Der er generationsskifte i det danske rygmærke-miljø, hvor de 'gamle' rockere søger nye jagtmarker på grund af den hårde konkurrence

Rocker- og bandemiljøet syder og bobler. Med jævne mellemrum koger det over, og konflikter bryder ud. Alene i år har der været indtil flere voldsomme sammenstød, der både inkluderer de 'nye' og de 'gamle' klubber.

De 'nye' og de 'gamle' er et emne, der fylder, når man spørger kilder på gaden og i det kriminelle miljø. Også politiet følger den udvikling:
- Vi oplever en langt mere aktivistisk og aggressiv tilgang til tingene, når det gælder de såkaldt nye klubber, fortæller Michael Kjeldgaard, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).

Først var der kun to: Hells Angels og Bandidos. Siden er andre rygmærker kommet til, blandt andet Satudarah og Gremium, ligesom gadebander nu også bekender bande-kulør. Det sidste gælder eksempelvis LTF.

Michael Kjeldgaard beskriver et næsten kliché-agtigt billede, hvor de 'gamle' er satte og magelige, mens de nyligt tilkomne er sultne og forsøger at positionere sig. Det gælder både i relation til miljøet og til de kriminelle markeder.

Og det er to fuldstændig uadskillelige punkter. For med et ejerskab i miljøet følger adgang til de kriminelle markeder, der blandt andet er baseret på hash og narko. I den 'kriminelle skolegård' er det den stærkeste, der sætter spillereglerne, fortæller kilder med indsigt i miljøet, der dermed bakker op om Michael Kjeldgaards vurderinger.
I det forgangne år har Bandidos-medlemmer været involveret i en række konflikter. Foto: Kenneth Meyer
I det forgangne år har Bandidos-medlemmer været involveret i en række konflikter. Foto: Kenneth Meyer


Mens Bandidos i de senere år gentagne gange er blevet sat i forbindelse med konflikter, så har Hells Angels - i hvert fald i offentligheden - formået at undgå den store opmærksomhed.

- Både i forhold til det kriminelle marked og miljøet ser vi, hvordan nogle af de 'gamle' forsøger at opretholde status quo. Samtidig er der en række 'nye', der gerne vil have del af markedet. Kort og godt: Der er nogle, der vil bevare den bestående verden, og så er der nogle, der vil skabe en 'ny' verden. Et klassisk billede, så at sige, forklarer Michael Kjeldgaard.

Nye territorier
Udviklingen har medført, at politiet rundt omkring i Danmark nu ser rygmærker, hvor der tidligere ikke var nogen.
- Det handler om at se muligheder. Både i form af mulige markeder og i form af rekrutteringsgrundlag, fortæller Michael Kjeldgaard.
- I Jylland har vi set ret tydelige eksempler, hvor man leder efter steder med mulighed for at åbne afdelinger, fortsætter han og henviser til eksempelvis til Satudarah, der tydeligvis forsøger at etablere sig i hovedlandet - i første omgang var det i Viborg, men de adresser har personerne med tilknytning til klubben atter forladt.
- Det samme så vi i forhold til LTF tidligere i år, hvor de forsøgte at ekspandere, fortæller Michael Kjeldgaard.
- Føler de 'gamle' sig pressede - og eventuelt hvordan?
- Det er svært for mig at vurdere, hvordan de måtte føle sig pressede. Men generelt er det klart, at passivitet også kan handle om ikke at tiltrække sig opmærksomhed.
Hverken Hells Angels eller Bandidos har ønsket at kommentere artiklen.

Massivt antal LTF-medlemmer fængslet

LTF var på massiv fremmarch i foråret. Siden er en lang række medlemmer endt bag tremmer. Foto: Ekstra Bladet
LTF var på massiv fremmarch i foråret. Siden er en lang række medlemmer endt bag tremmer. Foto: Ekstra Bladet


Grupperinger, der i går var stærke, kan pludseligt blive overhalet indenom af andre. Hverken politiet eller kilder i miljøet kan opstille en rangorden for, hvilken gruppering eller klub der er den mest magtfulde lige nu. Dertil er billedet alt for komplekst.

En grupperings styrke vurderes ikke kun på antallet af medlemmer. Det handler lige så meget om, hvor dygtig gruppen er til at 'at lave penge', hvor voldsparate medlemmerne er samt om, hvor stærk en indre struktur grupperingerne har.

Tidligere i år var det LTF, der var på alles læber, fordi gruppen ekspanderede voldsomt og samtidig var part i konflikter. Men nu er forsøget på at få fodfæste i blandt andet Aarhus kuldsejlet. Samtidig sidder op imod 100 af gruppens medlemmer nu i fængsel.
- Nye grupper opstår eller kommer til. Og nogle af dem forsvinder igen. Billedet er ikke konstant, der er udvikling hele tiden, fortæller Michael Kjeldgaard fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.

Mens mediernes - og til dels også politikernes - øjne har været rettet mod LTF-bandens konflikter og ekspansionsforsøg, har rockerklubben Satudarah ligeledes søgt at udvide til Jylland. At denne klub hvad angår rekruttering gennem det seneste år har fisket i rørte vande, var noget, som politi-kilder advarede om for flere måneder siden.

Tilbage i foråret 2016 var det rygmærkeklubben Black Jackets, der gjorde sig bemærket. Den klub eksisterer ikke længere i Danmark.

Så mange rockere og bandemedlemmer er der
Pr. 1 december har Rigspolitiet registreret 1349 rockere og bandemedlemmer fordelt på 91 større og mindre grupperinger.

De omfatter store og kendte navne som Hells Angels, Bandidos, Satudarah og LTF. Dertil kommer en lang række mindre og mere ukendte grupperinger. Pr. 1. december sad 404 rockere og bandemedlemmer bag tremmer.


Søger nye kriminelle græsgange


Lau Thygesen, efterforskningschef hos Nordsjællands Politi, har i årevis fulgt rocker- og bandemiljøet tæt. Både på Sjælland og i Jylland, hvor han i foråret var chef for afdelingen for organiseret kriminalitet hos Østjyllands Politi.
– De her såkaldt nye grupperinger går ind og forsøger at overtage kriminalitets-områder, som rockerne tidligere har siddet på. Jeg ser det sådan, at de ’gamle’ mere eller mindre har affundet sig med det, fordi det giver konflikter, fortæller Lau Thygensen.

I stedet udser rockerne sig andre måder at tjene penge på. De klassiske kriminelle markeder er hash og narko. De nye veje bevæger sig mere i retning af økonomisk kriminalitet.
- Som udgangspunkt tror jeg ikke, at de 'gamle' direkte føler sig pressede. Men de forsøger bevidst at holde sig ude af konflikter, fordi det giver for mange problemer og opmærksomhed, fortæller han.

Kim Kliver, efterforskningschef ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, har også haft med rockere og bander at gøre i årevis. Han fortæller, hvordan en del af medlemmerne i de ’nye’ klubber og grupperinger tidligere har gjort sig i andre klubber:
- Det betyder, at de tager nogle af deres konflikter med de andre miljøer med sig videre. De nye grupper har også en alderssammensætning, hvor de er mere aktive ude i kriminalitets-markedet og festmiljøet. Det drejer som især yngre medlemmer.

De gamle har fået hård konkurrence

  Satudarah var den første af de nye klubber. Den fik sin første danske afdeling i 2013. Foto: Tariq Mikkel Khan
Satudarah var den første af de nye klubber. Den fik sin første danske afdeling i 2013. Foto: Tariq Mikkel Khan


Hells Angeles og Bandidos delte landet mellem sig efter Den Store Nordiske Rockerkrig. Men i slutningen af 00'erne tog Blågårds Plads-banden kampen op med rocker-monopolet. Banden fra indre Nørrebro stod i spidsen for en lang række indvandrerbander, der dannede fælles front mod Hells Angeles i det, der udviklede sig til en blodig bandekrig med flere dødsofre.

Efterfølgende var det Bandidos' tur til at komme i konflikt med forskellige, nye bandegrupperinger - blandt andet Brothas og Black Cobra - flere steder i landet. I dag er Blågårds Plads blevet en del af bandefusionen Loyal to Familia, og i den proces er striden med Hells Angeles blevet skrinlagt.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger bliver der dog i rocker-kredse hold skarpt øje med LTF, der med et mantra i retning af 'enten er man med os, ellers også er man mod os' har bredt sig landet over.

På Nørrebro, der tidligere har været en HA-højborg, ligger rocker-klubhuset på Svanevej nu omkranset af områder, som LTF-medlemmerne anser som deres territorier. For nylig kunne Ekstra Bladet fortælle, at Hells Angeles havde optaget en flok tidligere LTF-medlemmer fra Nordsjælland som prøvemedlemmer.

Også på Christiania, hvor Hells Angeles i mange år har spillet en central rolle, har der de senere år været en øget tilstedeværelse af andre bandegrupperinger, der forsøger at få en del af et lukrativt hash-marked.


Denmark - EB.

Comments