February 02, 2018

Brud i broderskabet: Rockere var i livsfare efter mishandling

I kriminelle miljøer er der uskrevne regler, som det forventes, at figurerne i miljøet efterlever. Og det kan få alvorlige konsekvenser, hvis man bryder kodekset.
– Der er set en række eksempler på korporlig afstraffelse - nogle af dem særdeles grove - i forbindelse med, at personer har overtrådt de interne regler. Der er ligeledes eksempler på, at man er blevet frataget værdier og penge, siger Michael Kjeldgaard, leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC.

Det er langtfra altid, at det kommer frem i offentlighedens nådesløse lys, når et rocker-sammenhold slår revner og udmønter sig i brutal og afstumpet vold mod tidligere brødre. Men flere sager har været beskrevet, blandt andet fordi de maltrakterede ofre blev fundet af tilfældige borgere, der slog alarm.

Således blev tre rockere fra HA og support-klubben AK81 dømt til adskillige års fængsel efter en voldsom afstraffelse af to Hells Angels-rockere på Amager. Skaderne på ofrene var talrige. Det ene offer fik en kvæstningsblødning i højre lunge og flere brud på skinne- og lægben, han brækkede højre lårben og fik kvæstelser på venstre hånd, højre underarm og venstre underben.

Det andet offer fik blandt andet en brækket underkæbe, kvæstning af lungernes underklapper, blodansamling i venstre lungehule, brækkede ribben, brækkede lægben snitsår i hovedbunden og venstre arm, lød det i anklageskriftet mod de anklagede rockere i 2013.

Begge ofre havde været i livsfare. En af dem var blevet smidt ud af en bil efter afstraffelsen, det andet offer sad i en vogn, der var tilsølet af blod, da han blev fundet. De to blev smidt ud af HA i såkaldt bad standing og tævet og mishandlet under et møde i Ugandaskoven. Politiet opfangede under efterforskningen af sagen en sms mellem HA-rockere fra overfalds-aftenen. Teksten nævnte ofrenes navne efterfulgt af ... 'er d.d out of club. No contact'. Ekstra Bladet erfarede dengang, at motivet blandt andet handlede om en intern økonomisk tvist. Ofrene selv bidrog ikke til opklaringen af sagen.

Maltrakteret i Dyrehaven
I maj 2016 blev et fuldgyldigt medlem af Hells Angels af en tilfældig borger fundet i Dyrehaven nord for København ved foden af et træ. Han var bevidstløs og maltrakteret i hovedet med et kølle-lignende våben.
– Jeg har aldrig set noget lignende, sagde efterforskningsleder Henrik Gunst, Nordsjællands Politi, om offerets omfattende skader.

Sagen blev efterforsket som drabsforsøg. Ekstra Bladet erfarede dengang, at rockeren var blevet smidt ud af HA efter et økonomisk mellemværende. Efter at han havde ligget i kunstig koma i en måned, og politiet skulle forsøge at afhøre ham, stod det klart, at den 45-årige fulgte rockernes kodeks. Han ville ikke tale med politiet. Voldsmændene er aldrig blevet afsløret.
'De gik efter hans hoved', har politiet tidligere fortalt om det voldsomme overfald på den 45-årige HA-rocker.
'De gik efter hans hoved', har politiet tidligere fortalt om det voldsomme overfald på den 45-årige HA-rocker.


Under dette træ blev en HA'er fundet maltrakteret. Foto: Mogens Flindt
Under dette træ blev en HA'er fundet maltrakteret. Foto: Mogens FlindtBlev smidt ud efter sex-chat

 
Nogle af reglerne i rockermiljøet, erfarer Ekstra Bladet, går på, at man:
  • Ikke taler om, hvad der foregår i klubben.
  • Ikke taler med politiet.
  • Ikke må snyde en 'bror'.
  • Ikke må sælge heroin.
  • Holder fingrene fra andre klubmedlemmers kærester, koner og ekskærester.
Brian Sandberg før han blev smidt ud af Bandidos. Foto: Henning Hjorth
Brian Sandberg før han blev smidt ud af Bandidos. Foto: Henning Hjorth


Den tidligere Gucci-rocker Brian Sandberg har i årevis været en del af rocker-miljøet. Han er blandt andet dømt for narkohandel og for at have sendt et kuld rockerhvalpe ud på et voldstogt, hvor to unge blev tæsket.

Men han blev selv ramt af interne regler, da han blev kylet ud af rockerklubben Bandidos i såkaldt bad standing. Det skete efter en chat-korrespondence på Facebook med en anden Bandidos-rockers ekskæreste. Indholdet i tråden blev intimt, og siden opdagede den anden rocker sagen. Chatten blev dømt upassende, og Sandberg blev kylet ud.
- Jeg læste godt artiklen i Ekstra Bladet om de interne og uskrevne regler i Jægerkorpset, og at Rathsack sammen med flere har fået vendt deres billeder om oppe i Jægerkorpsets hovedkvarter, siger Brian Sandberg.

Den slags kan eks-rockeren genkende fra sin tid først i Hells Angels og derefter i Bandidos.
- Når jeg holder foredrag om de to klubber, så betragter jeg dem som eliten inden for bikermiljøet. På samme måde som at Jægerkorpset og frømandskorpset er eliten inden for militæret.  Og ryger du i bad standing, sådan som det skete for mig, så bliver man også fjernet fra billeder i klubregi, fortæller han.

I første omgang sker der det, at ens ansigt på billeder bliver streget over med tusch.
- Hvordan foregik det, da du blev smidt ud af Bandidos?
- Jeg blev kaldt til møde. Beviserne blev fremlagt, og jeg blev kørt hjem og skulle aflevere ting, som ikke tilhørte mig, som havde Bandidos' logo.
- Hånden på hjertet, fik du ikke tæsk?- Det gjorde jeg 100 procent ikke. Om der er nogen som har haft lyst til det efterfølgende, skal være usagt.
- Men man risikerer hård afstraffelse i rockermiljøet?– Det kan jeg ikke løbe fra. Det er sket ved flere lejligheder. Men det er langtfra altid, svarer Brian Sandberg.


Sandberg nævner ikke det forbudte ord HA under sit foredrag. Foto: Tariq Mikkel Khan         
Sandberg nævner ikke det forbudte ord HA under sit foredrag. Foto: Tariq Mikkel Khan

Selv om man har været ude af rockermiljøet i en årrække, kan de gamle rockerbrødre have et øje på ens gøren og laden. Det er også tilfældet med Brian Sandberg, der af Hells Angels blev smidt på rocker-porten tilbage i 2012 og ud af Bandidos i 2015.

Han har i efteråret optrådt med en række omdiskuterede og velbesøgte foredrag om sin fortid som rocker, og blandt tilskuere fra hr. og fru Danmark har der ifølge Sandberg også været besøg fra Hells Angels og Bandidos på tilskuerrækkerne.

Hvad den præcise årsag til interessen er, vides ikke.
Imidlertid har den 51-årige eks-rocker under foredragene måttet underlægge sig rocker-censur som tidligere beskrevet i Ekstra Bladet. Han har fået besked om ikke at nævne Hells Angels' navn under foredragene.
- Det lyder, som om de fortsat vil sætte et fingeraftryk på din gøren og laden? - Hvis man har været så tæt inde i miljøet i mange år og ved, hvad der foregår bag murene, så bliver man stadig på et eller andet plan betragtet som en del af miljøet. Sådan er det nok også blandt folk fra Jægerkorpset.
- Men hvorfor respekterer du ikke at nævne Hells Angels navn?- Det er en kamp, som jeg ene mand ikke gider at tage.
- Hvad ville der ske, hvis du ikke respekterede det?- Så ville de kunne lide mig endnu mindre, end de kan i forvejen. Jeg vælger at efterleve kravet, da jeg gerne vil have et normalt liv frem for at hoppe ud i frit fald og kun tale negativt om klubben, som andre har haft gjort og som er i vidnebeskyttelsesprogrammer. Jeg har brugt skråstreg spildt 20 år af mit liv på det miljø og forsøger at få en helt anderledes fremtid.
– Fortæller du så ikke om din tid i HA?- Jo, jeg fortæller bare folk, at jeg ikke nævner navnet på den ene klub, jeg har været med i. Den anden klub er ligeglad.

Han understreger, at han under foredragene, som også kører i foråret, beretter om både positive og negative oplevelser i rockermiljøet.
- Jeg har sandelig set og prøvet ting på egen krop, som ikke er i positive siger han.

HA har i en tidligere omtale svaret således på, at Sandberg ikke må nævne Hells Angels navn:
'Brian Sandberg er ikke del af HA, og derfor er det ikke del af hans foredrag. Vi forbeholder os retten til at beskrive vores klub. Skal det indgå i et foredrag, så kræver vi i det mindste, at du er medlem af klubben.'


Denmark - EB.

No comments:

Post a Comment