Så gick det sen för de svenska maffialedarna


Mördade, försvunna, på flykt, i fängelse och jagade av myndigheterna.
Gänglivet leder inte sällan till förstörda liv.
Expressen har granskat vad som hänt med 15 tongivande gängledare från 90- och 00-talet.

– Jag har en tioårig dotter att tänka på. Hon är mitt allt. Jag kan inte svika henne mer än vad jag har gjort, säger den förre mc-gängsledaren Daniel Saukkoriipi, 39, som nu försöker lämna gänglivet bakom sig.

Expressen har granskat vad som hänt med 15 personer som var framträdande i gängsammanhang under 90- och 00-talet. Bland dem finns personer som mördats brutalt av sina fiender.

Brödraskapets ledare Danny Fitzpatrick sköts till döds 1998.
Han hade då under två års tid byggt upp sitt fängelsegäng och knutit flera av Sveriges tyngsta kriminella till sig. Tanken var att gängtillhörigheten skulle utgöra ett skydd men ledaren Fitzpatrick hade dragit på sig fiender och bara några månader efter att han kom ut från ett fängelsestraff mördades han.
Daniel "The Hood" Fitzpatrick byggde i mitten av 90-talet upp fängelsegänget Brödraskapet - bland annat genom flitigt brevskrivande till tungt kriminella på landets anstalter. Han satt då inne på ett långt fängelsestraff för rån och i takt med att Brödraskapet blev allt mer kända så började brottslingar höra av sig direkt till Fitzpatrick för att ansluta sig.
 
En del av tanken bakom Brödraskapet var att medlemmarna skulle skydda varandra - men Fitzpatrick hade dragit på sig fiender. I juni 1998, bara några månader efter att han hade släppts från fängelset, så sköts han till döds i sin bil.

http://www.expressen.se/nyheter/sa-gick-det-sen-for-de-svenska-maffialedarna/

Comments