Officier van justitie: 'Criminele motorclubs uit straatbeeld verdwenen, maar als we niet oppassen zijn we terug bij af' | Publieksacademie voor de Rechtspraak
Criminele motorclubs zijn grotendeels uit het straatbeeld verdwenen, maar dat betekent niet dat ze er niet meer zijn. ,,Alertheid blijft geboden”, zegt officier van justitie Lars Stempher. Hij maakt zich zorgen. Stempher was met Fred van der Winkel, president van de rechtbank Noord-Nederland, te gast in Publieksacademie voor de Rechtspraak. Bekijk de uitzending hier terug.
,,Als we niet oppassen, kunnen we straks opnieuw beginnen’’, zegt Stempher die binnen het Openbaar Ministerie is belast met de landelijke coördinatie van de strijd tegen criminele motorclubs.
‘Er ontstaan nieuwe clubs’
De zorg die de officier van justitie heeft, vloeit gek genoeg voort uit het succes van de aanpak van motorbendes. De afgelopen jaren zijn motorclubs niet alleen via het strafrecht aangepakt maar ook via andere rechtswegen.
Bandidos, Satudarah, Hells Angels en No Surrender zijn door de civiele rechter verboden. Burgemeesters sloten langs de bestuurlijke weg clubhuizen van motorclubs. Lars Stempher: ,,Het gevaar is dat de aandacht nu gaat verslappen. En dat zou heel slecht zijn. De mensen die zich hadden aangesloten bij deze clubs zijn niet verdwenen. Wat wij zien is dat een aantal van hen zich weer verenigt. Er ontstaan nieuw clubs, ook in Noord-Nederland.’’
Slachtoffer van eigen succes
,,We dreigen slachtoffer te worden van ons succes’’, zegt Stempher. Waar hij zich vooral zorgen over maakt is de capaciteit bij de politie. ,,De capaciteit is schaars, er moeten altijd keuzes worden gemaakt.’’
Dat met het verbieden van motorclubs en het strafrechtelijk vervolgen van de leiders een einde zou komen aan de zogeheten ondermijnende criminaliteit, had Stempher niet verwacht. ,,Dat zou ijdele hoop zijn. De grote vraag van nu is hoe we de focus op nieuwe ontwikkelingen kunnen houden.’’
Lars Stempher, die enige bekendheid kreeg als officier van justitie in het proces tegen Willem Holleeder, zal donderdagavond uitvoerig op deze kwestie ingaan.
In toenemende mate veiligheidsmaatregelen
De tweede spreker is Fred van der Winkel, president van de rechtbank Noord-Nederland. Zijn verhaal richt zich op de veiligheid in de rechtbanken. Als president is hij daar verantwoordelijk voor. Van der Winkel is ook voorzitter van de landelijke coördinatiegroep van rechtbankpresidenten over de veiligheid. Hoewel rechtbanken geen dichtgetimmerde vestingen zijn, worden er wel in toenemende mate veiligheidsmaatregelen getroffen.
De rechtbank Noord-Nederland speelde tweemaal een grote rol in de strijd tegen de criminele motorclubs. In 2019 werd No Surrender door de rechtbank in Assen verboden. Vorig jaar legde de rechtbank in Groningen 10 jaar celstraf op aan Henk Kuipers, de voormalige leider van No Surrender.
De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een initiatief van Dagblad van het Noorden in nauwe samenwerking met de rechtbank Noord-Nederland, het Openbaar Ministerie en de Rijksuniversiteit Groningen. Het is een lezingenserie met actuele onderwerpen uit de rechtspraak. Vanwege corona vooralsnog zonder publiek.
Nu je hier toch bent...
Onze verslaggevers zijn altijd op pad. Om te laten zien wat er echt speelt, openen zij deuren die voor anderen gesloten blijven. Of het nu om groot of klein nieuws gaat: onze verslaggevers zijn daar waar het gebeurt, laten experts aan het woord en geven je de feiten. Draag jij bij aan onafhankelijke journalistiek?
Holland - DB.
Like and follow us on Facebook
https://www.facebook.com/MC-Gjengkriminalitet-105041301598399
Comments
Post a Comment