En Absolut Vodka i baren. På väggen hänger gratulationer från Uppsala och klistermärken från Luleå. Tatueringen är i rött – det står: ”Hells Angels”.


PHUKET. Framför mig står en rakad tysk med en tatuering som täcker hela underarmen. En Absolut Vodka i baren. På väggen hänger gratulationer från Uppsala och klistermärken från Luleå. Tatueringen är i rött – det står: ”Hells Angels”.

Expressen har varit på plats i det fruktade mc-gängets klubbhus –med utsikt över svenskarnas semesterparadis Patong beach Phuket – och även fått en barguide i flip-flop.

Natt i neonblinkande Phuket. Värmen från dagens stekande sol känns fortfarande genom de tunna skorna medan jag tar mig fram bland Patongs barer, som verkar tävla i tinnitus. Turister försöker vinna mot prostituerade proffs på att slå spik i stubbe med så få slag som möjligt. En full svensk träffar inte ens stubben. Han ligger och flämtar av skratt på asfalten, med hammare och ben i luften. Det här är partystället – för alla oss som vill fly vardagen.

Men det är också en tillflyktsort för kriminella. Listan kan göras lång – svenska bedragare, mördare och pedofiler gjorde entré långt innan charterresornas färgglada bussar. Utbredd korruption och långsam datorisering av myndighetsregister har länge gjort landet till en fristad för kriminella. Tillsammans med billig kontantbetalning och möjligheten att smälta in hos miljoner andra ”farangs” – utlänningar – kan brott begås diskret mitt framför turisternas ögon.

Hells Angels Nomads-presidenten: "Inget foto, inget namn"

De som jag är på väg att träffa i natten gör dock motsatsen, de skyltar i stället med att de tillhör ett gäng som världen över ses som själva definitionen av organiserad brottslighet – Hells Angels.

– Inget foto, inget namn, säger presidenten för Hells Angels Nomads och sträcker fram sin grova tatuerade näve.

En tjock guldkedja med vingar, ögon som kan få vem som helst att förstå att det är fel person att göra förbannad. Jag klämmer tillbaka så hårt jag kan och försöker se lika hård ut. Sedan bryter han ut i ett asgarv.

– Det är lugnt, visst kan du prata med några av killarna. Jag vill inte vara med på några bilder och jag vill se innan så ingen syns i bakgrunden som inte vill vara med, säger presidenten.

"Ett gäng som håller på med organiserad brottslighet"

Den bild han vill ge av Hells Angels är långt ifrån den verklighet som tusentals och åter tusentals domar mot tidigare medlemmar världen över vittnar om. Mord, utpressning, droger och vapen. Skattebrott och bedrägerier, misshandel och hot. Bara i Sverige har personer med kopplingar till Hells Angels blivit dömda för över 3000 brott.

– För mig är det enkelt, Hells Angels är ett gäng som håller på med organiserad brottslighet. Jag kan inte komma på någon polis som har dem i sitt land som bedömer det på något annat sätt, säger
kommissarie Sven Lindgren som är expert på kriminella mc-gäng inom polisen i Västsverige.


Hittades naken med bruten nacke

I Thailand har dock mc-gänget hållit relativt låg profil, medlemmarna jag träffar menar att det inte är lönt att bråka om märken på västar när det finns en betydligt större maffia att oroa sig för – polisen. De utländska gängen måste hålla fred. Dock blev det stora rubriker i slutet av förra året då en tidigare medlem till Hells Angels kidnappades i Pattaya, för att sedan hittas naken, med bruten nacke, två meter under jord. Enligt thaipolisen en drogaffär som gått fel. Enligt andra en medlem som inte längre hade klubben bakom sig.
– Det största och starkaste gänget är alltid thaipolisen, mot dem har ingen någon chans, säger en svensk som bor på Phuket och som har stor insikt i mc-gängen.

Märket betyder att man mördat

Samma påstående upprepas gång på gång i gängkretsar då jag reser genom Thailands mörkare värld, som existerar parallellt med festande och solande svenskarna. Här finns även svenska Bandidosmedlemmar, men de vägrar att ställa upp på intervju.

Hells Angels har avdelningar på flera populära turistmål. Förutom här i Phuket finns Angels Place i Pattaya som Expressen också besökt. I Chiang Mai i norr finns en relativt ny avdelning, där en tidigare Göteborgs-medlem styr.

– Ja honom känner jag till, säger polisen Sven Lindgren. Han var ekonomiskt sinnad, drev även företag här i Sverige och fick en patch, ett märke, för att han försökt slå till en polis på Avenyn för många år sedan.

Hells Angels har en rad olika märken som medlemmar kan få sy på sina västar, lika flitigt använt som i scouterna. På min resa noterar jag minst två Hells Angels-medlemmar som har märket ”Filthy Few” – de måste ha sett att jag stirrade då de direkt betonade att Thailand inte är Europa.

– Det betyder att man har mördat för klubben, säger kommissarie Sven Lindgren.
– En svensk medlem som friades för dubbelmordet i Gunnilse bär ett sådant märke i dag, men utanför Europa är det inte på automatik. Det kan också vara något riktigt stort man gjort för klubben.


"Thomas Möller är som min bror"

– Välkommen!
En näve sträcks fram, som tillhör en tatuerad underarm där det står ”Hells Angels” i rött. Armen i sin tur är fäst vid en leende medlem som heter Dennis. På den andra armen har han dödskallen med vingarna. Jag kan inte låta bli att tänka på bilderna av tidigare medlemmar som fått sina tatueringar borttagna med strykjärn och kniv av sina tidigare bröder, när de kastats ur klubben ”bad standing”. Dennis skulle få väldigt ont – om han överlevde – tänker jag medan vi har en outtalad ”skaka hand längst-tävling”.

Vi ses på ”House of Pain” – där Hells Angels prisbelönta tatuerare Bird taggat medlemmar från hela världen, inte minst svenskar. Bird har varit i Sverige flera gånger, senast i Malmö.
– Thomas Möller? Ja honom känner jag, han är som min bror, säger Bird och lyser upp.Möller, tidigare Sverigepresident för Hells Angels, har i flera år bott i Thailand och är även en regelbunden besökare av klubbhuset här på Phuket.

Dennis: "Vi bygger lekparker"

Att fråga om de får in pengar genom trafficking, droger, vapen eller bara gammal hederlig utpressning är lönlöst. När kameran inte är framme försöker jag ändå, men möts bara av skratt. Medlemmarna vill i stället berätta att Hells Angels inte alls är ett kriminellt gäng, utan en välgörenhetsorganisation för trevliga killar som gillar motorcyklar.
– Medias bild är fel, jag känner många bröder som ger pengar varje månad för att skydda barn. Vi bygger lekparker och fixar ridning till barnen, säger Dennis.
 
Han fortsätter i flera minuter om föräldralösa, blinda och HIV-smittade barn. På Youtube lägger Hells Angels upp videos på hur snälla de är, inte minst i Thailand.

"Många kommer från söndriga familjer"

Dennis håller inte med om att det är propaganda, han menar att klubben handlar om frihet och brödraskap. När jag lyssnar på medlemmarnas Moder Teresa-tal verkar det som de på allvar vill göra något bra, men Hells Angels egna motto går inte att komma ifrån: ”När vi gör rätt, minns ingen. När vi gör fel, glömmer ingen” (”When we do right, nobody remembers. When we do wrong, nobody forgets.”)

– Även om inte varje medlem är dömd för brott är de del av den brottsliga verkligheten, som de känner till och tar del av. Om klubben begått ett brott går alltid ett antal procent till klubben vilket gynnar övriga medlemmar. För mig är det enkelt – det går inte att påstå att man är Hells Angels utan att vara inblandad i organiserad brottslighet, säger kommissarie Sven Lindgren.

En bofast svensk på Phuket som har insikt i mc-gängen håller med.
– Självklart är inte Hells Angels bara brott och död, många kommer från söndriga familjer och söker en gemenskap och syfte. Andra är familjepappor med vanliga jobb, men ingen medlem kommer ifrån att de alltid måste ställa upp för klubben. Ringer de mitt i natten och säger att du ska ta med dig vapen så gör du det, förklarar han.


Kör moppe i flipflops

Vi rör oss ut i natten, Hells Angels vill ge en barguide till Phuket. De går i flipflop och här i centrala Patong kör de moppe. Det ser nästan komiskt ut och de stora tatuerade medlemmarna håller med, men vill inte riskera att fastna hos polisen på fyllan. Dessutom är det extremt opraktiskt att krypköra zick-zack med en stor Harley Davidson i centrala Patong.

Var vi än går är det nickningar och handskakningar, det märks särskilt bland vakter och barägare att medlemmarna får speciell uppmärksamhet. På ett av medlemmen Dennis favorithak, Wicked Bar, bär flera märken på sina t-shirts som visar stöd till Hells Angels: Support 81, AFFA, Red & White. Nyktra prospects passar upp om någon medlem skulle bli mindre nykter.

– Jag gör allt för klubben, säger en glad thailändsk prospect som drömmer om att få tillhöra ”familjen”. Han är på 24-timmars jour om klubben behöver hjälp, det kan vara att ge fylleskjuts, fixa prostituerade eller ”det som krävs”.


– När medlemmar från Sverige eller andra länder kommer hit är det viktigt att alla visar respekt mot lokalsamhället. Om vi gör bort oss här är vi faktiskt bara utlänningar, Thailand är speciellt. Här kan man faktiskt se Hells Angels och Bandidos ta en öl i samma bar, förklarar Dennis som är från Tyskland.

Våldsamma attacker i Pattaya

Men våldsamma attacker i golfparadiset Hua Hin och turistfavoriten (för främst män) Pattaya har fått thailändare att koka. Senast i september då tre Hells Angels-medlemmar blev fångade på övervakningskamera. Videon, som ni kan se på Expressen-TV, visar hur de tre stora mc-killarna sparkar och slår en betydligt mindre thailändare besinningslöst. En av medlemmarna håller killens huvud medan en annan från Hells Angels upprepade gånger matar in sin skoförsedda fot

Åsikterna går isär om vem som startade bråket och om thailändarna varit ett gäng, men oavsett är övervåldet tydligt.
– Det där vill jag inte prata om, de tillhörde inte vårt charter längre. De har dessutom överlämnat sig till polisen och betalt pengar till brottsoffret, säger Hells Angels Nomads medlemmen Dennis som menar att enskildas handlingar inte har med klubben att göra.

Står fast vid att de tillhör en välgörenhetsklubb

Det är aldrig några problem när Hells Angels ska svara på något som är ett problem, i det som kallas verkligheten. I stället står de stenhårt fast vid att de är med i en välgörenhetsklubb. Jag tar mig längre in i lokalen, på väggarna hänger gratulationer och tavlor från hela världen. Hells Angels Nomads har firat 15-års jubileum.

– Kolla där, Uppsala, säger jag medan jag flyttar på en MC-hjälm och hittar en spegel med ingraverad text från "Uppsala brothers”.

Tan förklarar att alla svenska medlemmar som är på semester i Thailand brukar titta in på klubbhuset. I mc-gängskretsar är det god sed att besöka den lokala avdelningen och en regel att man ska anmäla var man befinner sig.

När jag tittar på väggen
blir det dock övertydligt, det finns inte ett charter, Hells Angels kallar det inte chapter, som inte varit uppmärksammade för brottslighet i domar och media. Uppsala är inget undantag, både vapen, droger och stöldgods hittades i polisens senaste razzia i våras då de bland annat gjorde husrannsakan i klubbhuset.

– Men varför skriver aldrig media om allt det positiva vi gör? Vi skadar ingen, vi är bara några killar som gillar att ha kul och ge pengar till barn som inte har någon mamma och pappa, säger Dennis stött.
Men även om han och de andra i Hells Angels Nomads Phuket både beter sig trevligt och artigt på Expressens besök tillhör de – ja just det – Hells Angels, en av världens mest fruktade kriminella organisationer.

"De är jättetrevliga"

Det svaret är återkommande av de medlemmar, prospects, hangarounds och support som jag möter här i Thailand. En som säger att han inte är medlem men vän till Hells Angels Nomads på Phuket är Johan, från Halland. Han vill inte ha med sitt efternamn. På sig har han en röd t-shirt med ”Support 81”.– De är jättetrevliga, inte ett dugg farliga. Det som lockar för mig är att köra motorcykel, säger Johan och visar sin röda Harley Davidson som han har köpt från medlemmen Dennis. Ljudet är öronbedövande när han drar iväg i natten bland de svenskflaggande barerna utanför tatueringsstudion.

Pool och utsikt över stranden

Nästa morgon. Värmen och håret slår i ansiktet. Nu är jag och fotografen Thomas på väg till Hells Angels klubbhus och får skjuts ”thaistyle”, med tre personer på en mc. ”Lagligt” om föraren har hjälm, kontakter eller pengar enligt lokalborna. Klubbhuset är ett måste för medlemmar från Sverige som besöker Phuket.
Medlemmen Dennis kamphund Bingo hälsar oss välkomna med ett halvt bananträd i munnen. Utsikten över Patong beach är slående, en mindre pool att svalka sig i och en bar – med Absolut Vodka.
– Hur hade ni råd med det här?
Ännu en fråga som möts av skratt. Donationer och gåvor blir till slut svaret.
– Alla är välkomna hit, säger Tan som är prospect och därför bär en väst med ”Thailand” men inte klubbnamnet.
Han har bott 16 år i Norge och även delvis i Sverige. Tan förklarar på norsk-svenska att de inte ens skulle stoppa Bandidos från att komma till klubbhuset – trots flera blodiga uppgörelser mellan klubbarna världen över.
– Inga problem, säger Tan.
– Nä här finns inga problem, intygar Dennis som står i baren


Står fast vid att de tillhör en välgörenhetsklubb

Det är aldrig några problem när Hells Angels ska svara på något som är ett problem, i det som kallas verkligheten. I stället står de stenhårt fast vid att de är med i en välgörenhetsklubb. Jag tar mig längre in i lokalen, på väggarna hänger gratulationer och tavlor från hela världen. Hells Angels Nomads har firat 15-års jubileum.

– Kolla där, Uppsala, säger jag medan jag flyttar på en MC-hjälm och hittar en spegel med ingraverad text från "Uppsala brothers”.

Tan förklarar att alla svenska medlemmar som är på semester i Thailand brukar titta in på klubbhuset. I mc-gängskretsar är det god sed att besöka den lokala avdelningen och en regel att man ska anmäla var man befinner sig.

När jag tittar på väggen blir det dock övertydligt, det finns inte ett charter, Hells Angels kallar det inte chapter, som inte varit uppmärksammade för brottslighet i domar och media. Uppsala är inget undantag, både vapen, droger och stöldgods hittades i polisens senaste razzia i våras då de bland annat gjorde husrannsakan i klubbhuset.

– Men varför skriver aldrig media om allt det positiva vi gör? Vi skadar ingen, vi är bara några killar som gillar att ha kul och ge pengar till barn som inte har någon mamma och pappa, säger Dennis stött.
Men även om han och de andra i Hells Angels Nomads Phuket både beter sig trevligt och artigt på Expressens besök tillhör de – ja just det – Hells Angels, en av världens mest fruktade kriminella organisationer.

Comments

  1. Get all your favorite alcoholic drinks at Duty Free Depot!

    All the popular brand name beverages for unbelievable discounted prices.

    ReplyDelete

Post a Comment