Young Guns

Young Guns er en kriminell gruppering hvor de fleste medlemmene kommer fra Oslo. Gjengen er også kjent som et pakistansk broderskap. Young Guns ble kjent i forbindelse med Romsås-drapet i 1988, som er kalt «Norges første gjengdrap». Gjengen tok navnet sitt fra den amerikanske action- og westernfilmen Young Guns fra 1988.

På 1990-tallet var gjengen nært knyttet til den yngre A-gjengen. Shahid Rasool (som ikke må forveksles med hans yngre navnebror i B-gjengen) skal ha vært leder i Young Guns fra 1989 til 1999.

Da Rasool ble fengslet, ble Mohammad Akhtar Raja hans stedfortreder, selv om han selv benektet å ha noen rolle som frontfigur i Young Guns. Arfan Qadeer Bhatti, Arshad Mahmood og Mohammed «Jeddi» Javed er også omtalt som medlemmer eller ledere av Young Guns.

Medlemmer

De opprinnelige medlemmene av Young Guns var alle mellom 10 og 12 år da de kom til Norge fra Pakistan. Medlemmene kom fra Raja-, Jatt- og Gujjar-familier. I 1988 hevdet et medlem i Young Guns at gjengen bestod av 40–50 ungdommer i 16–23-årsalderen. I 2006 hevdet medlemmer i Young Guns at gjengen bestod av en kjerne på rundt seks mann med ytterligere 20–25 medlemmer. Ifølge Dagbladet hadde gjengen 37 medlemmer i 2008, hvorav 17 var sentrale.

Flere av medlemmene i Young Guns har kriminelt rulleblad og de er mye omtalt i media i forbindelse med narkotika og voldsepisoder. I 2002 ble Shahid Rasool dømt for over 100 kriminelle forhold. Dommen omfattet blant annet grov vold, utpressing, trusler, bortføring og ran. Arfan Qadeer Bhatti var medlem i Young Guns fra han var 13 år. Han ble i 1998 i Høyesterett dømt til ett og et halvt års fengsel og tre års sikring for å ha skutt og skadet en person som var på et torpedooppdrag.

Norsk-pakistanske Arshad Mahmood var ifølge Aftenposten i 2006 medlem både i A-gjengen og Young Guns. Han ble i 2006 pågrepet under en aksjon der politiet frisatte tre marokkanere som skulle ha blitt holdt fanget og mishandlet i flere dager. Han ble i 2007 i Øvre Romerike tingrett dømt til ni års forvaring for grov mishandling, trusler, legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter og grovt ran. Han er også tidligere dømt for vold, heleri, tvang, trusler og frihetsberøvelse.


Ungdomsarbeideren Elyas Mohammed var som tenåring på slutten av 1980-tallet medlem i Young Guns. Han spilte i 2001 en rolle som politispaner i TV-serien Fox Grønland. Mikael Niaz Ali var på begynnelsen av 2000-tallet medlem av Young Guns i seks år, og utførte torpedooppdrag.

Romsås-drapet

I november 1988 ble en 23 år gammel mann i den såkalte Killers-gjengen drept med kniv på Romsås i Oslo, i det som skal være det første gjengdrapet i Oslo. To unge medlemmer av Young Guns ble dømt for drapet, som var en hevn for at Young Guns-medlemmet Medsir Ali hadde blitt stukket ned. Young Guns-lederen, Shahid Rasool, ble tiltalt for psykisk medvirkning til drapet, men ble ikke dømt.[ Killers, eller Gunkillers, var en utbrytergruppe fra Young Guns.


Konflikter

Gjengen hadde flere konflikter med andre gjenger, blant annet pakistanske Killers, filippinske Outsiders og en gruppe kalt Rebels. Det har ofte vært konflikter mellom Young Guns og B-gjengen i Oslo. I 1999 ble broren til lederen i B-gjengen kidnappet av Young Guns. I 2001 ble en taxisjåfør, som angivelig var Young Guns-sympatisør, drept på Tøyen av medlemmer av B-gjengen. I mars 2003 ble Young Guns-tilknyttede Zia Anwar funnet mishandlet og drept i en utbrent leiebil i Arendal. Tre menn ble dømt for drapet.

I mai samme år ble et B-gjengmedlem skutt og såret på Sofienberg av et sentralt medlem i Young Guns. Gjerningsmannen ble frifunnet i tingretten, men dømt i lagmannsretten. I juni 2003 ble Young Guns-lederen Arshad Mahmood skutt og såret på Gardermoen. Gjerningsmannen ble dømt til fem års fengsel. I 2004 ble en vietnameser drept og en person som da var Young Guns-medlem skutt og såret på Sandaker i forbindelse med gjengoppgjør. I 2006 åpnet medlemmer av B-gjengen ild i en folkemengde på Aker Brygge, og to menn i Young Guns skutt og såret. Den ene av disse skal ha vært en av de to dømte fra Romsås-drapet i 1988.

Et medlem i Young Guns ble i 2008 frifunnet for drapsforsøk på B-gjengens «Gudfar», som er eldste broren i gjengen. 19. januar 2009 ble Mohammed «Jeddi» Javed, et høytstående medlem av Young Guns, funnet skutt og drept i en utbrent bil på Haugerud i Oslo og flere Young Guns-medlemmer gikk åpent ut og erklærte krig mot B-gjengen.

Politisk tilknytning

Politiet i Oslo hevdet i 2005 at Young Guns var tilknyttet pakistanske, politiske og religiøse miljøer i Norge og Pakistan. Da Pakistans president, Pervez Musharraf, var i Oslo i 2006 deltok han på et festmøte med rundt tusen gjester, spesielt invitert av den pakistanske ambassade i Oslo. Blant disse var det 4-5 medlemmer av Young Guns og A-gjengen.

Gjengen har hatt kontakt med norske politikere. I 1989 fikk Young Guns-medlemmer møte daværende kommunal- og arbeidsminister, Kjell Borgen, for å diskutere ungdomspolitikk. Young Guns-medlemmer fikk senere også møte statsråd William Engseth for å diskutere forhold i Oslo.

Kulturell betydning

Den norske actionfilmen Izzat fra 2005 var ifølge regissøren delvis inspirert av Young Guns.[36]

Comments