Dette skal være 1-prosentklubbens nye Oslo-president



Konfliktnivået mellom kriminelle på Østlandet har i den siste tiden vært preget av krangling, voldsepisoder og uro.

Politiet frykter nå at et nytt forsøk på å etablere den internasjonale MC-klubben Satudarah på Østlandet skal øke spenningsnivået ytterligere.
image: Hemmelig møte i Oslos underverden                                                         
En straffedømt 36-åring forsøkte i 2018 å etablere klubben i Oslo, men ble pågrepet og seinere dømt for vold og narkotika. Nå er mannen løslatt.
Dagbladet har vært i kontakt med Trygve Staff, som er mannens advokat, men får opplyst at 36-åringen ikke vil kommentere saken.

Klubbhus

Rett etter at 36-åringen slapp ut av fengsel i vår, leide MC-klubben et lokale på Bjørkelangen utenfor Oslo. Men bilder fra sosiale medier viser det har vært aktivitet i Satudarah på Østlandet i minst et år mens 36-åringen satt fengslet.

Bildene viser grupper med menn som poser rundt om på Sør- og Østlandet, iført gensere merket med Satudarah-tilhørighet.

Anders Rasch-Olsen, som er leder for seksjon for spesielle operasjoner i Oslo politidistrikt, mener grupperingen nå kan være ute etter å markere seg i Oslos kriminelle underverden.
- Jakkemerket kan skape frykt, det viser en tilhørighet som kan gi dem stryke opp mot andre kriminelle miljøer, sier Rasch-Olsen.

Han frykter at mye oppmerksomhet rundt MC-klubben vil tiltrekke seg personer som er lettpåvirkelige og som søker et fellesskap.

Offentlig

MC-klubben har gått åpent ut på sosiale medier. Anders Rasch-Olsen utelukker ikke at dette er en bevisst handling.
- Dersom dette er bevisst, kan det være et ønske om å oppnå noe. Det at noen velger å vise fram en slik tilhørighet kan være for å vise styrke ved å vise at de har støtte i en internasjonal kriminell organisasjon, sier Rasch-Olsen.
FØLGER UTVIKLINGEN: Anders Rasch-Olsen er sjef for politiets avdeling for spesielle operasjoner i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FØLGER UTVIKLINGEN: Anders Rasch-Olsen er sjef for politiets avdeling for spesielle operasjoner i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen          
Han understreker at politiet ikke ønsker etablering av nye såkalte 1-prosentklubber, fordi det kan skape spenninger med allerede etablerte klubber.
- Det har vært stille rundt de etablerte MC-klubbene i lang tid, og det er grunn til å tro at de ikke ønsker uro. Utviklingen vil nok være avhengig av hva Satudarah velger å gjøre framover, sier Rasch-Olsen.


«1-prosentklubb» betegner MC-klubber som definerer seg som lovløse, med egne lover og regler, ifølge en politirapport. Uttrykket stammer fra American Motorcyclist Association, som skal ha uttalt at 99 prosent av MC-klubber er lovlydige, mens den resterende prosenten ikke er det, og sverter ryktet til hele miljøet.
- Kriminalitet i det offentlige rom er noe vi slår hardt ned på, og velger noen å samarbeider med en gruppe som driver med kriminalitet, vil de få politiets dedikerte oppmerksomhet, sier Rasch-Olsen, som håper de klare signalene fra politiet vil bidra til at folk tar avstand fra klubben.

Ryddet
Før den 36 år gamle mannen ble pågrepet i 2018, omtalte Dagbladet et hemmelig møte mellom ham og en toppleder i Satudarahs skandinaviske avdeling.
image: - Kontakt mellom internasjonal mafia og Oslos kriminelle underverden

- Kontakt mellom internasjonal mafia og Oslos kriminelle underverden

Møtet i Oslo ble foreviget på sosiale medier. På et bilde står et femtitall maskekledde personer i trappa i underetasjen på Linderud Senter i Groruddalen.

Dagbladet får opplyst at den tidligere topplederen som titulerte seg «president District North» i Satudarah, nå er ute av klubben.

Etter at MC-klubben flyttet inn i det nedslitte bygget på Østlandet, har politiet holdt nettverket under oppsikt og frykter nå konflikter med andre etablerte klubber og kriminelle miljøer.
KLUBBHUS: MC-klubben Satudarah har leid dette huset i sentrum av Bjørkelangen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KLUBBHUS: MC-klubben Satudarah har leid dette huset i sentrum av Bjørkelangen. Foto: Øistein Norum Monsen  
NRK publiserte torsdag en video som klubben har lagt ut på sine Facebook-sider der jakkemerker, og symboler som symboliserer medlemskap, ligger pent dandert ut over bardisken i klubbhuset.

Da Dagbladet besøkte det gule klubbhuset, som også tidligere har huset en annen MC-klubb, var alle plakater og symboler ryddet bort.

Oppholdsrommet var tømt for rekvisitter. Garasjen som hører til huset, var også tom. Dagbladet får opplyst at Satudarah betaler mellom 14 000 og 15 000 kroner i måneden for å leie lokalet.

Leiekontrakten skal ha blitt signert 1. april og går over et år. Kontrakten skal også inneholde ordensbestemmelser. Det er ikke lov til å overnatte i klubbhuset, og det skal være stille etter klokka 22.

Ikke ønsket

De nye klubblokalene ligger i Øst politidistrikts ansvarsområde, og beskjeden fra politiet er klar:
- De er ikke ønsket her, sier leder Ove Furseth, som er seksjonsleder for felles etterforskningsseksjon (FEE) i politidistriktet.

Furseth forteller at gruppa vil nyte godt av større oppmerksomhet fra politiet i tida framover.
Dagbladet har snakket med flere i lokalmiljøet på Bjørkelangen, og flere forteller at de er bekymret for at MC-klubben har slått seg ned blant skoler og butikker, midt i sentrum av lokalsamfunnet.
- Vi oppfordrer alle til å ikke involvere seg eller støtte dem, men det skal ikke være noe fare for å bo i nærheten, sier Furseth til Dagbladet.

Ifølge Furseth har de ikke bemerket seg i stor grad på Bjørkelangen ennå.
- Historisk vet vi at det kan oppstå situasjoner rundt slike klubber. Vi ønsker at publikum gir oss opplysninger når de ser medlemmer på stedet, sier Furseth.


Norge - DB.



Comments