Presses av Cappelens forsvarer: - Fikk informasjon om drap, Bandidos og Gjermund Cappelen

(Dagbladet): Dørene var lukket da rettssaken mot Eirik Jensen (59) og Gjermund Cappelen (50) fortsatte i Oslo tingrett i dag tidlig. Retten åpnet imidlertid dørene igjen da Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe startet sin utspørring av Jensen.


I over tre uker har Eirik Jensen forklart seg og blitt spurt ut, og den tidligere politilederen er nå inne i sin siste del av forklaringen.


Gjermund Cappelen har forklart at Eirik Jensen gjorde det mulig for ham å innføre 13,9 tonn hasj inn til Norge mot betaling. Jensen nekter straffskyld.

Drap, Bandidos og Cappelen

Et av de sentrale spørsmålene i saken er om Jensen har visst om Cappelens kriminelle virksomhet, men sett mellom fingrene på det.


Cappelen-forsvarer de Vibe viser til en rapport etter at en mann ble pågrepet i Bærum for besittelse av heroin. Jensen får spørsmålet om navnet som framkommer i rapporten var hans kilde eller informant, hvorpå Jensen svarer at han kjenner navnet.


Mens personen satt i varetekt, ga han politiet informasjon. I retten kom det fram at kilden ga informasjon om et drap, MC-gjengen Bandidos og Gjermund Thorud, det daværende navnet til Gjermund Cappelen.
- Men du ligger til grunn at noe spennende er meddelt, men det er jo ikke sikkert, sier Jensen etter at de Vibe har spurt om forholdet.- Spørsmålet er om denne kilden ga deg informasjon om Cappelens narkotikatrafikk? spør de Vibe.
- Det er jeg ikke sikker på, sier Jensen, som ikke husker.
- Er det grunn til å komme med noe annen informasjon om Gjermund Thorud enn narkotika?
- Det er umulig for meg å huske hva vi snakket om.

Fikk hakeslepp

De Vibe var også interessert i hva Jensen tenkte om Cappelens forbruk. I retten har det kommet fram at Jensen blant annet fikk en luksusklokke av merket Tag Heuer av Cappelen, som Jensen har forklart han leverte tilbake. Det ble også klart at Cappelen hadde en stor fascinasjon for luksusklokke.
- Har du fascinasjon for klokker, Jensen?
- Ikke dyre klokker, men jeg har ei bråta med tusenkronersklokker og noen fake klokker, sier Jensen.
- Har du fascinasjon for biler?
- Nei, ikke noe særlig. Jeg har kjørt stort sett gamle biler, sier Jensen, som også forklarer at han ofte skiftet bil.
- Cappelen hadde store og dyre biler. Har du tenkt noe på hvordan han har fått råd til det?


- Han sa han har solgt hus, gjort det bra i det han har drevet med.
- Den siste og største bilen han hadde kostet vel over to millioner? spør de Vibe.
- Han lånte vel penger? Men jeg fikk hakeslepp. Det var en rå bil, svarer Jensen.
Bilen det dreier seg om er en såkalt BMW 760i. BMWs absolutte toppmodell med en listepris på 2,3 millioner, ifølge Dagens Nærlingsliv. Cappelens eksemplar var lenge det eneste i Norge før Statsministerens kontor kjøpte to og Norges bank kjøpte én.
- Du har forklart at grunnen til at Cappelen var med som informant var spenning. Var det knyttet noe spenning fra din side?
- Som politimann har jeg et jaktinstinkt. En person med så mye informasjon som ham var viktig å følge opp. Det var så klart spennende for meg også, sier Jensen.
LUKSUS: BMW 760i er den tyske produsentens absolutte toppmodell og var i Gjermund Cappelens eie. Foto: BMW Vis mer

Tviler på omfanget

Jensen sier han i løpet av sin politikarriere ikke trodde at Cappelen drev storstilt hasjimport til Norge, hvert fall ikke før Cappelen ble pågrepet i 2013. Jensen er imidlertid skeptisk til omfanget som Cappelen har forklart seg om.


Cappelen-forsvarer De Vibe viser til en spaningsrapport fra 12. desember år 2000. Seks dager før denne rapporten ble skrevet, skal Jensen ha fått tips om en dansk statsborger som var på vei til Norge med fly. Da spanet Jensen på dansken på Friday's i Oslo, der dansken møtte Gjermund Cappelen, som den gang gikk under navnet Gjermund Thorud.


Så vidt Jensen husker var han alene under spaningen, men har skrevet i rapporten at han mistet objektet i tett trafikk - noe de Vibe synes er rart i og med at det var midt på dagen på en onsdag.


I en rapport som skal ha blitt sendt til dansk politi i etterkant, skrev Jensen at Cappelen for øvrig var godt kjent for politiet.

Informantnotater

Årsaken til at dørene var lukket i dag tidlig, var begrunnet med samme hensyn som tidligere i rettssaken: nemlig at retten frykter det som kommer fram kan være av risiko for sikkerheten til de tiltalte.
Tingrettsdommer Kim Heger ga likevel en kort oppsummering av hva som ble tatt opp i retten før dørene ble åpnet.
- Vi har behandlet noen notater som Jensen har skrevet rundt 1998, sier Heger.
Notatene skal dreie seg om informantvirksomheten Jensen mener Cappelen har bedrevet.
- Det er ikke klart hva som har skjedd med disse notatene i ettertid, men de er funnet på Jensens PC. I notatene framkommer kontakten Jensen og Cappelen har hatt og at Cappelen ble brukt som informant og kilde, sier Heger.

Deltok på møter med dansk politi

Jensen har tidligere forklart at Cappelen var informant for utenlandsk politi, og at han bidro til oppklaring av narkosaker blant annet i Danmark. Jensen har også forklart at Cappelen på et tidspunkt var utlånt til dansk politi. Dette kom også fram i dokumentene, ifølge Heger.
- Det framkommer at de har arbeidet om narkotrafikk og narkoforhold i Danmark, og narkotika som har vært på vei til Norge. Det kommer fram at Cappelen har deltatt på møter med Jensen og dansk politi, sier Heger.
Dørene i retten var lukket i halvannen time i dag tidlig, og ifølge Heger fikk ikke retten klarhet i hva som kom ut av arbeidet med Jensen og Cappelen eller om noen konkret ble pågrepet eller domfelt i etterkant.

Comments