BREAKING NEWS FROM HOLLAND - Rechtbank verbiedt motorbende Bandidos


De rechtbank in Utrecht heeft woensdag de motorbende Bandidos in Nederland verboden en zal worden ontbonden. Volgens de rechter vormt de vereniging een gevaar voor de openbare orde en rechtvaardigt dat een civielrechtelijk verbod.  Het verbod geldt zowel voor de Nederlandse afdeling als de internationale organisatie en gaat per direct in. Ook activiteiten van buitelandse leden in Nederland is niet langer toegestaan. "De aanwezigheid van de Bandidos in Nederland, in welke verschijningsvorm ook, is per direct niet meer toegestaan", aldus de rechter. Dat betekent dat de bestaande clubhuizen worden verboden en het niet langer is toegestaan om clubkleding te dragen. Het is voor het eerst dat er een motorbende in Nederland wordt verboden en het betekent een groot succes voor het Openbaar Ministerie. Pogingen om de Hells Angels te verbieden strandden in 2009.


Noodzakelijk

Het Openbaar Ministerie startte in 2016 een procedure tegen de Bandidos omdat het de club beschouwt als een zogeheten outlaw motorcycle gang (OMG); een organisatie die structureel criminaliteit faciliteert, zoals handel in verdovende middelen, wapenbezit, intimidatie en afpersing.
"De rechtbank oordeelt dat de cultuur van Bandidos en het daaruit volgende gedrag structureel is. Een verbod is daarom noodzakelijk om de samenleving te beschermen", legt de rechter uit. Om een vereniging te verbieden moet er sprake zijn van een gevaar voor de openbare orde en maatschappelijke ontwrichting. Op deze gronden werd pedofielenvereniging Martijn in 2014 verboden door de Hoge Raad. 

Incidenten

Het belangrijkste verweer van de advocaat van de Bandidos, Marnix van der Werf, was dat de strafrechtelijke onderzoeken tegen de leden van de Bandidos als losse incidenten gezien moeten worden en niet als een onderdeel van de vereniging. Net zoals dat er geen sprake is van een wereldwijde organisatie, maar van losse 'chapters'. De rechter ziet dit anders. De rechtbank wijst erop dat de Bandidos wereldwijd dezelde naam en clubkleding dragen. "Ook in Nederland zijn er gezamenlijke regels en vinden er landelijke bijeenkomsten plaats die bezocht worden door leden van verschillende chapters", voegt de rechter eraan toe. De kans dat de Bandidos in beroep gaan is volgens Van der Werf heel groot. ''Een aantal keuzes van de rechtbank hebben mij verbaasd", aldus de advocaat. ''Er zijn leden van Bandidos in bijvoorbeeld Marseille die geen weet hebben van deze rechtszaak hier, maar het verbod geldt nu dus ook voor hen." Hij liet direct na afloop van het uitgesproken vonnis weten dat hij zeer waarschijnlijk in beroep zal gaan bij het hof. Die zaak zal waarschijnlijk bij het gerechtshof in Arnhem dienen.

Satudarah

Motorclub Bandidos is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft chapters in Sittard, Nijmegen en Utrecht. Nu de club ontbonden is zal er iemand worden aangewezen die de financiĆ«n van de club zal gaan afwikkelen. Het OM is ook een procedure gestart om motorbende Satudarah te verbieden en het ligt in de lijn der verwachting dat justitie ook zal proberen No Surrender te laten ontbinden. In het nieuwe regeerakkoord is ook een bestuursrechtelijk verbod opgenomen. Dit verbod moet echter nog worden uitgewerkt.


Holland - NU.

           

Comments