Efter 25 år i Danmark: Derfor er Bandidos under pres

Med 11 officielle klubhuse rundt om i landet kan Bandidos markere sit 25-års jubilæum i Danmark. Men selvom klubben stadig er en magtfaktor i den danske rockerverden, er banditterne med den lille fede mexicaner på rygmærket under pres fra forskellige sider. I hvert fald fem afdelinger er løbende blevet nedlagt eller lagt i dvale, erfarer Ekstra Bladet.

Massiv politi-efterforskning, som har ført til en stribe domme, nye rygmærkeklubber og et flere steder smuldrende rekrutteringsgrundlag, fordi unge søger andre steder hen, er blandt udfordringerne for Bandidos MC.

Det fortæller en række kilder til Ekstra Bladet, der på hver deres måde har indsigt i miljøet omkring rockerklubben.

Klubben med knap 200 registrerede personer, der befinder sig på forskellige steder i klubbens interne hierarki, fylder dog stadig en del på det danske rockerbande-landkort.
- Men når man ser på den udvikling, der har været i rocker- og bandemiljøet, kan det ikke undgås, at de gamle, mere etablerede grupper som eksempelvis Bandidos må føle et vist pres fra deres omverden, siger Michael Kjeldgaard, chef for Nationalt Efterforskningscenter ved Rigspolitiet, hvor man på landsplan følger organiseret kriminalitet.
- Markedsandele har de helt sikkert tabt, men det er svært at sige, hvor meget det drejer sig om, tilføjer Michael Kjeldgaard.

De unge og sultne
Dermed beskriver Michael Kjeldgaard et næsten kliché-agtigt billede af rockerverdenen, hvor de 'gamle' er satte og magelige, mens de nyligt tilkomne er sultne og forsøger at positionere sig. Det gælder både i relation til miljøet og til de kriminelle markeder.

Det er to fuldstændig uadskillelige punkter. For med et ejerskab i miljøet følger adgang til de kriminelle markeder, der blandt andet er baseret på hash og narko. I den 'kriminelle skolegård' er det den stærkeste, der sætter spillereglerne, har kilder fortalt. Udsagnene bakker op om Michael Kjeldgaards vurderinger.

En af de kredse, hvor Bandidos har oplevet pres, er Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Her sad Bandidos-medlemmer hårdt på området og de kriminelle markeder, fortæller Kim Kliver, efterforskningsleder, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Denne 34-årige Bandidos-rocker blev anholdt i december 2017 og sigtet for drabsforsøg på en 25-årig mand i Næstved. Frem til sin anholdelse var den 34-årige ifølge Ekstra Bladets oplysninger præsident i rockerklubbens lokale afdeling. Foto: Per Rasmussen
Denne 34-årige Bandidos-rocker blev anholdt i december 2017 og sigtet for drabsforsøg på en 25-årig mand i Næstved. Frem til sin anholdelse var den 34-årige ifølge Ekstra Bladets oplysninger præsident i rockerklubbens lokale afdeling. Foto: Per Rasmussen


Indtil for nogle år siden havde Bandidos to afdelinger i hans område. En i Næstved og en på Falster, men den sidste er ikke-eksisterende, fordi politiet i en række sager har anholdt en lang række Bandidos-folk i kredsen, fortæller Kim Kliver.
- Den efterfølgende efterforskning, anholdelser og domfældelser førte til, at rockerklubben blev nødt til at erklære afdelingen på Falster for 'frozen’, fortæller Kliver.

Det er tvivlsomt, om afdelingen igen kommer op at stå, og i mellemtiden er der kommet nye spillere på banen.

Magtkampe om hash
I forvejen havde Bandidos i det område tidligere haft kontroverser med medlemmer af Black Cobra-banden.

Efterfølgende har de ’lagt arm’ med Satudarah. Og da Bandidos i forbindelse med den omfattende og målrettede politi-efterforskning stort set forsvandt fra Lolland og Falster, blev det nu medlemmer fra Satudarah og Mongols, der begyndte at slås om de kriminelle markeder, fortæller Kim Kliver.

Senere er den kriminelle magtkamp rykket til Næstved, hvor Bandidos har afdeling. Også her var det medlemmer af Satudarah, der ville have andele af de kriminelle markeder
- Så var det her, man kæmpede om hash- og narkomarkedet. Vi lavede en række anholdelser, hvor personer med tilknytning til Bandidos er fængslet for hash, narko og drabsforsøg. Det lagde låg på situationen, fortæller Kim Kliver.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er den lokale præsident for Næstved-afdelingen blandt de anholdte, men det vil Kliver hverken be- eller afkræfte.
- Lige nu er der status quo, men vi kan notere os, at der er aktivitet i miljøet, og vi følger det fortsat tæt, fortæller Kim Kliver.

Tre afdelinger tilbage: På tilbagetog i Jylland

Bandidos' klubhus i Kirkegade i Hvidovre ved aftentide. Der er politi-besøg  efter skyderi i efteråret 2015. Foto: Kenneth Meyer
Bandidos' klubhus i Kirkegade i Hvidovre ved aftentide. Der er politi-besøg efter skyderi i efteråret 2015. Foto: Kenneth Meyer

Tre steder er Bandidos fortsat til stede i Jylland. Aalborg, Randers og Horsens. Om end det i Aalborg og Randers mere er af navn end af gavn, fortæller kilder med indsigt i miljøet.

For otte-ti år siden var der ellers to fulde afdelinger i Limfjordsbyen. Siden skiftede den ene til Hells Angels, og en række medlemmer har efterfølgende forladt Bandidos. Nu er der knap en håndfuld medlemmer i henholdsvis Randers og Aalborg, beretter kilderne.
- Det er korrekt, at Bandidos er til stede i Aalborg, men i et begrænset omfang. De fylder ikke meget hos os, men vi holder øje med dem, ligesom vi generelt holder øje med miljøet, fortæller Marianne Vestergaard Lau, linjechef for efterforskningen, Nordjyllands Politi.

Til gengæld er Satudarah for nyligt rykket ind og har tidligere i år åbnet en afdeling i Aalborg.
Gennem de sidste otte-ti år har Bandidos lukket deres afdelinger i Esbjerg, Kolding samt en ud af to afdelinger i Aalborg. Desuden har de lukket afdelingerne i Odense, Køge og på Falster, oplyser de respektive politikredse.

Skiftede klub: Mistede vestegns-hooligans

En voldsom brand i en tattoo-butik i Holbæk sidste efterår var del af en konflikt mellem medlemmer af Bandidos og Satudarah, vurderer politiet. Foto: Morten Sundgaard
En voldsom brand i en tattoo-butik i Holbæk sidste efterår var del af en konflikt mellem medlemmer af Bandidos og Satudarah, vurderer politiet. Foto: Morten Sundgaard
Tidligere lå Bandidos højt på ønskelisten over steder at komme i 'rockerlære', ligesom klubben havde et antal støtteklubber fordelt rundt om i landet.

Tilstrømningen er dog ikke, hvad den har været, og unge mænd med krudt og kriminalitet i blodet er begyndt at søge andre steder hen, fortæller kilder med indsigt i miljøet.

Her er det især Satudarah, der på det seneste har haft held til at tiltrække sig denne gruppe unge. Her er restriktioner og krav knapt så krævende som hos Bandidos.
- Tidligere havde Bandidos godt tag i hooligan-miljøet på den københavnske vestegn, og herfra kom der en del rekrutter til rockerklubben, fortæller en politikilde.

Sidste år valgte en gruppe unge Bandidos-rockere fra Vestegnen samlet at skifte til Satudarah efter længere tids utilfredshed, har kilderne tidligere oplyst.

Samme efterår stødte denne udbrydergruppe sammen med deres tidligere brødre fra Bandidos ved et boksestævne i Herlev. Slagsmålet blev fulgt op af en konflikt, der inkluderede en række brandstiftelser og voldsepisoder.


Bandidos-rockere ved et fremmøde ved retten i Aalborg, mens klubben stadig fyldte i Limfjordsbyen. Foto: René Schütze         
Denmark - EB.              

Comments