18 var konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, og om Nord-Norge bør bli ett fylke.
Sendingen ble sendt direkte på P2 og NRK 2.

Comments