Mordbølge skyllet ind over Skåne: Én person myrdes hver 14. dag

16x9
Politiet i Malmø undersøger en bil, der bragte tre sårede fra et skyderi til hospitalet. Foto: Emil Langvad / Scanpix


Rekordmange er blevet myrdet på den anden side af Øresund i år. Svensk politi er i knæ: - Vi har ikke drabsefterforskere nok.


Vandet drypper fra den bordeauxrøde bil, mens en kran hiver den op af havnebassinet. Det er mørkt, men lyset fra projektørerne får bilens knuste forrude til at glimte.


Bag ved skårene, på førersædet, sidder en 41-årig mand, som formentlig har siddet der i flere dage – under havoverfladen. Ligbleg. Han har været meldt savnet i tre uger.


Bilen svinges ind over havnekanten og placeres på asfalten, hvor sortklædte betjente står klar. Ret hurtigt tegner der sig et billede af, at episoden hverken kan betragtes som en ulykke eller et selvmord.
Mandens krop er fyldt med stiksår.

150 anmeldelser om mordforsøg

Mordet i Västra Hamnen i det sydvestlige Skåne er det 25. i den rekordlange række af drab, der er begået i Skåne i år. I alt er 27 blevet myrdet.


Mange er blevet skudt, nogen er stukket ihjel, og så er der dem, der er blevet tæsket til døde.
Det viser en kortlægning, som den svenske avis Sydsvenskan har lavet, og som svensk politi bekræfter.


Antallet af mord er det højeste i mindst 15 år, forklarer Tobias Barkman, som er kriminalreporter på Sydsvenskan. Kurven er steget stille og roligt år for år - både når det gælder mord, vold og mordforsøg - men i år er politiet for alvor blevet sat på prøve, lyder det.
Det er ét stort røre, så det er svært at få overblik over alle de mord, der er lige nu. Der er rigtig mange konflikter i gang
Tobias Barkman, journalist på Sydsvenskan
- Det er ét stort røre, så det er svært at få overblik over alle de mord, der er lige nu. Der er rigtig mange konflikter i gang, og ikke ret mange af de involverede vil tale med politiet, siger Tobias Barkman.


Alene i år har svensk politi modtaget 150 anmeldelser om mordforsøg i Skåne, oplyser de. Drab og drabsforsøg er ganske enkelt blevet så stor en del af hverdagen i Skåne, at mange af dem kun bliver nævnt som notitser i aviserne.

600 skudvåben er beslaglagt i Malmø

To uger inden lystfiskere fandt bilen på havbunden ved Västra Hamnen, blev en 20-årig mand skudt og dræbt fire kilometer derfra. Og dagen efter episoden på havnen mistede en 30-årig mand livet i samme kvarter. Tre mord på to uger i Malmø.


Sydsvenskan har kortlagt alle årets skånske mord. Dem kan du se i en liste herunder:


Rekordmange mord i Skåne: Se listen her2016


15. januar
Mand stukket ihjel
En 56-årig mand blev stukket ihjel i sit hjem af en bekendt. Morderen er idømt otte års fængsel.

28. januar
Mand mishandlet til døde
En 67-årig mand blev dræbt i en feriepark i byen Degeberga. To af mandens bekendte stod bag. De er idømt henholdsvis syv og tre års fængsel for at have mishandlet

30. januar
Mand dræbt med økse og hammer
En mand blev dræbt med en økse og en hammer i sit hjem. Mandens hustru er anklaget, og retssagen kører i november og december.

23. februar
Ung mand stukket ihjel
En 22-årig mand blev overfaldet og stukket ihjel på Malmögatan i Helsingborg. En mand er varetægtsfængslet.

29. februar
Bandemedlem skudt og dræbt
Et 30 årigt bandemedlem - som er kendt af politiet - blev skudt og dræbt på en parkeringsplads på Lindängen i Malmø. Flere personer sidder varetægtsfængslet.

9. marts
Ung mand skudt og dræbt
En 22-årig mand blev skudt og dræbt på en parkeringsplads i Nydala i Malmø. To personer er varetægtsfængslet.

12. april
Mand skudt og dræbt
En 39-årig mand blev skudt og dræbt i boligområdet Gullviksborg. Manden er ikke kendt af politiet, og ingen er blevet anholdt.

19. april
Kvinde stukket ihjel
En 43-årig mand overfaldt og dræbte sin kone med en kniv i parkeringshuset Färgaren i centrum af Lund.

28. april
Mand dræbt af partner
En 49-årig kvinde mistænkes for at have dræbt sin partner i parrets hjem. Det forventes, at der kommer en sigtelse snart.

9. maj
Ung mand stukket ihjel
En 26-årig mand blev dræbt af knivstik i Turutorpsparken i Helsingborg. En mand sidder varetægtsfængslet.

1. juni
Kvinde kvalt i sin lejlighed
En 46-årig kvinde findes kvalt i sin lejlighed på Grönvägen i Arlöv. Hendes partner erkender at have været voldelig over for kvinden, men han nægter at have dræbt hende.

22. juni
Mand kidnappet
En 51-årig mand forsvandt den 22. juni fra sit hjem ved Dalaplan i Malmø. Politiet mener, at manden blev kidnappet og myrdet.

9. august
Hjemløs mand fundet død
En hjemløs mand bliver fundet død på Järnvägsstationen i Hässleholm. Politiet mener, at manden er blevet myrdet, og varetægtsfængsler en 17-årig dreng.

11. august
Kone dræbt af partner
En 70-årig mand sidder varetægtsfængslet for at have dræbt sin hustru på parrets fælles gård i Glemmingebro uden for Ystad.

12. august
Kvinde fundet død i sit hjem
En 68-årig kvinde findes død i sit hjem i Landskrona. Mordet er et af dem, som politiet lægger ekstra mange ressourcer i. Ingen er varetægtsfængslet.

21. august
Mand dræbt af veninde
En 49-årig kvinde er anklaget for at have knivdræbt en mandlig bekendt i en lejlighed på Lindängen i Malmø. Kvinden siger selv, at mandens død var en ulykke.

10. september
Spædbarn dræbt på sygehus
Et fire uger gammelt spædbarn dør på sygehuset i Lund. Barnets forældre anholdes og varetægtsfængslets - mistænkt for at have dræbt deres eget barn.

18. september
Ung mand skudt og dræbt
En 26-årig mand bliver skudt og dræbt på en gård på Varbergsgatan i Helsingborg. Ingen er endnu anholdt.

19. september
Flygtningedreng fundet myrdet på kirkegård
En 16-årig flygtningedreng findes myrdet ved en stor kompostbunke på Östra Kyrkogården i Malmø. Den 6. december blev tre personer anholdt.

20. september
Kvinde fundet brændt
En 34-årig kvinde bliver fundet brændende i en grøft udenfor Bårslöv ved Helsingborg. Hendes partner sidder varetægtsfængslet.

25. september
Ung mand skudt efter biljagt
En 19-årig mand bliver skudt og dræbt efter en kort biljagt på Gullviksborg i Malmø. Tre andre blev skadet af skuddene, men endnu er ingen anholdt.

16. oktober
Mystik om 92-årigs død
En 92-årig mand findes død i sin lejlighed på Jönköpingsgatan i Helsingborg. Retsmedicinerne kan ikke udelukke, at manden har været udsat for vold og er død heraf.

2. november
Ung mand skudt og dræbt
En 20-årig mand bliver skudt og dræbt på Annelundsgatan i Malmø. Ingen er varetægtsfængslet.

13. november
Mand dræbt og kørt i havnen
En 41-årig mand bliver fundet død i sin bil, som bliver fundet på bunden af havnen. Ifølge politiet var manden knivdræbt, inden han kørte i vandet i Västra Hamnen.

14. november
Mand dræbt af skud
En mand i 30-årsalderen bliver skudt og dræbt i bydelen Seved ved Malmø. Ingen er anholdt.

8. december
Ung mand skudt og dræbt
En mand i 25 års-alderen findes skudt og dræbt på Munkhättegatan over Inre Ringvägen i Malmö. Ingen er anholdt.

Alene i Malmø er 12 blevet myrdet, og 58 er forsøgt dræbt. Ifølge Erik Åberg, som er områdechef hos Malmø Politi, er det ”rigtig voldsomt”. Han mener, at årsagen skal findes i, at flere våben bliver smuglet til Sverige, og at lunten for, hvornår man trækker det, er kortere:
- De fleste af mordene handler om kriminelle opgør, og i mange af de opgør bliver der skudt. Hvad enten det handler om narkotikasalg eller personlige konflikter, så griber folk hurtigere til våben, siger han.
16x9
Henover sommeren stod biler står i brand hver nat i Malmøs gader. Foto: TT NEWS AGENCY / Scanpix Denmark
Alene i år er der beslaglagt over 600 skydevåben i Malmø. Det svarer til, at der bliver konfiskeret ét til to om dagen. Folk gemmer dem i bukselindingen, i kældre, tasker eller biler, skriver Sydsvenskan.

Unge vokser op med vold og våben

- Der er opstået en slags mentalitet, hvor man er klar til vold. Mange af de involverede er fyre i 20 års-alderen fra Malmøs højhusområder. De er vokset op med, at der findes organiseret vold, og at der er tilbud om våben. De har set venner dø, og måske selv været udsat for noget, og så stoler de ikke på politiet, siger Tobias Barkmann.


Den observering bakker Jerzy Sarnecki op om. Han er kriminolog ved Stockholms Universitet, og fortæller, at kriminaliteten i hele Sverige generelt er blevet meget grovere de senere år. Særligt i ghettoerne.
- Det skyldes, at der i visse dele af Sverige er opstået en subkultur, hvor unge mænd med indvandrerbaggrund lever et liv uden for det svenske samfund. De er vokset op i et meget svært underklassemiljø og søger tryghed hos kriminelle bander og netværk, siger han.
Det er ikke bare i Skåne, men i flere store byer i Sverige. Det bliver bare værre og værre
Jerzy Sarnecki, kriminolog ved Stockholm Universitet
Men det er ikke traditionelle bander, som i Danmark, forklarer kriminologen.
- Det ligner lidt mere USA, hvor det er løsere grupperinger - altså gamle kammerater, som går sammen eller bryder op. Konflikterne kan handle om alt; narkotikasalg eller almindelig uvenskab, og det bliver straffet hårdt. Våben er et status- og et styrkesymbol, og det giver tryghed.

Ikke bare i Skåne - men hele Sverige

Hvad angår den "almindelige kriminalitet", minder Sverige om et gennemsnitligt europæisk land, men bandekriminaliteten har aldrig været større end nu, siger kriminologen.
For selvom antallet af ægteskabelige mord og alkohol- og stofrelaterede mord også er steget en smule, så er det knivstikkerier og skyderier i ghettoen, der har fået kurven til at gallopere.
- Det er ikke bare i Skåne, men i flere store byer i Sverige. Det bliver bare værre og værre, siger Jerzy Sarnecki.

Politiet: Vi har slet ikke efterforskere nok

Indtil videre er meget få gerningsmænd pågrebet. Heller ikke gerningsmanden bag mordet på havnen er fundet.


Ifølge en af efterforskerne, som TV 2 har talt med, skyldes det blandt andet, at man har været nødt til at skifte ud i efterforskningsholdet undervejs.


Politiet løber stærkt, men de halter langt bagefter. Og det erkender de blankt:
Det er meget anstrengt at være politibetjent i Malmø nu. Vi har i forvejen meget at lave, og nu er der kommet så mange skyderier, eksplosioner og mord, at vi slet ikke har efterforskere nok
Erik Åberg, områdechef hos Malmø Politi
- Det er meget anstrengt at være politibetjent i Malmø nu. Vi har i forvejen meget at lave, og nu er der kommet så mange skyderier, eksplosioner og mord, at vi slet ikke har efterforskere nok, siger Erik Åberg.


Politiet i Skåne har hentet efterforskere ind fra resten af Sverige, men hver gang, der bliver begået et mord, skal der bruges et stort hold af efterforskere, og dem er der ganske enkelt ikke nok af.


Derfor sidder helt almindelige betjente nu med mordopklaringer:
- Vi har et stort behov for at få folk med viden og kompetence. Lige nu bruger vi folk uden erfaring til at opklare drab, og det virker til visse dele af efterforskningen, men vi har brug for flere folk, siger Erik Åberg.


Den 5. december meldte politiet ud, at de for en periode er nødt til at droppe efterforskning af indbrud og skære ned på grænsekontrollen, fordi der mangler betjente til at opklare mordene.

Comments