OG-ledaren flydde landet – ställd inför rätta i Turkiet

Tidigare ledaren i Original Gangsters, Denho Acar, har återigen ställts inför rätta i Turkiet.
Misstankarna ska gälla flera av de omskrivna brottsmisstankarna i Sverige, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

– Ärendet är belagt med förundersökningssekretess i Sverige, säger Cecilia Riddselius, gruppchef på justitiedepartementet till Siren.

Denho Acar har ställts inför rätta i turkiska Izmir, misstänkt för inblandning i en rad brott som ägde rum i Sverige mellan åren 2006 och 2009, enligt Nyhetsbyrån Siren:

Brandattentatet mot Café Vasa i Göteborg 2006, en utpressning mot en familj i Strömstad 2009 och ett utpressningsförsök mot en företagare i Åtvidaberg samma år samt en bombexplosion hos en TV4-kvinna. Acar har tidigare nekat till samtliga brott.

Upplysningarna om den turkiska rättegången härrör från en begäran om rättslig hjälp från den turkiska staten, ställd till den svenska regeringen. Samma begäran har därefter vidarebefordrats till Göteborgs tingsrätt.

LÄS MER: Turkisk åklagare om Acar: "En maffialedare"

Denho Acar bildade Original Gangsters i Göteborg redan 1993 och under 90-talet lyckades han bygga upp ett gäng som utmanade andra kriminella grupperingar i Göteborgs undre värld. Gänget låg i strid med både Bandidos och Naserligan men lyckades också sprida sig till andra orter.

 

Flydde till Turkiet

I början av 00-talet dömdes Acar till fem års fängelse för rån, men det misstänkta brott som kom att förfölja honom längst blev brandattentatet mot Café Vasa på Vasagatan i centrala Göteborg i slutet av 2006.  Denho Acar misstänktes för att ha anstiftat mordbranden, men innan polisen fick tag på honom flydde han till Turkiet, där han är medborgare, som Sverige saknar utlämningsavtal med.

Acar blev internationellt efterlyst, men 2014 drog åklagare tillbaka efterlysningen och överlämnade utredningen till turkiska myndigheter.
– Han bor i Turkiet, är turkisk medborgare och kan alltså inte utlämnas från Turkiet. Då har vi begärt att turkiska myndigheter ska ta hand om detta och de har de tacka ja till, sa åklagare Thomas Ahlstrand i samband med beslutet.

 

Kan återvända till Sverige

Åklagarens beslut innebär att Acar kan återvända till Sverige som en fri man, men också att han kan bli åtalad i Turkiet.

Så har också skett:
2013: Denho Acar åtalas av turkiska myndigheter för de svenska brotten.
2014: Den sjunde mars skulle rättegången mot Denho Acar ha hållits i en domstol i Izmir men rättegången ställdes in i sista sekunden. Domstolen meddelade att allt kring fallet är hemligt och det var oklart när rättegången kunde bli av.

Men nu har alltså en rättegångsprocess inletts mot Denho Acar i Turkiet. Dock kan en åtalspunkt falla bort.  I slutet av december 2016, efter att preskriptionstiden löpt ut, avskrev Göteborgs tingsrätt misstankarna mot Denho Acar om medhjälp till mordbrand. Det dokumentet har det turkiska rättsväsendet nu begärt att få ta del av.

Enligt Siren kan personer i Sverige komma att kallas till en förhandling som bandas och skickas till Turkiet.

Drev gym på turistort

Så sent som för ett år sedan levde Denho Acar öppet på den turkiska turistorten Marmaris, där han drev ett gym. GT:s Michael Syrén fick tag på Acar på gymmets telefonnummer:

LÄS MER: Så gick det sen för de svenska maffialedarna

Finns OG som gäng i dag?
– Jag förstår att du är nyfiken. Jag har bestämt mig för att inte uttala mig mer om någonting, sa Acar då.

Sweden - Exp.

Comments