HA-veteran dømt: Her er Fehårs frygtelige fortid

Københavns Byret har i juni 2018 dømt HA-veteranen Jørgen 'Fehår' Rinke, tidligere Nielsen i en sag om organiseret hashhandel på Christiania.

Byretten genindsatte rockeren på den livstidsdom, han var løsladt fra efter et skudangreb i Københavns Lufthavn i 1996. Han har nægtet sig skyldig og har anket dommen i hashsagen. I forbindelse med anholdelsen af ham i sagen sidste forår skrev Ekstra Bladet et portræt af rockeren.

Skyldig i drab. Sådan lød nævningenes dom over Hells Angels-medlemmet Jørgen Nielsen, kaldet Fehår i Østre Landsret i december 1996. Mens Fehårs daværende kæreste fældede en tåre på tilhørerbænkene i retssal 1 - landsrettens største lokale - sendte den dengang 34-årige rocker hende et beroligende smil henne fra anklagebænken.

Det havde han en god grund til. For kort efter blev stemningen i retssalen anderledes munter. De juridiske dommeren underkendte nævningerne. Der var ikke beviser til at dømme Fehår, lød det.


Efter mange måneders varetægtsfængsling blev kun et HA-medlem og to prøvemedlemmer dømt. Fehår og to andre Hells Angels-medlemmer blev sat på fri fod.
Fehår i midten ved Vestre Fængsel efter, at han og to rockerbrødre i første omgang klarede frisag i en drabssag fra Københavns Lufthavn og blev løsladt fra varetægtsfængslingen . Foto: Johnny Frederiksen
Fehår i midten ved Vestre Fængsel efter, at han og to rockerbrødre i første omgang klarede frisag i en drabssag fra Københavns Lufthavn og blev løsladt fra varetægtsfængslingen . Foto: Johnny Frederiksen


Krigen kickstartet
Sagen handlede om et drab og flere drabsforsøg på Bandidosrockere i Københavns Lufthavn i Kastrup i marts 1996. Begivenhederne var med til at kickstarte Store Nordiske Rockerkrig.


To grupper fra hver deres lejr - Bandidos og Hells Angels - ankom til København fra Finland med samme fly en søndag eftermiddag. Ved afrejsen kom det til uro allerede i Helsinkis lufthavn, og de to parter har formentlig været i telefonisk kontakt med deres hjembaser i Danmark.

Under flyveturen var stemningen mellem de konkurrerende rockere 'lidet hjertelig', oplyste SAS' daværende pressechef Troels Rasmussen bagefter til Ekstra Bladet.

Bandidos sendte en regulær modtagelseskomité til lufthavnen. Også HA'ere med tilknytning til Copenhagen-chaptret i Titangade hoppede ind i biler og satte kursen mod Kastrup.

Opgøret kom blandt de ventende rockere på gaden og parkeringspladsen ude foran ankomsthallen - for øjnene af chokerede feriegæster og forretningsfolk, der vendte hjem fra udlandet.

Anholdt igen
Her åbnede Hells Angels-rockere ild mod biler med Bandidos-folk. Det gik lynhurtigt, og kl. 16.25 var en dræbt og tre sårede.
Politi ved den dræbte rocker i lufthavnen i marts 1996. Foto: Jens Dresling.
Politi ved den dræbte rocker i lufthavnen i marts 1996. Foto: Jens Dresling. 

Under det første retsopgør i kølvandet på den blodige sag fra lufthavnen klarede Fehår frisag. Men kun for en stund.

Tre måneder senere blev Fehår anholdt, mens han sad på en restaurant på Amager.
- Når nævningene siger ja til et skyldsspørgmål, men de juridiske dommere tilsidesætter den kendelse, så er udgangspunktet efter Retsplejeloven, at hele sagen skal gå om for et nyt nævningeting og nye dommere, forklarede statsadvokat Kaspar Linkis fra Rigsadvokatens kontor dengang til Ekstra Bladet.

Imidlertid havde også den eneste dømte HA-rocker talt over sig fra sin celle i Vestre Fængsel. På en indsmuglet mobiltelefon fortalte han sine rockervenner om sagen, mens politiet var diskret med på en lytter.

Samtalerne - i alt 20 timers glødende rockersnak i telefonen - indgik i nyt efterforskningsmateriale i sagen. Ikke alene mod Fehår, men også mod de to andre frifundne HA'ere kendt som Svend Svin og Johnny Skomager.

Også de fik kort tid i frihed, før håndjernene klappede igen.
Jørgen 'Fehår' Nielsen, som han så ud under en afhøring efter drabet i 1996. Polfoto
Jørgen 'Fehår' Nielsen, som han så ud under en afhøring efter drabet i 1996. Polfoto


Har fine papirer og taler pænt
I september 1997 indledte et nyt nævningeting med nye dommere sagen. Efter 19 retsdage kom afgørelsen. De tre HA'ere, deriblandt Jørgen Fehår Nielsen blev kendt skyldig. Fehår fik fængsel på livstid.


I 2012 fik Fehår afslag på prøveløsladelse. Ifølge BT, der interviewede Fehår dengang, fremgik det, at rockeren havde fine papirer i Kriminalforsorgen og passede et job udenfor fængslet.

I dokumenter fra Kriminalforsorgen kan man læse, at Jørgen Nielsen efter 16 års fængsel har rene papirer. Han har aldrig afleveret en positiv urinprøve. Han taler pænt til både de andre indsatte og personalet. Der har aldrig været problemer på ledsagede eller uledsagede udgange. Han har uddannet sig og har i flere år hver dag forladt fængslet for at gå i skole eller passe et arbejde. Alt sammen forhold, der taler for en prøveløsladelse, bekræftede en kontorchef i Kriminalforsorgen overfor BT.
'Fehår' (tv) ses her foran et HA-hus efter sin løsladelse. Foto: Linda Johansen
'Fehår' (tv) ses her foran et HA-hus efter sin løsladelse. Foto: Linda Johansen

Tilfældige møder
Året efter i sommeren 2013 blev Fehår prøveløsladt fra sin livstidsdom. Efterfølgende medvirkede Hells Angels-veteranen i interview med Ekstra Bladet om en foreslået bandepakke i 2014. Her fortalte HA'eren om de vanskeligheder, han mente, at man som prøveløsladt rocker kunne få med at overholde reglerne.

Ifølge forslaget skulle det blandt andet gøres muligt at forbyde rockere kontakt til folk fra samme klub under prøveløsladelse.
- I dag foregår kontakt på mange niveauer. Ikke mindst på diverse sociale medier. Facebook og lignende. Og præcis hvordan vurderes begrebet ’kontakt’? Tilfældige møder ved børneinstitutioner hører vel også her ind under, sagde han under interviewet i 2014.
Den nu anholdte HA-veteran ses her ved begravelsen af en anden HA'er i 2014. 'Fehår' bærer 'Filthy Few' mærket på vesten. Foto: Mogens Flindt
Den nu anholdte HA-veteran ses her ved begravelsen af en anden HA'er i 2014. 'Fehår' bærer 'Filthy Few' mærket på vesten. Foto: Mogens Flindt


Kynisk bagmand
Nu er Fehår så - erfarer Ekstra Bladet - anholdt i en hash-sag, hvor han omtales som et 'ledende medlem af Hells Angels'.

- Det er vores opfattelse, at vi via en målrettet efterforskning, hvor vi har fulgt pengene fra hashsalget i Pusherstreet til et ledende medlem af Hells Angels, har ramt både salgs- og leverandørleddet i Pusherstreet hårdt. Det er en stor tilfredsstillelse, at vi med dagens aktion rammer de kyniske bagmænd. Vi går efter både købere, sælgere og leverandører, men det er klart, at vi altid er glade for at ramme helt ind i hjertet af hashandelen, udtaler ledende politiinspektør Poul Kjeldsen i pressemeddelelsen. Og politiet skrev videre:
'Personerne, der fremstilles i grundlovsforhør, sigtes alle for overtrædelse af straffelovens § 191, idet de efter politiets opfattelse har virket i en professionel og hierarkisk opbygget organisation, som i en periode har solgt flere hundrede kilo hash i Pusherstreet.'
- Det er vores opfattelse, at det fuldgyldige medlem af Hells Angels fungerede som overordnet leder af en professionel og hierarkisk opbygget organisation, og sagen viser igen, at voldsparate personer fra rockermiljøet er en del af den organiserede og utryghedsskabende hashandel i Pusher Street på Christiania, siger politikommissær Steffen Thaaning Steffensen, Afdeling OC, Københavns Politi i pressemeddelelsen.


Denmark -EB.

Comments