Svensken i det thailändska skräckfängelset


BANGKOK. Livstidsdömde Kim Eriksson, 36, har suttit längre än någon annan svensk bakom galler i Thailand. Sedan militären tog över har det blivit än tuffare bakom murarna.
– De säger att det inte varit så här illa på 25 år, säger han.
Expressen träffade honom på Klong Prem-fängelset i Bangkok.

Om lagen domen tolkats bokstavligt mot Kim Eriksson så hade han antagligen varit död nu. Han är en av få svenskar som dömts till döden. Thailand är hårda i sina narkotikadomar, speciellt mot utlänningar. Men riktigt så hårda som att genomföra lagens strängaste straff är de inte.

Så när Kim Eriksson i september 2011 dömdes till döden, för narkotikabrott och för att han ska ha haft ett metamfetaminlab, så omvandlades straffet omedelbart till livstids fängelse. Och där sitter han än. I maj i fjol flyttades han över till Klong Prem-fängelsets byggnad 5 i norra Bangkok. Han hade tidigare suttit i Bang Kwang, ännu lite längre norrut längs Chao Praya floden.

LÄS MER: Svenskarna som lever i helvetesfängelset

När vi kommer dit vid åttatiden en torsdag morgon så är det redan fullt i väntsalen. Det är mest kvinnor där för att besöka sina män, sina söner, sina fäder. Klong Prem är en stor anläggning bakom vita murar med taggtråd och vakttorn. Det finns 20 000 fångar där inne, utspridda över åtta byggnader.

De flesta som sitter i byggnad 5 är dömda för narkotikabrott. Torsdagen är enda dagen i vecka då fångarna i byggnad 5 får ta emot besök. Alla besökare får fylla i blanketter och kan även köpa med sig mat eller andra enklare presenter, som tandkräm eller cigaretter.LÄS ÄVEN: Svenskarna som bytt Sverige mot paradiset i Thailand

Får sällan besök 

När Kim Eriksson namns ropas upp så vet vi att det är dags att ställa sig i kö för att komma in. Vi blir avplockade allt, från mobiltelefoner, till mynt eller anteckningsblock. Thailands stränder och azurblå hav känns mycket avlägsna. Men värmen finns här. Den tryckande, thailändska vårhettan.
"Det är värre nu än det varit på 25 år"
Det är inte så ofta Kim Eriksson får besök. Ambassaden hälsar på ibland, det gör även hans exfru och hans mamma Åsa som reser hit den långa vägen från Sverige.

När mamma senast besökte honom för några månader sedan märkte hon att han gått ner i vikt. Det är en effekt av de hårdare villkoren som gäller där inne nu.
– Det är värre nu än det varit på 25 år, säger Kim Eriksson. Militären gör vad den vill, de tar ifrån oss allt.

Han är klädd beige t-tröja och sitter bakom en glasbur ett par meter framför mig. Han sitter inomhus, jag har ett galler framför mig också och vi talar genom en var sin telefonlur.
– Vi får vår sista måltid för dagen klockan två, berättar han. Från tre på eftermiddagen låses vi in i våra celler och släpps inte ut igen förrän klockan sju dagen efter.
– Vi får ingenting under 16 timmar på dygnet! Ingen mat. Ingen frukt. Bara vatten när vi behöver.
"Under tiden vi sitter inspärrad i cellen finns ingenting att göra"
Han får mat två gånger per dag. Han äter dock bättre än många andra fångar, eftersom släkten betalt fängelset för en bättre kost. Men bra är den förstås inte.

Det är dock inte bara tiden utanför cellen som blivit kortare. Tidigare kunde Kim Eriksson i alla fall fördriva tiden med att läsa böcker. Det är slut med det också.
– Vi får inte ha böcker längre. Under tiden vi sitter inspärrad i cellen finns ingenting att göra.
Han delar cell med fyra andra, mest thailändare. Det finns bara två andra västerlänningar på hans avdelning, en tysk och en australier.

Kim Eriksson har flyttats runt i flera fängelser. Han har även suttit i Bambat Phiset där han delade cell med 60 fångar, liksom i Bang Kwang, ofta kallat Bangkok Hilton.
LÄS ÄVEN: Efter tsunamin – nu semestrar svenskarna på stulna stränder

Anklagas för att ha haft ett metamfetaminlab

I början var det mycket våldsamheter och han såg en gång en fånge bli knivskuren i halsen bara några meter bort.
– Det är lugnare härinne, säger han. Många av oss blev fängslade ungefär samtidigt och känner varandra rätt väl nu.
"Jag har haft problem att ens få träffa min advokat"
Tidigare hade han madrass att sova på, men även den är borta. I dag har han tre filtar. Det är allt.
– En att ligga på, en att täcka sig med och en fungerar som kudde. Jag har vänt mig till Human Rights Commission i Bangkok för att klaga över förhållandena.
– Men jag har haft problem att ens få träffa min advokat. De sa att mitt mål var avklarat.

Det stämmer att alla juridiska vägar i Thailand är uttömda. Kim Eriksson greps i juli 2010 när polis stormade in i hans frus hus i Rayong, söder om Bangkok. Han anklagades för att ha haft ett metamfetaminlab där och att polisen hittat 53 gram metamfetatin, ice.

Kim Eriksson har hela tiden hävdat att han utsatts för en brottsprovokation. Han hävdar att den amerikanska narkotikapolisen DEA tillsammans med svensk narkotikapolis gillrade en fälla och lurade honom med en svensk infiltratör.

Kim Eriksson har ett kriminellt förflutet och har även dömts i Sverige. Det handlar bland annat om smuggling av anabola steroider. Han flyttade till Thailand 2007 och kände sedan tidigare den svenske kemist som han säger var infiltratör 2010. Kim Eriksson hävdar att det inte var narkotika som skulle tillverkas i laboratoriet som svensken hjälpt honom sätta upp.

Han har i år kämpat för att få fram mer information om den svenska och amerikanska polisens inblandning.
– Jag har skrivit två brev till justitieministern och har tack vare amerikanska Freedom of Information Act fått ut papper från USA som visade på DEA:s inblandning, säger han.
"Min mamma har skrivit brev till kungen för att be om nåd"

Kan få avsluta sitt straff i Sverige

Det är bland annat sådant som håller honom uppe. Hoppet om att en gång kanske få upprättelse när han väl kommer hem till Sverige igen.
– Det finns ett fall i Storbritannien där en britt i efterhand kunde visa hur felaktig domen i Thailand var.

Även det faktum att Thailand fått en ny kung efter att kung Bhumibol avled oktober i fjol, har gett familjen Eriksson visst hopp. En ny kung brukar bevilja amnesti till många fångar.
– Min mamma har skrivit brev till kungen för att be om nåd. Men jag tvivlar på att det hinner ske.

För om några månader har Kim Eriksson avtjänat sju år i thailändskt fängelse. Sverige och Thailand har sedan 1989 ett avtal som gör att svenskar som döms till fängelse i Thailand kan avtjäna en del av straffet i Sverige.

Normalt måste en tredjedel av strafftiden eller minst fyra år avtjänas. Undantaget är just narkotikabrott. Där är det minst åtta år som gäller.
– Jag vet inte att någon svensk blivit nekad överföring, men det är upp till thailändarna. Så jag hoppas det kommer att gälla även mig. Och en dag få lämna murarna och träffa dottern. Hon var tre månader när pappa greps.


Sweden - Exp.

Comments