Hölls fången av Bandidosmän - i flera timmar

Mannen i 25-årsåldern ska ha genomlidit flera timmar av skräck på gården - som ägs av en man med koppling till Bandidos. Under dödshot ska han ha tvingats försöka samla ihop pengar för en skuld som mannen påstås ha haft till klubben. – Mamma fattar du inte de har en pistol riktad mot mig, vädjade mannen i ett telefonsamtal. På tisdagen dömdes Bandidosmännen till fängelsestraff.

Mannen i 25-årsåldern var hemma hos en kompis när det knackade på dörren och flera personer kom in i lägenheten. De ska ha påstått att mannen i 25-årsåldern ska ha hotat någon i Bandidos namn och på så sätt fått pengar insatta på sitt konto.
Nu krävde besökarna att mannen skulle ge dem 100 000 kronor. Han fick tre dagar på sig.

LÄS MER: Kidnappade mannen: "De har en pistol riktad mot mig" 

Hölls fången i flera timmar

Efter tre dagar blev han upphämtad med en bil. När det kom fram att han inte hade fått ihop pengarna fördes han till en gård ute på landet, tillhörande en ledarfigur för Romanos mc som är en av Bandidos supportergrupperingar.
I förundersökningen finns en rapport om Bandidos där det framgår att Romanos är en supporterklubb till den kriminella mc-klubben: "Romanos lyder under Bandidos mc", skriver de bland annat.
Här på gården utanför en ort i Skaraborg hölls han fången under flera timmar.
Enligt misstanken ska offret ha fått höra att om han inte betalade skulden så skulle han inte komma därifrån.
Gärningsmännen ska, enligt misstankarna, ha hotat offret med en elpistol och ett pistolliknande föremål. De ska också ha hotat med att skära av hans fingrar om han inte betalade. Samtidigt ska en av kidnapparna ha viftat med en kniv.

"De har en pistol riktad mot mig"

Mannen tvingades ringa sin familj och vänner för att få ihop pengarna:
– Mamma fattar du inte de har en pistol riktad mot mig. De hotar att klippa av mig fingrarna och skicka till er, ska mannen ha vädjat i ett samtal enligt mamman.
Mamman larmade polisen efter samtalet. Hon misstänkte direkt att sonen hade kidnappats. Hon reagerade på att sonen lät stressad och som att han hade panik. För polisen berättade hon att sonen bett henne ta ut pengar - 20 000 kronor.
Trots flera samtal kunde mannen inte få ihop pengarna, då hittade han i stället på att han skulle råna folk på pengar och ge pengarna till sina kidnappare - något kidnapparna gick med på.

Kompisens saker i pant

Efter nio timmar togs mannen med från huset. Tillsammans med Bandidosmännen åkte de hem till en kompis till offret där de ska ha plockat på sig en tv, dator och ett playstation - som pant tills mannen betalat sin skuld.
Sedan blev han avsläppt.
Under de kommande dagarna träffade offret Bandidosmännen flera gånger för att lämna över pengar till dem. Det rörde sig om både kontanter och pengar som swishades över.
Men när pengarna börjar ta slut vågade han inte gå till mötet av rädsla att de skulle ta honom igen.
När han lämnat över totalt 63 000 kronor, enligt åklagaren, valde han att fly och gömma sig.
Då ska Bandidosmännen ha gett sig på offrets mamma och hennes sambo. Enligt misstankarna ska en kvinna i 45-årsåldern ha åkt hem till dem och sagt att de kan komma att få besök och att otrevligheter kan inträffa om de inte talar om var offret fanns.

Tre åtalades

Tre personer åtalades sedan för inblandning i de olika händelserna. Mannen i 40-årsåldern som har en ledande roll i Romanos mc och en man i 20-årsåldern åtalades för människorov, rån och grov stöld. Tillsammans med en kvinna i 45-årsåldern åtalas de också för utpressning. Kvinnan åtalas också för medhjälp till olaga frihetsberövande samt olaga hot för att ha hotat offrets mamma och hennes sambo.
Åklagaren skriver i stämningsansökan att hoten mot offret bestått i att han var i "numerärt underläge, berövats möjligheten att påkalla hjälp genom att fråntas sin mobil och sina konto- och id-kort". Åklagaren skriver också att "den hotfulla situationen har påtagligt förstärkts genom att han bibringats information om att de inblandade är medlemmar av sammanslutningen Romano".

"Där av egen fri vilja"

I åtalet står det att fler personer ska ha varit inblandade i kidnappningen men det är endast dessa som åtalas.
De åtalade har under förundersökningen förnekat brott. Enligt deras version påstår de att offret köpt en halskedja av en av dem. Halskedjan ska ha kostat mellan 60 000 och 65 000 kronor - pengar som mannen inte betalade. De påstår att de bara har "uppmanat" mannen att betala sin skuld.
– Jag blir väldigt förvånad att ni säger att jag kidnappat honom, säger mannen i 40-årsåldern i förhör.
– Han var där av egen fri vilja, jag frågade honom flera gånger om han ville åka hem men han ville vara kvar och göra upp sin affär, fortsätter mannen.
Mannen i 20-årsåldern säger att det inte var "frågan om något hot som gjorde att han följde med. Man erbjöd honom mat". Enligt hans version ska han inte ha tvingat in mannen i bilen, han ska inte ha rört honom: "om man frågar om han vill ha kaffe och mat. Det finns folk som kan intyga det", säger han i förhör.
Kvinnan påstår också att hon inte förstår varför hon åtalas.
– Jag vet inte varför jag är misstänkt för utpressning, jag lagade ju bara mat, säger hon.

Fängelsestraff för trion

Under tisdagen kom domen. Samtliga inblandade dömdes.
Mannen i 45-årsåldern döms till fängelse i tre år. Han döms dock inte för människorov utan för olaga frihetsberövande. Han döms också för vapenbrott, olaga hot, rån, utpressning, vapenbrott, och brott mot inkassolagen, bland annat.
Mannen i 20-årsåldern döms till fängelse i två år och nio månader för olaga frihetsberövande, olaga hot, rån, och utpressning, bland annat.
Kvinnan döms för medhjälp till olaga frihetsberövande, olaga hot samt utpressning till fängelse i ett år och sex månader.
Tingsrätten skriver i domen att de bedömer det som att mannen känt sig tvingad att träffa männen och sedan följa med dem i bilen. De anser dock inte att att han förts bort på ett sådant sätt så att det ska dömas som människorov.
Trots att männen är medlemmar i Romanos anser de inte att det innebär att "brotten varit organiserade eller systematiska i brottsbalkens mening" och därför påverkar det inte straffvärdet. De konstaterar dock att mannen i 40-årsåldern är den som "haft bestämmande inflytande över händelserna".

Comments