Familjens sorg efter

Gråtande samlas släkt och vänner till den mördade 24-årige Rami Amin i familjens lägenhet på Balladgatan i Malmö. Han sköts precis när han kommit hem och var på väg in i porten.
– Rami var nyutexaminerad tandläkare. Vi kan inte förstå varför detta har hänt, säger hans styvpappa Saad, 55.
På platsen där Rami dog lägger kompisarna blommor och tänder ljus.
Klockan var strax efter 02 natten till torsdagen när Rami Amin kom hem efter att ha träffat kompisar. Han parkerade ute på gatan, rundade huset och gick fram till entrén. Just då avfyrades ett skott.
– Första kulan har träffat honom precis här utanför. Det var blod på marken. Sedan har han försökt komma undan och sprungit i väg. Man kunde följa blodspåren, säger styvpappa Saad.
– De har skjutit fler gånger, jag vet inte hur många. Folk i huset har hört det, men vi i familjen hörde inget.
Vid Munkhättegatan, ett par hundra meter längre bort, föll Rami omkull och miste livet. Klockan 02.08 hittades han och togs om hand – men för sent för att kunna räddas.

Ljus och blomsterbuketter

På en gräsmatta intill Munkhättegatan har Ramis kompisar placerat ut ljus och lagt ner blomsterbuketter. De står i små grupper kring platsen, flera unga kvinnor gråter.
– Vi har vuxit upp tillsammans, han har alltid funnits och nu är han borta. Det är ofattbart, säger väninnorna Lina och Nina.
– Han var en glädjespridare, alla minnen av honom är bara glädje. Ingen förstår detta. Mördandet måste få ett slut, hur länge ska det fortsätta så här i Malmö?
Familjen är oerhört stolt över Rami Amin och vad han hade lyckats uppnå.

Fick diplom som tandläkare

– För bara lite över en vecka sedan var hans mamma och jag med på hans examen när han fick ta emot sitt diplom som färdig tandläkare, säger Saad.
– Han hade läst fem år i Wroclaw i Polen, det var lättare att komma in där. Han hade redan jobbat tre månader på folktandvården i Oxie och de pratade om att han skulle få förlängt där.
Medan Saad pratar kommer allt fler sörjande, hälsar på honom med kramar och kindpussar, och går in till de andra som samlats i lägenheten.
– Vi kommer från Irak, detta är vår kultur. När man drabbas av sorg kommer alla för att vara med och stötta. Släkt, vänner och grannar.
– Men Rami var född i Sverige och hade aldrig varit i Irak.

Polisen kom mitt i natten

Ramis biologiske pappa Aala Mohamed Amin fick besök av poliser som kom med dödsbudet mitt i natten. Han säger att han blev chockad och aldrig hade väntat sig att hans son skulle drabbas så här.
– Rami var en fin kille. Han var inte med några gäng eller så, bara en väldigt fin kille, säger han.
– Han var sportig. Skojade ofta med sina syskon och sina kompisar. Väldigt omtänksam mot alla som känner honom, säger han.
Aala Mohamed Amin tänker att de som sköt sonen måste ha tagit fel på person.
– Jag är nästan säker på det. Jag tror inte att det finns något som ligger bakom det här. Rami har inte haft några problem med någon, säger pappan.
Även poliserna står frågande inför det senaste mordet i Malmö. Redan på torsdagsmorgonen uppgav polisen att Rami Amin inte var känd av dem sedan tidigare.

Dörrknackning hos grannarna

– Det vi vet just nu är att han inte förekommer hos oss, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen.
På torsdagskvällen, när de flesta kommit hem från sina jobb, genomfördes en omfattande dörrknackning hos grannarna i de närmast fastigheterna på Balladgatan.
–  Vi gör kraftansamlingar nu för att bedöma bevis och fatta beslut för att nå framgång i det här, säger utredningsledaren Ronny Holmberg.
– Frågan om vittnen är alltid aktuell, att få människor att höra av sig om de sett eller hört något vid tidpunkten för brottet, innan eller efter, om något avviker från mönstret i området, säger han. 

Comments