Politiet: 36 personer pågrepet i «Operasjon Kinder»

<p>JOBBET I SKJUL: Da Oslo-politiet iverksatte «Operasjon Kinder» høsten 2015 tok etterforskerne i bruk metoder som spaning og telefonavlytting for å sirkle inn et gjengmiljø i hovedstaden og nettverket rundt miljøet – i en omfattende narkotikasak.</p>
JOBBET I SKJUL: Da Oslo-politiet iverksatte «Operasjon Kinder» høsten 2015 tok etterforskerne i bruk metoder som spaning og telefonavlytting for å sirkle inn et gjengmiljø i hovedstaden og nettverket rundt miljøet – i en omfattende narkotikasak.
Foto: NTB/SCANPIX


I all hemmelighet har politiet i Oslo rullet opp en narkotikaliga på Østlandet og pågrepet 36 personer.


Høsten 2015: Seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt kraftsamlet en styrke mot gjengmiljøet i hovedstaden. En rekke personer ble blant annet underlagt spaning og kommunikasjonskontroll, ifølge VGs opplysninger.
– Vi har hatt en omfattende satsing siden høsten 2015 som i utgangspunktet er gjengrelatert. Vi har gjennomført en rekke pågripelser og ransakinger, og dette har så langt resultert i betydelige beslag av våpen, cannabis, amfetamin og kontanter, sier politiinspektør Einar Aas ved Seksjonen for organisert kriminalitet til VG.

13 personer i varetekt

I løpet av de siste månedene har politiet pågrepet totalt 36 personer i den alvorlige straffesaken. 13 personer er varetektsfengslet, mens de øvrige er løslatt.


I desember i fjor ble også to mer kjente ansikter siktet i «Operasjon Kinder»: Smuglerkjendis Steinar Lundeby (61) og «Paradise»-Mayoo (26).


Lundeby – eller «Bamse» som han kalles – ble tatt med 16 kilo hasj i bilen, mens «Paradise»-Mayoo ble fengslet på julaften etter å ha blitt pågrepet sammen med lillebrødrene sin.
I forbindelse med pågripelsen tok politiet beslag i en større mengde amfetamin i boligen deres.
Begge de to mennene nekter straffskyld.


Torsdag kveld slo politiet til på nytt – og pågrep to medlemmer av A-gjengen: en 37 år gammel norskpakistaner og en 36 år gammel nordmann.


De to mennene er godt kjent for politiet fra tidligere saker – og ble varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett fredag. Begge nekter straffskyld.
<p>SIKTET I SAKEN: Spritsmugler Steinar Lundeby (61).</p>
SIKTET I SAKEN: Spritsmugler Steinar Lundeby (61).
Foto: Espen Braata
I den samme aksjonen ble ytterligere fire personer pågrepet, men de vil bli løslatt.
Fredag kveld ble ytterligere to personer pågrepet. De vil blir avhørt i løpet av helgen og vurdert fremstilt for varetektsfengsling mandag.


I løpet av den halvannet år lange etterforskningen har politiet tatt en rekke beslag:
** 11 skytevåpen.
** 180 kilo cannabis.
** 45 kilo amfetamin.
** Nesten fem millioner kroner i kontanter.

Gjengmedlem (37) dømt en rekke ganger

37-åringen har vært sentral i den såkalte A-gjengen fra 2000. Han har vært innblandet i en rekke alvorlige voldsepisoder i gjengmiljøet, og gikk ifølge flere av dommene mot ham ofte med ladd våpen.


37-åringen er straffedømt en rekke ganger tidligere, for både narkotikaforbrytelser, vold og våpenbesittelse. Han ble blant annet dømt for drapsforsøk mot en sentral person i den såkalte B-gjengen i 2000.


I 2008 ble han dømt til 13 års fengsel for innførsel av 30 kilo amfetamin, oppbevaring av 58 kilo amfetamin og brudd på våpenloven. Han hadde derimot sittet over to år i varetekt, slik at soningen ble avkortet.


I en leilighet 37-åringen hadde nøkkel til, fant politiet et helt arsenal av kraftige automatvåpen. Blant annet to såkalte «kalasjnikov»-AK-47, en «skorpion» maskinpistol, en uzi maskinpistol, et AG3 automatgevær og en gammel Husqvarna-maskinpistol.


Imidlertid fant retten det ikke bevist at det var 37-åringen som eide disse våpnene, og han ble bare dømt for besittelse av Smith & Wesson-revolvere.
<p>SIKTET I SAKEN: Mayoo Indiran (26) fra realityprogrammet «Paradise hotell».</p>
SIKTET I SAKEN: Mayoo Indiran (26) fra realityprogrammet «Paradise hotell».
Foto: Trond Solberg
Han skal også ifølge politiet ha stått bak et ran av et medlem av en marokkansk hasjliga med sete i Nederland, men er ikke domfelt for dette. Ranet var en del av det som ble betegnet som en krig i det kriminelle miljøet.
– Han nekter straffskyld, sier 37-åringens forsvarer, advokat Øyvind Bergum Pedersen, til VG.
Inam Ghous, som forsvarer «Paradise-Mayoo» understreker at hans klient nekter straffskyld.
– Han nekter for å være en del av et gjengmiljø, sier Ghous.

Nekter straffskyld

36-åringen har vært en del av miljøet rundt A-gjengen siden slutten av 90-tallet, og blir i flere dommer beskrevet som en nær venn av flere lederskikkelser i gjengen.


Han er i likhet med mange i miljøet dømt for vold, men er ikke tidligere straffedømt for større narkotikaforbrytelser.
– Han nekter straffskyld, sier 36-åringens forsvarer, advokat Waqar Malik i advokatfirmaet Feydt, til VG.


Comments