Skip to main content

Advocate over duur megaproces Bandidos: 'Onmenselijk'


Advocate Gitte Stevens hekelt in de zaak tegen motorclub Bandidos de lange duur van de procesgang. "Zes jaar moeten wachten op een berechting is onmenselijk", zegt ze in het afsluitende pleidooi van het megaproces.

Ze vindt zo'n lange duur in strijd met de goede procesorde. Van een criminele organisatie waarvan het Openbaar Ministerie (OM) spreekt, is geen sprake, stelt ze. Hooguit hebben individuele leden strafbare feiten gepleegd, maar dat gebeurde volgens de advocate niet in clubverband.

"De zaak dient gewoon op zijn merites te worden beoordeeld. Vrouwe Justitia is blind, althans zij dient dat te zijn, ook voor tattoos en colors", aldus Stevens.

Lees ook: Advocate kritisch: 'Bandidos-zaak gebouwd op drijfzand'

Belgisch drugsonderzoek

De rechtbank in Maastricht hield vrijdag de laatste van zeventien zittingsdagen in dit omvangrijke proces. Voormalig vicepresident Marco H. (54) van de motorclub, die vrijdag samen met zijn echtgenote Martha S. (53) voor de rechter stond, zal daar niet bij zijn, laat Stevens weten. Hij zit namelijk vast in Hasselt (B) voor een andere (drugs)zaak.

Verdacht van diverse strafbare feiten

Stevens heeft felle kritiek op de lange duur van de procesgang. De 25 verdachten, van wie de meesten lid waren van de motorclub, worden wisselend verdacht van onder meer deelname aan een criminele organisatie, openlijke geweldpleging, witwassen, drugshandel en afpersing. Tegen de verdachten eiste justitie straffen variërend van drie maanden cel tot vijf jaar en zeven maanden. De aanklager paste een strafvermindering van gemiddeld 20 procent toe omdat de zaak al zo lang duurt.

Lees ook: Ex-vicepresident Bandidos: 'Het was een rommeltje'

Onvoldoende bewijs

"Het OM verzamelt feiten, die veelal niet bewezen kunnen worden, om zo te komen tot een veroordeling van deelname aan een criminele organisatie", stelt de raadsvrouw. Ze zegt dat tien van de elf aangedragen verdenkingen van justitie niet bewezen kunnen worden of aantoonbaar onjuist zijn.

Dan blijft er over: een openlijke geweldpleging bij het Sittardse café Dug-Out op 7 mei 2015. De motorclub had problemen met Hells Angels en wilde die uitpraten. Dat liep echter anders af. Enkele leden van Red Devils, een supportclub van de Angels, werden in elkaar geslagen. Vanwege dit feit vindt de verdediging een lichtere straf passend. De aanklager eiste donderdag tegen Marco een celstraf van vijf jaar en zeven maanden.

Lees ook: Jarenlange celstraffen geëist tegen top motorclub Bandidos

Uitspraak in juli

Na zes jaar en één dag na de arrestatie van leden van de Bandidos is er een einde gekomen aan de behandeling, zegt de rechtbankvoorzitter. "Het was nog een heel ding, moet ik zeggen!" Op 9 juli doet de rechter uitspraak in alle zaken tegen de Bandidos.

Germany - Limburg.


Comments