Gerningsmænd fortsat på fri fod i sager om bandedrab

En 31-årig mand blev stukket ihjel i Vejle 1. juni, en 23-årig mand blev skuddræbt på Frederiksberg 16. juni, og en 30-årig mand døde i oktober, da han blev ramt af skud på Østerbro.


Alle tre sager er en del af årets drabsstatistik, og de stikker ud som nogle af de mindst fem sager, der betegnes som banderelateret. I alt blev 50 mennesker dræbt i 2016 ifølge Ritzaus oplysninger. Fire af sagerne betegnes som vold med døden til følge.


Foruden de tre drab blev et 25-årigt medlem af Satudarah slået ihjel i september, og en 21-årig mand døde i bandekonflikten, da han blev ramt af skud i Emdrup i oktober.




I tre af bandesagerne er gerningsmændene fortsat på fri fod. Torben Svarrer, der er vicepolitiinspektør i Københavns Politi, forklarer, at politiet bruger lang tid på at efterforske sagerne, der handler om bandemiljøet.
- Vi er afhængige af tekniske spor i sådan nogle sager her, for dem inde i miljøet, fortæller ikke noget, siger han og tilføjer:
- Hvad efterforskningen i sagerne indebærer, kan jeg ikke komme ind på. Det er en langstrakt efterforskning, og sagerne er kun et par måneder gamle, siger han.


Bandekonflikten huserer ikke kun i København. På Vestergade i Vejle blev et 31-årigt medlem af Black Army 1. juni stukket ned med en kniv.


Politiet efterlyste efter drabet en 26-årig mand med afghansk baggrund via Interpol, men mere end et halvt år efter, er han endnu ikke fundet.
- Vi har en formodning om, at han er flygtet til udlandet for at undgå straf, siger Morten Vegger fra Sydøstjyllands Politi, der efterforsker sagen.


I flere danske byer har politiet blandt andet oprettet visitationszoner, lukket klubhuse og øget patruljeringen for at bekæmpe bandekriminalitet.


ubehandlet-webpix

Foruden tre bandedrab med manglende gerningsmand mangler politiet også at bure gerningsmanden inde i enkelte andre sager.


Politiet har eksempelvis ingen sigtede i sagen om en synligt gravid kvinde, der blev stukket ihjel i oktober i Elverparken i Herlev.


Heller ikke i sagen om den 17-årig Emilie Meng har politiet sigtet nogen. Hun forsvandt i Korsør efter en bytur 10. juli, men der skulle gå næsten et halvt år, før hendes lig juleaftensdag blev fundet ved en sø i Borup.


Desuden er en far, der formodes af have slået sin kone og to børn ihjel i Aabenraa, stadig eftersøgt.


Fakta om årets drab i Danmark:

Antallet af dræbte i Danmark er nogenlunde det samme i 2016 som forrige år. De fleste ofre er mænd.
* I alt blev 50 personer dræbt i Danmark i 2016. Drabene fordeler sig på 46 sager, men i nogle sager er der flere dræbte.
* Fire af sagerne betegnes som vold med døden til følge.
* Antallet af drab ligger på nogenlunde samme niveau som sidste år, hvor der var 45 drab.
* I de 46 drabssager er 26 af ofrene mænd, 13 er kvinder. Derudover blev syv børn dræbt - fire piger og tre drenge.
* Tre af børnene var tre år eller derunder.
* Det mest benyttede drabsvåben var kniv, som blev brugt til at dræbe mindst 14 personer. Otte blev skudt, mens resten af ofrene blandt andet blev kvalt eller slået.
* I mindst 17 af sagerne har offeret og gerningsmanden haft en familierelation eller været i et parforhold. I fire af sagerne har gerningsmanden efter drabet taget sit eget liv.
* Seks drab blev begået i Østjyllands Politikreds, hvilket gør politikreden til den med flest dræbte i 2016. I den anden ende ligger Sydsjællands og Lollands-Falsters Politi, der har haft et drab i år.
* Fem drab formodes at være banderelateret.
* To af ofrene blev dræbt, mens de var på arbejde. Det gælder politimanden Jesper Jul og sosu-assistenten Vivi Nielsen.
* Et af drabene er et medlidenhedsdrab, hvor en mand er blevet dømt for drab efter begæring.
Kilder: Ritzaus egen opgørelse og de 12 politikredse.


 

Comments