Kampen om tronen: De mest magtfulde rockere i Europa

Narkotika, menneskesmugling, prostitution, våbensmugling, pengeafpresning, vold og mord.
En regulær eksplosion i antallet af rockerklubber i Europa har ført til, at en sand tsunami af kriminalitet i øjeblikket skyller ind over Europa.


Klubberne ønsker hver især at have monopol på narkotikamarkederne og kontrollere bestemte geografiske områder. Det har ført til, at der nu er etableret kriminelle rocker-afdelinger i samtlige europæiske lande.
- Vi ser i øjeblikket, at kriminelle motorcykelbander udvider enormt i Europa – specielt på Balkan. Derudover ser vi en stigning i gadebander og støtte grupper, der opfører sig på samme måde, beskæftiger sig med de samme ting og går med rygmærker som motorcykelbanderne. Grupperne er blevet mere dynamiske og kan opstå natten over, forklarer Jan Op Gen Oorth, der er Senior Specialist ved Europol.


Det ændrer dog ikke den overordnede magtbalance, hvor Hells Angels stadig er kongerne, når det kommer til antallet af afdelinger. Med deres 262 afdelinger fordelt over 38 lande, har de formået at udbygge deres territorier i forhold til deres konkurrenter, og det er på trods af, at det er en tid, hvor både ældre grupperinger og nye, spreder sig vidt og bredt over Europas grænser.


- Der er en klar stigning i den type kriminalitet, vi normalt sætter i forbindelse med kriminelle motorcykelbander. Det drejer sig om primært om narkotika, menneskesmugling, prostitution, våbensmugling og pengeafpresning. Det skal desuden bemærkes, at denne type kriminelle ofte benytter sig af ekstraordinært voldelige metoder i forbindelse med at nå deres mål, hvilket fører til, at de ofte, udover det førnævnte, bliver efterforsket for det også, siger Jan Op Gen Oorth fra Europol.


Fra 2010 til 2015 er antallet af afdeling vokset fra 559 til hele 829 ifølge tal fra Europol.
- Magtbalancen er overordnet den samme, når det gælder, hvem der er de ledende spillere blandt kriminelle motorcykelbander i Europa. Der kan dog være lokale områder, hvor magtbalancen kan være skiftet i forbindelse med at nye klubber har gjort deres indtog, fortæller Jan Op Gen Oorth.


Grafik: Stefan Laier Bernkilde 
 Grafik: Stefan Laier Bernkilde

Ingen af de kriminelle rockergrupper er interesseret i, at der kommer nye spillere på banen, og når der gør, så fører det ofte til blodsudgydelser. Noget vi kun kender alt for godt herhjemme, hvor udvidelserne og kriminaliteten også er nået til.


Antallet af nye rockerklubber giver ikke et større kriminelt marked, men til gengæld en stigning i den type kriminalitet, der følger med kampene om territorierne.
- Der er kommet flere kriminelle grupperinger i Danmark. Især grupper fra udlandet er der kommet flere af. Det, at der er flere aktører, der kommer ind og skal deles om det kriminelle marked, giver et langt mere fragmenteret miljø og konfliktparat miljø, uddyber vicepolitiinspektør i det Nationale Efterforskningscenter, Lars Mortensen.


Det er ikke kun de rent økonomiske interesser, der giver problemer blandt de kriminelle grupperinger. Det er også på det personlige plan.


Der bliver i højere grad shoppet rundt blandt forskellige grupperinger end tidligere. Det vil sige, at medlemmer af en klub, der for eksempel bliver uvenner, hvorefter nogle forlader gruppen og danner en ny eller tilgår en anden gruppering. Det kan eventuelt være en, der har grobund i en større international organisation, da det kan være med til at skabe noget legitimitet og magt omkring foretagendet.
- Det er en af grundene til, at vi ser de mange skyderier i øjeblikket. Det er både på gruppe- og individniveau, at der er nogle modsætningsforhold, et had til hinanden der bliver taget med videre, når de danner nye grupper. Det er således ikke alene et problem i forhold til, at der er en ny gruppering, der vil kæmpe om markedsandelen, det kan samtidigt være en modstander, som enkeltstående personer har et modsætningsforhold til, siger Lars Mortensen.




Fakta: Den nordiske rockerkrig
1980: Nytårsaften blev Jørgen ’Jønke’ Nielsens motorcykelklub optaget i Hells Angels. De lå i krig med en anden motorcykelklub, der hed Bullshit. Kampene førte til, at ti mennesker mistede livet. Heriblandt var der to civile.


1993: Jønkes Hells Angels er i krig med Undertakers MC, der tidligere var kendt undernavnet Morticans. De bliver optaget i Bandidos, der på daværende tidspunkt kun var tilstede i en anden europæisk by. Nu havde de så to afdelinger i Danmark.


1994: Hells Angels forsøger at forpurre Morbids MC i at slå pjalterne sammen med en større organisation, det lykkes dog ikke, da de slår sig sammen med Bandidos og bliver optaget som prøveklub. Outlaws MC en af verden største rockergrupper støtter Bandidos i Norge, og således startede den store nordiske rockerkrig.


1996: Den meget omdiskuterede rockerlov bliver vedtaget.


1997: Den store nordiske rockerkrig slutter i efteråret. Det blev til fire år med bilbomber, maskingeværer, panserværnraketter og skyderier i gaderne. Ni mennesker mistede livet, og der hele 74 mordforsøg i perioden. Krigen førte ligeledes til, at der blev bygget sikrede rocker-afldelinger i fængsler, og at sikkerheden blev forbedret omkring Forsvarets våbendepoter.

 

Et historisk had
Rent historisk har flere af rockerklubberne et enormt had til hinanden. Flere af dem har i årtier kæmpet om markederne for narkotika, prostitution, menneskesmugling pengeafpresning og andre typer kriminalitet af den værste skuffe.


Opgør og krige, der har kostet liv og lemmer, og et ufravigeligt krav om hævn. Noget vi bestemt også har oplevet i Danmark i midt 90’erne, da den store nordiske rockerkrig mellem Hells Angels og Bandidos hærgede i gaderne.
- Modsætningsforholdet mellem kriminelle grupper fra udlandet kan tages med over grænser. Det vil sige, at en gruppering, der har et modsætningsforhold internationalt, også kan have det i Danmark, når begge grupper er etableret her. Altså kan det både være personlige forhold, men også gruppemæssige problemer, som klubberne har internationalt, forklarer Lars Mortensen.


De mange spillere, der er kommet på den kriminelle bane, har gjort, at der er kommet langt flere skyderier og lignende i det offentlige rum. Noget de ser meget alvorligt på hos det Nationale Efterforskningscenter.
- Vi ser, hvordan et stigende antal grupperinger kæmper om de markeder, der er. Det er på ingen måde acceptabelt, og det kan gå ud over uskyldige mennesker, så det sætter vi naturligvis rigtigt hårdt ind imod, understreger vicepolitiinspektøren.


Det pressede narkotikamarked er stadig det mest lukrative. Profitten er enorm, og hverken køber eller sælger er interesserede i, at politiet skal indblandes, men de mange aktører har fået de kriminelle til at søge mod nye græsgange.
- Vi ser i højere grad, at de breder sig ud til andre typer kriminalitet, herunder alvorlig økonomisk kriminalitet, menneskesmugling, prostitution medvidere. Så længe der er penge i det, så er der ikke nogen grænse for hvilken type kriminalitet de her personer vil kaste sig ud i, understreger Lars Mortensen.


Kampen om territorier er blevet hårdere. Der er kommet flere grupperinger, og de kriminelle skal kigge sig over skulderen i langt højere grad end tidligere. På trods af det, har vi de seneste år har set i stigning i kriminelle rockerbander i Danmark. Men vicepolitiinspektør Lars Mortensen mener ikke, at det er blevet mere attraktivt at være kriminel gruppe i Danmark.
- Den bevægelse, vi ser i øjeblikket, er en del af den globalisering og internationalisering, vi ser verden over. Man åbner op og udfordrer nye territorier. Man afsøger markederne og vil gerne have flere afdelinger i flere forskellige lande i verden. Det ser vi flere steder - ikke kun i Europa. Det er ikke som sådan et dansk fænomen, og det er ikke, fordi det er blevet særligt attraktivt i Danmark. Det er en bevægelse, vi ser på verdensplan.


De seks største rocker-grupperinger i Europa:


Hells Angels MC
Hells Angels er stadig de ukronede konger i rockerverdenen. I hvert fald når det kommer til størrelse Foto: Kenneth Meyer 
 Hells Angels er stadig de ukronede konger i rockerverdenen. I hvert fald når det kommer til størrelse Foto: Kenneth Meyer



Hells Angels er uden sammenligning den største rockerklub – ikke bare i Europa, men i hele verden. Alene i Europa er gruppen tilstede i 38 lande med 262 afdelinger.


Gruppen blev startet i Californien i 1948 og er opkaldt efter filmen Hells Angels af samme navn. I Danmark åbnede den første afdeling nytårsaften 1980, da Jønkes motorcykelklub blev optaget i den internationale organisation.


Klubben blev symbolet på den krimenelle bikerkultur, der opstod i 1960’erne, og de blev ofte sat i fobindelse med med alverdens alvorlige forbrydelser og racisme – beskyldninger, de som de fleste andre rockerklubber benægter, og henviser til at kriminaliteten laves på eget initiativ af enkelte medlemmer og dermed ikke af klubben.

Bandidos MC
Notoriske Bandidos  må, selvom de har haft vokseværk de seneste år, se sig slået, når det kommer til, hvem der er størst i Europa Foto: Kenneth Meyer 
 Notoriske Bandidos må, selvom de har haft vokseværk de seneste år, se sig slået, når det kommer til, hvem der er størst i Europa Foto: Kenneth Meyer







Bandidos blev stiftet af Don Chambers i 1966 under mottoet ’We are the people our parents warned us about’ eller ’Vi er de mennesker, vores forældre advarede os imod’, en klar reference til klubbbens lovløse tendenser.


Klubben er den næststørste af sin slags med 345 afdelinger på verdensplan og 159 alene i Europa. Et tal der har været stigende de senere år.


1993 blev de for alvor kendt i Danmark, da de optog rockerklubben Undertakers MC i deres organisation. Det blev også en katalysator til den store nordiske rockerkrig, der skulle koste adskillige mennesker livet.

Outlaws MC
Outlaws er måske ikke så kendte i Danmark, men på verdensplan er de en organisation, man er tvunget til at forholde sig til Foto: AP 
Outlaws er måske ikke så kendte i Danmark, men på verdensplan er de en organisation, man er tvunget til at forholde sig til Foto: AP


I 1935 i en forstad til Chicago lå der en bar på Route 66, der hed Matilda’s Bar. Det var her, at Outlaws MC blev dannet. Dengang hed gruppen 'American Outlaws Association’, og kravet til medlemmer var, at de var mænd, og at de ejede en motorcykel af en vis størrelse.


Klubben har 288 afdelinger på verdensplan og 136 i Europa. Det gør dem til den tredje største rockerbande i verden. De har dog stadig ingen afdeling i Danmark.


Klubbens ærkerivaler var fra start Hells Angels, hvilket blev understreget af Outlaws-udtrykket ’ADIOS’, der er spansk og betyder farvel, men samtidigt er et akronym for ’Angels Die In Outlaw States’.

Gremiums MC
Gremium har en enkelt afdeling herhjemme, men hvis skal kun lige over grænsen mod syd, hvor de er de største i Europa Foto: All Over Press/Thomas Frey 
 Gremium har en enkelt afdeling herhjemme, men hvis skal kun lige over grænsen mod syd, hvor de er de største i Europa Foto: All Over Press/Thomas Frey




Gremium er den fjerde største rockergruppe i verden. De har 158 afdelinger på verdensplan, hvor langt de fleste ligger i Europa. Her har de 152. De er samtidigt den største kriminelle rockerklub i Tyskland.


Klubben blev etableret i 1977 i den tyske by Mannheim og kom til Danmark i 2014.
De blev i 1988 gjort forbudt ved lov i delstaten Baden-Württemberg, men forbuddet blev fire år senere ophævet, da det ikke kunne bevises, at Gremium var en kriminel organisation.

Satudarah MC
Satudarah er et navn, de fleste kender efterhånden. Den forholdsvis nye klub har allerede trukket et spor af blod igennem Europa i sin higen efter at slå sig fast på den kriminelle scene Foto: Kenneth Meyer 
 Satudarah er et navn, de fleste kender efterhånden. Den forholdsvis nye klub har allerede trukket et spor af blod igennem Europa i sin higen efter at slå sig fast på den kriminelle scene
Foto: Kenneth Meyer




Satudarah er indonesisk og betyder ’et blod’. Det skal symbolisere, at alle er lige uanset race og kultur. Klubben blev startet i 1990 i den hollandske by Moordrecht af en gruppe indvandrere og børn af indvandrere fra Molukkerne, der var en tidligere hollandsk koloni, der nu tilhører Indonesien.
Den multikulturelle rockerklub har 62 klubber i Europa heraf to i Danmark.


Klubbens medlemmer har flere gange været i kamp med andre grupperinger, det dog mest været med Hells Angels.

No Surrender MC
No Surrender er den mindste blandt de store. Klubben er kun få år gammel, men medlemstallene eksploderede allerede det første år Foto: Kenneth Meyer 
No Surrender er den mindste blandt de store. Klubben er kun få år gammel, men medlemstallene eksploderede allerede det første år Foto: Kenneth Meyer


Klubben blev dannet af Klaas Otto i Holland i 2013 og har oplevet en rekord vækst. Allerede et år senere havde No Surrender MC mere end 600 medlemmer, og det er en medlemsvækst, der ikke er stilnet af.


Rockerklubben har således 46 klubber i Europa nu, inklusiv en enkelt i Danmark. Den blev etableret i Brøndby og kalder sig ’No Surrender District 26’, der er en henvisning til postnumrene på Københavns vestegn.


Klubben blev dannet af tidligere Satudarah medlemmer, der skiftede rygmærket.

Andre rockerklubber i Danmark:
Indtil 2013 var der kun to spillere i Danmark, når man snakkede kriminelle motorcykelklubber, og det var Hell Angels og Bandidos. Siden dengang er der kommet adskillige nye.

United Tribuns Forever

Åbnede i januar sidste år deres første afdeling i Danmark. Rockerklubben har afdelinger i Tyskland, hvor de flere gange har været i clinch med Hell Angels. Gruppen blev dannet i 2004 og har flere afdelinger i Tyskland og på Balkan.

Black Jackets
Blev grundlagt i 1985 af en grupper indvandrer fra Tyrkiet og Jugoslavien. På verdensplan har gruppen 51 afdelinger, hvoraf en af dem er i Danmark.

Osmanen Germany
Er det nyeste skud på stammen blandt internationale rockergrupperinger, der har åbnet biks i Danmark. Klubben blev dannet i 2015 af unge mænd med tyrkisk afstamning. De har ifølge sig selv mere end 20 afdelinger i Europa. I Danmark er gruppen dannet af unge mænd fra det storkøbenhavnske indvandrermiljø.


Af: - Ekstra Bladet

Comments