Förra året slog våldet rekord i Malmö. 2017 har börjat ännu värre. Sydsvenskans Tobias Barkman och Joakim Palmkvist granskar bakgrunden till Malmös värsta våldsvåg. Det började med ett slagsmål på krogen. Och en dödlig fälla på en parkeringsplats.
Det här är första delen. Om hur tidigare ledargestalter försvunnit, vilket banat vägen för de många morden.
Det här är första delen. Om hur tidigare ledargestalter försvunnit, vilket banat vägen för de många morden.
Det har hänt förr. Ett dåd i den undre världen som leder till upptrappat våld under lång tid. Uppgörelser på gator och torg. Rader av döda och skadade. Förlupna kulor och skrämda invånare.
Förra gången, 2005, hände det mitt på Malmös paradstråk Södergatan. Vid lunchtid en julidag slår en inhyrd mördare till mitt i lördagsrusningen. Två skott i bröstet och ett i huvudet på en 62-årig man som kallades Gudfadern, en medlare bland kriminella.
Dådet markerade början på en ny tid i Malmös undre värld. Morden och skottlossningarna flyttade ut bland allmänheten på gatorna, från att tidigare skett mer undanskymt. Efter flera år av uppgörelser trädde så det som kom att kallas M-falangen fram som ledande i den undre världen. Nätverket gav också viss stabilitet i de kriminellas relationer. Balansen höll i sig till förra våren.
Dödsfällan
Några timmar efter midnatt på skottdagen 2016 är en fälla gillrad i ett av Malmös mest utsatta områden. På en parkeringsplats bland miljonprogramhusen på Munkhättegatan i Malmös utkant står mördare och väntar. De bär automatvapen.
Måltavlan är en 30-åring, andreman i M-falangen. Han hinner inte ens ut ur sin bil innan kulsvärmen träffar.
– Direkt när mordet på Munkhättegatan inträffade insåg vi att det här är inte bra. Det blev en startpunkt för något ännu värre, säger Petra Stenkula, chef för polisens regionala enhet för grov brottslighet.
Långt ifrån allt som hänt i Malmö under 2016 och början av 2017 är strategiska gangsterdåd. Men Malmös polischef Stefan Sintéus ser en tydlig förskjutning i makten i den undre världen, som har bidragit till att våldsdåden blivit så många 2016.
– Yngre personer har tagit för sig och det har skapat konflikter. De har fått luft under vingarna, säger han.
Varken han eller Petra Stenkula nämner namn eller delar med sig av detaljer i polisens kartläggning av de olika nätverken. Det är hemligt arbetsmaterial, som ännu inte lett fram till mer än enstaka åtal och domar.
Därmed finns få offentliga handlingar att luta sig mot för att förstå händelseutvecklingen och hur de olika brotten hänger samman. Med hjälp av skyddade poliskällor och egen kartläggning kan vi ändå närma oss förklaringar till våldsvågen.
Det handlar om ett maktvakuum, sedan flera ledargestalter försvunnit. Det började för nästan två år sedan.
Moriskan
Ett år tidigare, våren 2015, är den 30-årige andremannen i M-falangen på gott humör. Gängets ärkefiende är död. Pistolmördad i ett bakhåll vid köpcentrumet Mobilia den 31 januari. Normalt hade andremannen själv varit en av de huvudmisstänkta. Men han har bästa tänkbara alibi. När mordet skedde var han inlåst.
Under stort pådrag hade andremannen och några kumpaner gripits med vapen på Espresso House vid Värnhemstorget två dagar tidigare. Han erkänner brottet och släpps efter knappt fyra dygns inlåsning. Vapenlagen ger vid den här tiden inte utrymme för att häkta misstänkta som erkänt. Det politiska trycket på regeringen att ändra lagen finns ännu inte. Det kommer att krävas flera döda innan sådana röster höjs.
Andremannen är våren 2015 överst i M-falangens informella hierarki sedan ledaren lämnat landet. Enligt flera polisuppgifter kontrollerar andremannen kriminell verksamhet i flera stadsdelar i Malmö – en slags gruppchef över mer lokala kriminella. Alla poliskällor nämner misstankar om narkotika – främst kokain.
Det finns inga domar mot honom om det, men i en rad utredningar finns indicier som alla pekar mot M-falangen och den 30-årige andremannen.
– Han hade en ställning i stan, han och de övriga i M. Man satte sig inte upp mot dem, säger en poliskälla.
Men det är just det någon ändå gör. Det sker i Folkets park, på nattklubben Moriskan en vårnatt 2015. Det finns ingen polisanmälan, inga förhör, men flera källor berättar samma sak: sent en kväll under lökkupolerna blir M-falangens andreman nerslagen.
Efteråt säger han själv till Sydsvenskan att han hade druckit alkohol, att han inte var förberedd och att attacken kom bakifrån. Den som pekas ut en välkänd 22-årig kriminell från Seved. Varför de slåss vet vi inte säkert. Men överfallet, eller slagsmålet, får av allt att döma följder.
Attacken på Seved
Den 13 juni 2015 har solen precis gått ner över Rasmusgatan. En silverfärgad bil rullar västerut mot Sevedsplan. Men inte hela vägen – kommunen har på inrådan av polisen spärrat gatan med betongblock för att försvåra narkotikahandeln.
Ett ögonvittne berättar för Sydsvenskan om hur bilen svängde vänster:
– De körde in på Sofiagatan och stannade en bit bort.
I de här kvarten kan inte vem som helst komma körande oanmäld. Unga knarklangare är utspridda i kvarteren med ännu yngre hjälpredor. Det sprider sig snabbt om det kommer ovälkommet besök – poliser, politiker, journalister, eller kriminella motståndare.
När den främmande bilen stannar kliver en man ur passagerarsätet med ett automatvapen i händerna. En kalasjnikov, AK47, enligt Sydsvenskans uppgifter. Det är världens vanligaste automatvapen och kostar vid den här tiden omkring 15 000 kronor i Malmö.
– Han kom ut ur bilen och började jaga dem som stod här, säger ögonvittnet.
Mannen verkar van. Han skjuter kontrollerat, ett par skott i taget. Vittnen i området talar om totalt fem eller sju skott, innan han hoppar in i bilen igen. Fyra Sevedskillar skottskadas. Alla i underkroppen eller benen. Bland dem 22-åringen från bråket på Moriskan.
Polisen får snabbt uppgifter om att han var målet och att skytten är den 30-årige andremannen i M-falangen. Han lämnar Malmö i några veckor, men återvänder när det visar sig att polisen saknar både skarpa tekniska bevis och tydliga utpekanden.
Sommaren 2015 blir våldsam, främst genom ett tiotal handgranatattacker. Ingen skadas allvarligt. Men i efterhand står det klart att flera ledargestalter i den undre världen är satta under press.
Rosengård
Några dagar före skottlossningen på Seved offentliggörs en av de viktigaste brottsutredningarna i Malmö på senare år. Den handlar om vågen av attentat som föregående vinter drabbat fastighetsbolaget Victoria Park i delområdet Herrgården på Rosengård.
Bomberna kan ses som maffians hämnd på samhället. Under 2014 försöker fastighetsbolaget rensa upp i området, bland annat genom att vräka flera personer med koppling till grov kriminalitet. Då smäller det. Vid jultid blåser exempelvis en sprängladdning ut Victoria Parks områdeskontor, i bottenvåningen till ett flerfamiljshus.
Parallellt pågår en konflikt mellan en av områdets makthavare, en tidigare ledare i gängen Black Cobra och Lion Family. Han är 34 år gammal och har sagt till Sydsvenskan att han inte begår brott, möjligtvis med undantag av att han undanhåller skatt: Han säger sig tjäna pengar på att medla i kriminella affärer och konflikter.
Medlarens bilar sprängs. Misstankarna riktas mot samma liga som i juni 2015 åtalas för bomberna mot fastighetsbolaget: I huvudsak tonårskillar boende på Herrgården. Den ledande bland dem är en man som vid åtalet hunnit fylla 20. En anhörig säger att 20-åringen ”arbetar” med narkotikaförsäljning på Herrgården och påstår att 34-åringen krävt del av hans intäkter, något 34-åringen alltså förnekar.
När utredningen om attentaten mot Victoria Park lämnas till tingsrätten och blir offentlig i början av juni 2015 framgår det att 34-åringen tipsat polisen om vem som sprängde. Han gör det anonymt, men hans identitet röjs av polis och åklagare.
Uppgifterna sprids snabbt – och väcker ont blod i den undre världen. 34-åringen och hans bror utsätts för flera attentat. I slutet av första veckan i juni sker en skottlossning på en av innergårdarna på Ramels väg. Polisen lyckas gripa 27 misstänkta på ett bräde.
Alla gripna är fiender till den tidigare gängledaren, 34-åringen. Han lämnar både området och Malmö. Ännu en makthavare i den undre världen försvinner.
Detsamma händer på motståndarsidan. Flera av de misstänkta bakom både bomberna mot Victoria Park och vid skottlossningen döms till fängelse. Däribland den utpekade 20-årige ledaren och dennes bror. Andra unga kriminella, vänner och sympatisörer till de två bröderna, blir kvar på utsidan.
Seved
Även på Seved ruckas maktbalansen. En far och pekas ut som ledande i området. Även här i narkotikasammanhang. Pappan är sällan dömd för grova brott, men misstänks för totalt fyra mord i Skåne.
Under 2015 utmanas han, enligt flera poliskällor. Hans bil sprängs i luften när den står parkerad vid Moderna museet i centrala Malmö. Han utsätts också för mer direkta attentat.Under hösten lämnar både pappan och sonen området.
Gängpoliserna i polisens fokusgrupp lyckas under hösten fånga en annan av de yngre i pappans och sonens nätverk. En ung man som även han har ett rykte på gatan – 22-åringen, han som samma vår var i slagsmål med M-falangens andreman på Moriskan. 22-åringen är en av dem som polisen kontrollerar så ofta man kan. Redan i början av året hittar polisen tre pistoler hemma hos honom.
I förhör ger han en inblick i hur livet i den undre världen är. Han säger att han blivit beskjuten sex gånger. Han vågar knappt lämna sitt eget område, de få kvarteren på Seved. När han gör det, som till exempel för att gå till Möllevången, några få hundra meter bort, då beväpnar han sig.
– Jag har varit med från början i kriget i Malmö och jag måste vara beväpnad för min egen säkerhet, säger han.
Och:
– Jag skyddar mig själv. Jag har fått granater kastade mot mig.
Nu, en dag i slutet av september 2015 lämnar 22-åringen en lägenhet på Sofiagatan. Han har en skarpladdad pistol nerstoppad fram i byxlinningen. Fjärde vapnet på ett år, tillsammans med flera andra brottsmisstankar, gör att 22-åringen denna gång häktas, döms till fängelse, och förblir inlåst under hela 2016.
När 2016 börjar har spelplanen i Malmö rensats från de tidigare maktspelarna:
* M-falangens huvudfiende är borta, mördad på Mobilia.
* M-ledaren har lämnat landet.
* Den 34-årige ”medlaren” på Rosengård, liksom pappan och sonen på Seved, har lämnat Malmö.
* Flera yngre ledargestalter sitter i fängelse.
För 22-åringen som låg i fejd med M-falangens andreman innebär inlåsningen att han kan andas ut. Han inte bara slipper ytterligare attacker. Det går också att slå fast att han inte är någon av de beväpnade männen i dödsfällan på Munkhättegatan.
Då, när M-falangens andreman skjuts till döds och maktbalansen i Malmös undre värld på allvar skakas om.
Sverige - Sydsvenskan Malmø.
Comments
Post a Comment